Kopčany

Knieža Slavobor o Veľkej Morave pri kostole sv. Margity Antiochijskej

O Veľkej Morave, nie však z kníh a v lavici, ale priamo od kniežaťa Slavobora sa dozviete, ak navštívite v sobotu 13.5.2023 kostol sv. Margity Antiochijskej a priľahlú Kačenáreň v Kopčanoch.  

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre v spolupráci s OZ Kopčianska lipka pozývajú od 14:00 hodiny najmä žiakov a študentov na inscenovaný workshop Stretnutie s Veľkou Moravou. NaZahori.sk o podujatí informovala Erika Okániková z Obecného úradu Kopčany.

Workshop je určený pre žiakov základných a stredných škôl. Je zostavená v súlade s najnovším Štátnym vzdelávacím programom a predstavuje ideálny prostriedok k doplneniu a spestreniu výučby dejepisu. Cieľom je vzbudiť u nových generácii záujem o kľúčovú tému. „Ukážeme mládeži, že dejepis nie sú iba nudné dátumy, ale tiež dobrodružstvo. Sme presvedčení, že zatraktívnením učiva pomáhame pedagógom pri ich ďalšej práci. Všetky predmety používané na workshope sú vyrobené pomocou starobylých techník a výlučne z prírodných materiálov. Každý kus je odvodený z konkrétneho archeologického nálezu. Spolupracujeme výlučne s členmi Cechu starých remesiel Kovlad.  Inscenovaný workshop a tematickú prehliadku v úlohe kniežaťa Slavobora vedie vyštudovaný historik s bohatou praxou v odbore PhDr. Matej Šiška, PhD,,“ dopĺňa divadlo Karola Spišáka.

„Projekt Stretnutie s Veľkou Moravou má v podtitule tri zásady: názorne, konkrétne, pútavo a dodajme, jednoducho, teda tak, že ho možno inscenovať v školách či iných kultúrnych priestoroch. Matej Šiška sa rozhodol, že priblíži históriu prostredníctvom konkrétnej dobovej postavy (sám predstavuje knieža Slavobora, ktorý je jedinou postavou zastupujúcou historickú dobu) a výklad spojí s predmetmi, ktoré si každý účastník môže vziať do ruky, obliecť, vyskúšať či dokonca ochutnať. Počas výkladu, ktorý podporuje aj divadelný horizont, dochádza k nepretržitému dialógu medzi kniežaťom Slavoborom a divákom. Divadelný horizont zohráva, okrem tradičnej estetickej funkcie, úlohu názornej učebnej pomôcky,“ napísala pre pravda.sk Marta Žilková,  divadelná kritička. 

Predstavenie je vhodné pre diváka 7 rokov a viac. Vstupné: 5 eur, počet vstupeniek je však obmedzený!  Vstupenky si môžete zakúpiť na OcÚ V Kopčanoch alebo u pani Bolebruchovej v ZŠ Kopčany..                      

V prípade nepriaznivého počasia sa predstavenie odohrá v Kačenárni. So sebou si prineste niečo na sedenie: karimatka, deka…V pripravenom bufete bude možné zakúpiť si malé občerstvenie.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

3 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

18 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

20 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

24 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago