Categories: Malacko

Izabella nemôže byť zapísaná v ZŠ Jakubov

Okresný úrad v Malackách definitívne rozhodol, že 9-ročná Izabella nemôže byť zapísaná ako žiačka v Základnej škole Jakubov. 

Ide o kľúčový krok v spore o dieťa, s ktorým si slovenské úrady nevedia dať rady, nepomáhajú ani rozsudky súdov. Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny, ktorí ma na starosti sociálnych pracovníkov však mlčí.

Otec dievčatka Peter Garaj ignoruje súdne rozhodnutia a zamestnal sa v triede svojej dcéry ako asistent učiteľa. Zriaďovateľom školy je obec Jakubov, kde ako starosta pôsobí Peter Gajdár – starý otec Izabelly a zamestnávateľ čerstvého asistenta učiteľa.

Vyjadrenia dotknutých v spore

boli poskytnuté pre aktuality.sk

Viac na: https://www.aktuality.sk/clanok/564676/zvrat-v-pripade-dievcatka-z-ekvadoru-ktore-mala-uniest-poslankyna-blahova/

 „Okresný úrad v Bratislave ako  nadriadený orgán zmenil rozhodnutie o prijatí Izabelly do školy v Jakubove a to tak, že do tejto školy nie je prijatá. Predmetné rozhodnutie je finálne a nie je možné sa voči nemu odvolať, dievča nemá navštevovať školu v Jakubove,” uviedla právna zástupkyňa matky Daniela Ježová.

Právnička matky upozornila, že rozhodnutie o prijatí Izabelly do školy preto nie je právoplatné a nikdy sa ani nestane.

„Ďalšou novou skutočnosťou je, že Krajský súd v Bratislave potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu o stykoch matky s dcérou osamote počas pobytu Izabelly na Slovensku,” potvrdila Ježová nové skutočnosti v kauze. Podľa nej však otec dievčatka ani toto rozhodnutie súdu nerešpektuje.

 Podľa vyjadrenia riaditeľky školy Dany Lazarovej je všetko v poriadku.

„Zhodou okolností sme vtedy hľadali asistenta učiteľa, mali sme inzerát aj na webe školy,“ povedala nám riaditeľka školy, keď sme ju boli v januári navštíviť.

foto: aktuality.sk

 Spor vtedy vrcholil. Detská ombudsmanka Viera Tomanová obvinila opozičnú poslankyňu Natáliu Blahovú z pomáhania pri únose Izabelly.

Podľa dohody bývalých partnerov malo dievčatko ostať žiť s mamou v Južnej Amerike a ku otcovi chodiť na dlhšie návštevy.

Peter Garaj ml. si to však vlani na jar rozmyslel a dcéru už odmietol pustiť k matke. Prehlásil ju do školy v obci a ignoroval súdy.

https://www.aktuality.sk/clanok/555541/natalia-blahova-ako-som-uniesla-dieta-alebo-tomanovej-hoaxy/ 

Prípad deväťročného dieťaťa prerástol do politického konfliktu.  Viera Tomanová sa ku kauze, ktorú sama otvorila cez média, už nechce vyjadrovať

„Prípad je otvorený, v rámci ochrany záujmov maloletého dieťaťa neposkytujeme mediam ďalšie informácie,” uviedol Tomanovej mediálny poradca Pavol Kováč.

 Právna zástupkyňa matky po záplave žiadostí, sťažností, súdnych rozhodnutí a odvolaní žiada, aby už v spore zasiahol štát.

„Máme za to, že v tomto extrémnom prípade v rámci výkonu súdneho rozhodnutia potrebujeme podporu štátnych orgánov, úrad práce nie je nápomocný,“ posťažovala sa právnička.

 http://www.nazahori.sk/index.php/malacky/item/255-v-jakubove-v-okrese-malacky-sa-odohrava-rodinna-drama

S kým chce 9-ročná Izabella bývať?

 Zástupca otca: „Vnučka žila na Slovensku od troch mesiacov života do jej šesť a pol roka. Maloletá má 9,5 roka a jednoznačne sa vyjadruje, že jej vôľa je zostať na Slovensku. Sú tri psychologické posudky, ktoré jasne hovoria, že je dostatočne vyspelá, aby mala svoje vlastné názory.“

Zástupca matky: „Otec je rodič-únosca, dieťa protiprávne zadržiava na Slovensku. Dieťaťu bráni vycestovať, odkedy prišla Izabella na prázdniny vo februári 2017 na Slovensko k otcovi. Maloletá bola v konaní starostlivo vypočutá v prítomnosti kolízneho opatrovníka a psychológa. Skonštatovali, že jej názor nie je vyhradený.“

www.facebook.com/notes/natália-blahová/stanovisko-právničky-ako-reakcia-na-klamlivé-vyjadrenia-advokáta-garu/2228394173861294/ 

 zdroj: aktuality.sk

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

17 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

19 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

21 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago