Categories: Jablonové

Jablonové – história

Obec sa nachádza v juhovýchodnej časti Záhorskej nížiny, pri úpätí Malých Karpát, 18 km juhovýchodne od Malaciek, 30 km od Bratislavy, vo výške 229 m nad morom. Je to potočná radová dedina. Územie bolo osídlené už v praveku, čo dokazuje nález kostrového hrobu z konca eneolitu.

Historické pramene neuvádzajú presne, v ktorom období Jablonové vzniklo. Podľa niektorých písomných prameňov je predpoklad, že Jablonové je jedným z mála sídlisk, ktoré pretrvali zánik Veľkomoravskej ríše. Prvá písomná zmienka o obci je datovaná v roku 1206. Názov Jablonové sa po prvýkrát spomína v roku 1206 ako Jablam Terra, v roku 1231 Hablan villa. Takéto názvy boli typické najmä pre horské prechody a cesty smerujúce k hraniciam. Jabloňové stromy plnili v 11.-12. storočí v Uhorsku obrannú funkciu. Robili sa z nich zátarasy na zabránenie postupu nepriateľa, pretože divé jablone majú tvrdé drevo a pichľavé konáre. Takýmto spôsobom je možné vysvetliť aj vznik obce Jablonové.

V 13. storočí patrila obec k majetkom bratislavského hradu, neskôr ju spravovala rodina Serédyovcov. Poslednými vlastníkmi Jablonového boli Pálfyovci. V 17. storočí do obce zasiahlo Tököliho povstanie i nájazdy Turkov na Viedeň. V roku 1708 cisárski žoldnieri dvakrát vypálili Jablonové, hoci im odvádzalo potravu i dobytok. Začiatok 18. storočia sa do dejín obce zapísal prvou epidémiou cholery, po ktorej bol v obci vybudovaný nový tzv. cholerový cintorín. Cholera trvala 73 dní a podľahlo jej 148 ľudských životov. V roku 1833 prebehla rekonštrukcia fary. September roku 1842 bol najstrašnejším v celých dejinách obce. Dňa 19.septembra predvečerom vypukol požiar, ktorý zničil skoro celú dedinu aj s kostolom a roztavil zvony. O desať dní neskôr prišli veľké dažde a povodeň. Čo obyvatelia uchránili pred požiarom, to zničila voda. V roku 1855 vypukla v Jablonovom druhýkrát cholera, ktorá skosila 62 ľudí. Tretí raz cholera vypukla v roku 1866, pri ktorej zomrelo 104 ľudí. Občanom, ktorí zomreli chlapci zvonili celý deň. Ľudia im na vežu nosili jedlo, pričom verili, že hrozná choroba dedinu opustí. V roku 1912 vznikol v obci požiar, pričom vyhorela časť obce. O dva roky neskôr začala I. svetová vojna, v ktorej padlo niekoľko desiatok obyvateľov.

Väčšina obyvateľov obce sa v minulosti živila poľnohospodárstvom a domácou výrobou dreveného náradia. Pretože pôda je piesčitá, kyslá, nedávala dobrú úrodu, časť maloroľníkov cez zimu pracovala v lesoch ako drevorubači. V 17. a 18. storočí bolo poľnohospodárstvo, jeho nízka produkcia a malé výnosy zapríčinené nevyspelosťou poľnohospodárskej výrobnej techniky a neprispievali k zrýchleniu hospodárskeho vývoja krajiny. Dostatok lesného bohatstva pozitívne prispel v tomto období i ku zriaďovaniu hút na výrobu skla. Primitívne výrobné techniky počiatočnej sklárskej výroby a hospodárska situácia neposúvali vývoj sklárskej výroby v tomto období vpred, ale boli v mnohých prípadoch príčinou zániku menších a menej prosperujúcich sklární. V 19. storočí sa začala nad Jablonovým dobývať mangánová ruda, čoho dôkazom boli staré haldy a štôlne nad Jablonovým. Po prvej svetovej vojne však táto baňa zanikla.

Po druhej svetovej vojne zostalo Jablonové poľnohospodárskou obcou. V roku 1950 bolo založené družstvo, ktoré spočiatku hospodárilo len na cirkevnej a obecnej pôde. Stabilnejšie poľnohospodárske družstvo vzniklo až v roku 1957, kedy do nového JRD vložilo pôdu vyše 160 členov. Koncom roka už malo družstvo 200 členov. Družstvo vyvíjalo činnosť až do transformácie v roku 1990.

Zdroj: Obec Jablonové

Redakcia

Recent Posts

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

60 minút ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

2 hodiny ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Bombové hrozby sa týkajú aj škôl v Malackách. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú…

3 hodiny ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

17 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

18 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

19 hodín ago