Categories: Skalica

Jurák prišiel o zuby, ale našiel streleckú mušku, Košút za nulu ďakuje aj keď bude platiť

Skaličania zažili výborný týždeň v 1. hokejovej lige, keď po výhre v Michalovciach a postupe na prvú priečku, zvládli aj duel s Považskou Bystricou v domácom prostredí.

Návrat k Michalovciam

Po krátkej prestávke sa 1. liga vrátila do súťažného kolotoča a na Skalicu čakal najťažší možný oriešok v podobe zápasu na ľade lídra z Michaloviec. Ten bol okorenený aj tým, že Východniari hrali premiérovo v sezóne na svojom vynovenom štadióne. Ten bol v prvom zápase vypredaný a v hľadisku sa tiesnilo cez dva a pol tisíc fanúšikov. „Otvárali tam štadión, prišiel plný dom, takže to hráčov namotivuje,“ potvrdil skvelú atmosféru Roman Jurák.

V Michalovciach sa korčuľovalo celý zápas. Myslím, že sme divákom ponúkli dobrý hokej. Právom sa stretli na ľade dve najlepšie mužstvá tabuľky, so šťastným koncom pre nás. Bol tam vynikajúci výkon celého tímu, podporený výborným gólmanom a spoľahlivou defenzívou,“ nešetril superlatívmi k výkonu na východe šikovný útočník. Okrem prvého miesta si hráči dokázali, že aj na východe republiky sa dá vyhrať. „Išli sme za víťazstvom a konečne sme prelomili syndróm z východu a priviezli si tri body,“ netajil spokojnosť s prelomením čiernej série, ktorá trvala spolu šesť stretnutí.

S Považskou Bystricou sa „povinné“ víťazstvo nerodilo ľahko

Po výhre v Michalovciach sa domáci duel s Považskou Bystricou javil ako podstatne jednoduchšia úloha. „Chceli sme jednoznačne vyhrať, aby sme potvrdili získané tri body v Michalovciach. Zápas to ale nebol jednoznačný, ani najľahší. Nebol to náš najoptimálnejšie výkon, ale dôležité je víťazstvo,“ potvrdil Jurák, že výsledok sa nerodil ľahko.

Bol to náročný zápas. Považská Bystrica hrala takým štýlom, že sme nevedeli čo na nich. Prispôsobili sme sa v úvode ich tempu. Od druhej časti sme už zobrali opraty zápasu do svojich rúk a už sme ich k ničomu výraznejšiemu nepustili. Chalani mi vzadu veľmi dobre pomáhali a tá nula je aj zrkadlom ich výkonu,“ zhodnotil duel z pohľadu brankára Samo Košút.

Za nulu prispeje do kabíny s radosťou

Pre brankára, ktorý ešte v minulej sezóne pôsobil v juniorke to bola už tretia nula v sezóne. Nemusela byť, ale v závere pri ňom stálo aj šťastie. V presilovej hre strela od modrej skončila na žŕdke, od ktorej sa puk po bránkovej čiare vykotúľal von. „Tyčka stála na mojej strane v samom závere, za čo som rád,“ spomenul si na okamih v tretej tretine mladý brankár a s úsmevom doplnil: „Spokojní budú určite aj spoluhráči, keďže nula ma bude stáť 10 eur do banku. Ale som za tento poplatok rád, lebo každé čisté konto je pre brankára dobrou vzpruhou.

Prišiel o zuby, našiel streleckú mušku

Nepríjemná udalosť sa stala v závere uplynulého roka Romanovi Jurákovi. V kabíne stratil vedomie a upadol do bezvedomia. „Moc si toho nepamätám. Prišlo mi zle a potom som sa už iba zobudil,“ s odstupom času už s úsmevom spomína na okamih, ktorý sa neskončil úplne bez pamiatky. „Prišiel som o pár zubov, nebolo to samozrejme nič príjemné. Našťastie všetky testy a výsledky dopadli dobre, takže som už v Michalovciach aj proti Považskej mohol nastúpiť a oba súboje dopadli dobre aj výsledkovo.

Zdá sa, že prestávka útočníkovi s extraligovými skúsenosťami pomohla, v oboch stretnutiach po návrate strieľal dôležité góly. „Do Vianoc som veľa gólov nedával. Určite som i ch z mojich hokejok čakal viac. Na druhej strane to zas nie je až tak podstatné, ak sa nám ako tímu výsledkovo darí. Nehovorím, že sme vždy hrali dobre, mali sme ako útok aj slabšie obdobie, ale neprestávali sme si veriť, lebo vieme, že hokej hrať vieme. Snažili sme sa tomu dávať maximum. Možno z toho u mňa teraz miesto prihrávok budú opäť góly. Ale je jedno, kto tie góly dá, dôležitý je úspech mužstva.”

Snaha o udržanie 1. priečky, v mysliach už prebleskuje play-off

Napriek súčasnej pozícii lídra si hráči v kabíne uvedomujú, že cesta k úspechu bude ešte dlhá. „Vyslovene sme sa o udržaní 1. miesta v kabíne nebavili, ale jednoznačne ideme do každého stretnutia, že chceme vyhrať. Treba si ale uvedomiť, že stále je najdôležitejšia časť sezóny ešte len pred nami a tam súčasnú pozíciu bude treba potvrdiť,“ priznáva Jurák.

Na druhej strane si uvedomuje, že aj Skalica má svoju silu. „Sme prvý a ak podávame naše najlepšie výkony, sme schopní poraziť každého.“ A vzápätí dodáva: “Uvidíme ako to nakoniec dopadne. Ak budeme prvý, pôjdeme z najlepšej pozície do play-off. Na druhej strane ak skončíme druhý alebo aj tretí, cieľ sa nijako nemení. A to je dopriať v tejto sezóne fanúšikom úspech. Som presvedčený, že to dokážeme aj z 3. miesta, ale určite by bolo ideálne, ak by sme do vyraďovacej časti vstupovali ako lídri.

Bude dobré udržať súčasnú pozíciu. Máme pred sebou ešte niekoľko stretnutí a až na duel v Topoľčanoch, všetko pred vlastnými fanúšikmi. V domácich stretnutiach sme v tejto sezóne silný, verím, že v tom budeme pokračovať a v Topoľčanoch sa pobijeme o čo najlepší výsledok a vyhráme,“ optimisticky pozerá do budúcnosti Samo Košút.

Je rád, že až na jeden duel zvyšok základnej časti odohráme pred vlastným publikom. „Doma sme veľmi silný, nedá sa to porovnať so zápasmi na súperových klziskách,“ a nezabudol vyzdvihnúť podporu z hľadisku: „Fanúšikovia nás poháňajú zápas čo zápas celých 60 minút dopredu. Je to jednoducho skvelé hrať s ich podporou v chrbte. Počas celej sezóny predvádzajú veľmi kvalitné výkony a my sa im to snažíme oplatiť na ľadovej ploche rovnakou mincou a prvým miestom, ktoré dúfam udržíme až do konca sezóny,“ zakončil 20-ročný gólman.

Vlado Miček

Recent Posts

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

41 minút ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

3 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

4 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

14 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

1 deň ago