Categories: Skalica

📺 Dve víťazstvá hokejistov Skalice tešia, ale predvedená hra je výstrahou pred zápasom vonku

Skaličania splnili domácu úlohu favorita s Považskou Bystricou, ale najmä druhé víťazstvo bola viac ako utrápené. A to bez ohľadu na fakt, že súper predvádzal deštrukciu v plnom rozsahu.

Skaličania ako víťaz základnej časti narazili na papierovo najprijateľnejšieho súpera. Aspoň podľa tabuľky Považská Bystrica takým mala byť. Lenže sa ukazuje, že opak je pravdou.

Slabší výkon Skaličanov Považská Bystrica nepotrestala

Dá sa pochopiť, že v prvom zápase hráči Skalice súpera mierne podcenia. Hosťom vyšiel úvod zápasu, keď využili dve presilové hry a Skalici to tam nepadalo. Skvelý Dzubina držal súpera nad vodou a Záhoráci na neho dlho nevedeli nájsť recept. Nakoniec však bojovnosťou a herným umením priklonili šťastenu na svoju stranu a získali v  kvalitnom stretnutí odmenu v podobe prvého víťazstva.

Lenže Skaličania sa z prvého stretnutia nepoučili a do druhého nastúpili s pocitom, že víťazstvo im samé padne do lona. A súper vycítil šancu. Domácich nenakoplo k zvýšenému úsiliu ani to, keď sa hosťom v druhej tretine podarilo dostať do vedenia. Naopak, ich hra sa dostala do neuveriteľného kŕču, v akom v tejto sezóne na domácom ľade, snáď až na jeden zápas s Dubnicou, ešte neboli. Bojovať začali až v 45. minúte a dlho sa zdalo, že zapli neskoro. Šance si síce vytvorili, ale buď netrafili bránku alebo opäť čaroval výborný Dzubina. Paradoxne však Záhorákov na nohy postavil súper.

Skalicu na nohy postavil súper

Ten dokázali 50 minút atakovať súpera v medziach toho, čo rozhodcovia označovali pojmom bojovnosť. Dve presilové hry v úvode poslednej desaťminútovky ešte prežili bez ujmy a možno by prežili aj tú za vyhodenie puku dve minúty pred koncom tretej časti. Ale atak vysokou hokejkou na Juráka, ktorého po zásahu Polačeka zaliala krv, sa im stal osudným.

Skalica dostala výhodu presilovej hry o dvoch hráčov na 104 sekúnd, hrala ju však podobne ako celý zápas v kŕči. Ale hráči aspoň bojovali a predovšetkým vďaka bojovnosti doslova dotlačili puk zásluhou Horvátha do siete. Tento moment hostia znášali veľmi ťažko a keďže Záhorákom zostávala do predĺženia výhoda presilovej hry, už sa nedokázali vzchopiť. Predĺženie po bombe Škápika netrvalo ani minútu.

Rozhodcovia prvému stretnutiu pomohli, druhému naopak uškodili

Treba ešte podotknúť, že druhý zápas výrazne ovplyvnili rozhodcovia. Tým sa nemyslí, že pískali na niektorú stranu. Ale nepochopiteľne tolerovali prestoje počas striedaní, ktoré naťahovali do neuveriteľných dĺžok. Až je prekvapujúce, že na štadióne nebolo viac spiacich ako bdelých, keďže sa viac nehralo ako hralo. Svojim liknavým prístupom dovolili v podstate pri každom prerušení zobrať si hosťom oddychový čas. Tí toho samozrejme okamžite začali využívať a domácich nechali takmer pred každým buly čakať aj polminúty pripravených na vhadzovanie. Nie je preto divu, že medzi dĺžkou oboch stretnutí bol rozdiel takmer 40 minút… Pritom stačilo podobne ako to spravili rozhodcovia Adamec a Krist v prvom zápase upozorniť hostí, že toto sa nebude tolerovať a hra mala okamžite svižnejšie tempo. Na druhej strane treba na stranu Považskej Bystrice poznamenať, že síce zdržovali, protestovali a hádali sa pri každej príležitosti, ale neznížili sa k likvidačným faulom, ako tomu bolo v inom štvrťfinálovom stretnutí na inom štadióne.

Zabudnúť na základnú časť, už je tu play-off

Kým prvé víťazstvo si Skaličania zaslúžili za bojovnosť a snahu so zápasom niečo spraviť, v tom druhom obe tieto atribúty z ich strany na ľade chýbali. Pre Skaličanov, nech je toto víťazstvo, ktoré získali nie za 5 minút 12, ale v hodine dvanástej odmenou za skvelú základnú časť. Ale teraz je už najvyšší čas, aby hráči zabudli, že vôbec existovala nejaká základná časť, v ktorej dosiahli v závere 17 víťazstiev v sérii. Tréner Michal Ružička už po poslednom zápase základnej časti prízvukoval, že začína úplne iná súťaž. Mal stopercentne pravdu a čím skôr si to musia uvedomiť aj hráči. Lebo Považská Bystrica nech podala akokoľvek bojovný výkon je stále len 8. mužstvom tabuľky a v play-off sú ďaleko silnejší súperi.

Peter Horváth a Ľubomír Škápik o druhom zápase.

Miro Minďaš & Vlado Miček
Vlado Miček

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

2 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

3 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

5 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

6 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

16 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

17 hodín ago