Categories: Skalicko

Hlasujte za komunitný projekt vo svojom regióne – Záhorie má v hre tri projekty

Bratislava, 6. novembra 2017 – Nadácia VÚB dnes spúšťa verejné hlasovanie o to, ktoré užitočné nápady na zlepšenie života v rôznych kútoch Slovenska získajú finančnú podporu na svoju realizáciu.

Deje sa tak v rámci tretieho ročníka grantového programu Komunitné granty s podtitulom „80 000 eur pre komunity, kde to žije“. Práve túto sumu Nadácia VÚB prerozdelí medzi 24 víťazných projektov z celého Slovenska, ktoré získajú najväčšiu priazeň miestnych obyvateľov a 8 000 eur z nej poputuje ako odmena pre dve organizácie v rámci špeciálneho ocenenia Impact HUB-u. O tom, ktoré 3 projekty v rámci Trnavského kraja budú z grantu realizované, môžete rozhodnúť prostredníctvom stránky www.komunitnegranty.sk do 19. novembra.  

Revitalizácia verejných priestranstiev pre rodiny, rozvoj tradícií a kultúrneho dedičstva vo svojom regióne, ochrana vzácneho kúska životného prostredia, začlenenie znevýhodnených skupín obyvateľov do spoločenského života či športové a kultúrne aktivity pre všetky generácie – to všetko sú oblasti, ktoré ležia na srdci mnohým aktívnym skupinám susedov, komunitným centrám, občianskym združeniam a obciam vo všetkých častiach našej krajiny. Nadácia VÚB im dáva opäť šancu získať potrebné financie na realizáciu svojich dobrých nápadov. Tentokrát ju využilo 152 organizácií, ktoré sa zapojili do iniciatívy Komunitné granty svojou žiadosťou a vypracovaným projektom.

Organizácie sa vo svojich zámeroch zameriavali najčastejšie na zveľadenie mestských lokalít a verejných priestranstiev. Rozličné malé oddychové zóny, športoviská, upravené a čisté podchody, parky, ihriská a miesta, kde sa môžu obyvatelia spolu prirodzene stretávať, sú na základe prijatých žiadostí najviac deficitnými oblasťami v rámci komunitného života po celom Slovensku. Najaktívnejšími žiadateľmi boli organizácie z Prešovského kraja, ktoré zaslali dokopy 27 projektov.

Výsledok je v rukách verejnosti

Zo všetkých prijatých návrhov vybrala odborná komisia pre každý z 8 krajov Slovenska 6 najlepších projektov. A práve týchto 48 projektov dnes postupuje do ďalšej fázy na ceste za svojou realizáciou. „Chceli by sme vyzvať obyvateľov Slovenska, aby venovali pozornosť hlasovaniu za projekty. Môže byť medzi nimi nápad, ktorý spríjemní život práve im, na ich sídlisku, v ich mestskej časti či obci. Život do komunity prichádza vtedy, keď sa jej členovia vzájomne podporujú a držia spolu. Budeme preto radi, keď jednotlivé nápady aktívnych iniciátorov nájdu svoju podporu aj u ostatných. Tešíme sa, že komunity sústredené okolo 24 projektov s najväčším počtom hlasov budeme môcť za ich snahu odmeniť finančnou čiastkou 3000 eur, vďaka ktorej sa ich plán bude môcť stať skutočnosťou,“ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

O tom, ktorých 24 organizácií na Slovensku získa 3000 eur na realizáciu svojich nápadov v komunitách, môže rozhodnúť ktokoľvek svojím hlasom prostredníctvom stránky www.komunitnegranty.sk, kde je k dispozícii popis projektu a fotografie dokresľujúce celkový obraz projektu. Hlasovanie o 3 víťazné projekty z každého kraja prebieha od 6. do 19. novembra 2017.

Špeciálne ocenenie Impact HUB-u

Popri 24 projektoch, ktoré získajú grant na základe verejného hlasovania, poputujú z celkového pripraveného balíka Nadácie VÚB vo výške 80 000 eur financie aj do dvoch organizácií, a to formou špeciálneho ocenenia. Program Komunitné granty Nadácie VÚB je jedinečný v tom, že sleduje v rámci spoločensko-prospešných projektov aj nápady z oblasti komunitného podnikania a s technologickým zameraním. Tento rok je medzi všetkými prijatými žiadosťami takýchto projektov až 17. Pri posudzovaní týchto návrhov so start-upovým potenciálom spolupracuje Nadácia VÚB s organizáciou Impact HUB. Vďaka tomu si odnesú dva projekty Ocenenie Impact HUB s finančnou dotáciou od Nadácie VÚB vo výške 4 000 eur. Tieto ocenené organizácie budú známe, rovnako ako víťazné projekty z verejného hlasovania, 21. novembra 2017.

V rámci Trnavského kraja bojujú vo verejnom hlasovaní o podporu verejnosti a 3 000 eur pre svoju realizáciu tieto projekty:

Organizácia: 90871.sk občianske združenie

Projekt: Ihrisko našim deťom

Mesto/Obec: Moravský Svätý Ján

Každý z nás pozná radosť v očiach detí z novej hračky. Pomôžte nám dobudovať krajšie, kvalitnejšie a bezpečnejšie ihrisko a doprajte deťom v Moravskom Svätom Jáne zažiť tento pocit. Do krásneho priestranstva Habánskeho dvora by sme radi doplnili vahadlovú hojdačku a pružinové či závesné hojdačky. Tiež by sme radi dali preliezke a šmýkačke nový šat, s ktorým nám pomôžu rodičia dobrovoľníci. Pomôžte nám docieliť, aby detičky s rodičmi trávili viac času na čerstvom vzduchu, a aby sa stretávali s inými rodinami v krásnom prostredí.

Organizácia: CVJ Barák

Projekt: Fest Maringota 2018

Mesto/Obec: Skalica

Ako využiť bývalý pieskový lom?  Na kultúrne podujatia. Samotným podujatiam dodáva zrevitalizovaný lom výnimočnú atmosféru, ktorá okúzli každého. Príďte navštíviť srdce Záhoria. Tešiť sa môžete už na siedmy ročník multižánrového hudobného festivalu Fest Maringota a sprievodné akcie, ako napríklad Letné kino Maringota, ktorých obsah sústreďujeme na umenie regiónu napríklad cez filmy spojené so Záhorím a Južnou Moravou. Fest Maringota sa stal miestom stretnutia ľudí všetkých vekových kategórií a regiónov, a obohatí každého, kto sa rozhodne nás navštíviť a prispieť k rozvoju miestnej komunity.

 Organizácia: Lovely Experience

Projekt: Lovely Experience Multimediálny Festival 2018

Mesto/Obec: Trnava

Pomôžte nám priniesť do Trnavy ešte viac kultúry. V sobotu 26. mája 2018 sa trnavské Trojičné námestie zmení na multimediálny festival súčasného umenia. Čaká vás špecifická vizuálna show a videomaping na stenách budov, ktoré sa zároveň premenia na netradičný tanečných parket a nádherné divadlo prinesie výnimočné spojenie audio-vizuálneho umenia, tanca a akrobacie. Okrem toho sa môžete tešiť na neobvyklú tzv. “Silent Party”. Návštevníci dostanú slúchadlá a v rytme tanca na svoj obľúbený žáner tak spoja viaceré tanečné štýly v jeden, čím vytvoria zaujímavé tanečné predstavenie.

Organizácia: Materské centrum Úsmev

Projekt: Čím budem, keď vyrastiem II.

Mesto/Obec: Piešťany

Keď vyrastiem, chcem byť… Každý z nás mal svoje vysnívané povolanie. A práve zábavno-vzdelávacie podujatie “Čím budem, keď vyrastiem II.” umožňuje deťom vyskúšať si nejedno z nich. Projekt je zároveň zameraný na podporu spoločného trávenia voľného času rodičov s deťmi. Animátori – dobrovoľníci oblečení v pracovných odevoch, ktorí prinášajú do akcie nadšenie, radosť, nezištnosť a ústretovosť k návštevníkom, predstavujú malým pracovníkom prostredie a pracovné aktivity daného povolania. Vstup na podujatie je voľný a zapojiť sa môžu aj detičky so špeciálnymi potrebami.

Organizácia: Obec Brestovany

Projekt: Miesto pre všetkých

Mesto/Obec: Brestovany

Na začiatku bol zaburinený verejný priestor. S pomocou miestnych združení sa postupne premieňa na priestor pre deti a občanov. Osadili sme svojpomocne vyrobené lavičky, hojdačky, avšak pre ešte väčšiu radosť detí tu stále niečo chýba – detská preliezka a futbalové bránky. Tráviť voľný čas vonku so svojimi kamarátmi je to, na čo všetci radi z detstva spomíname. Doprajme našim deťom tiež zažiť tieto chvíle, na ktoré len tak nezabudnú.

Organizácia: Pjekné mjestečko

Projekt: Múzeum a komunitné centrum v Kútoch

Mesto/Obec: Kúty

 

Komunitné centrum v záhrade múzea – domčeka z roku 1887, spolu so zachránenou drevenou stodolou z roku 1820, bude výnimočným miestom, z ktorého bude cítiť pokora a cit. Pokora k minulosti, ktorá siaha do veku, kedy sme my na svete ešte neboli. Cit k umeniu, ľudskej bytosti, vzájomnosti, kráse, spolupatričnosti. Výnimočnosť tohto projektu je vo výnimočnosti našej komunity a jej vzniku. Bez ľudí by priestor nepochybne budil obdiv, ale nebol by dlhodobo udržateľný a práve tým citom naplnený. Priestor má podporiť ľudskú spoluprácu, multigeneračnosť aktivít a spoluprácu v rámci regiónu ako celku.

Admin

Recent Posts

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

2 hodiny ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

4 hodiny ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

6 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

11 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 deň ago