Vysoká pri Morave

Investície do revitalizácie rieky Morava z plánu obnovy

Rieka Morava je jednou z najvýznamnejších tokov. Táto nížinná meandrujúca rieka nie je len nádherná, ale je tiež vyhlásená za územie európskeho významu Natura2000. To z nej robí oblasť nesmierneho významu nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu.

Rieka Morava, spolu s riekou Dyje a Dunajskými luhmi, tvorí najväčšie súvislé mokrade v strednej Európe. Môžeme ich obdivovať nielen pre ich vlhké lúky bohaté na rastliny a živočíchy, ale aj pre ich výnimočnú krásu. To všetko je vďaka revitalizácii, ktorá s podporou finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR môže pokračovať. Tieto financie umožnia renaturalizáciu až 17 km dlhého úseku vodného toku rieky Morava. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia SR.

Čo znamená revitalizácia Moravy a prečo je dôležitá?

Revitalizácia rieky Morava sa zameriava na obnovu riečnych procesov a prirodzeného charakteru rieky. Je to aktivita, ktorá prispieva k obnove prirodzeného stavu vodných tokov, ktoré boli v minulosti upravené nevhodnými zásahmi ľudskej činnosti. Tento proces zahŕňa opatrenia na zlepšenie záplavového územia, obnovu pôvodnej členitosti koryta, zníženie brehu a premeandrovanie toku vo vybraných častiach rieky.

Dôvody pre obnovu rieky

Revitalizácia riek je významná pre viaceré dôvody. Prvým je zmiernenie dopadov klimatickej zmeny. Ďalším dôležitým dôvodom je znižovanie povodňových škôd a napĺňanie cieľov a záväzkov vyplývajúcich z európskych smerníc a slovenskej legislatívy.

Investície do jej revitalizácie

Na revitalizáciu vodných tokov je z Plánu obnovy a odolnosti SR vyčlenených viac ako 62 mil. eur. Táto suma bude použitá na obnovu 97 kilometrov vodných tokov v povodiach riek Bodrog, Dunaj a Morava. Všetky revitalizácie by mali byť ukončené do roku 2026, pričom prvých 48 kilometrov sa očakáva už v júni 2024.

Návrat rieky Morava k jej prirodzenému stavu je nielen investíciou do prírody, ale aj do budúcnosti ľudstva. Príroda nám poskytuje nespočetné množstvo úžitkov a je našou úlohou chrániť a obnovovať ju pre budúce generácie.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

34 minút ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

5 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

15 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

17 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

23 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

24 hodín ago