Malacky

Zberné miesto pre migrantov v Malackách bez vedomia samosprávy?

Ministerstvo vnútra SR, podľa primátora Malaciek Juraja Říhu, chystá poza chrbát samosprávy zberné miesto pre nelegálnych migrantov.

„Ako primátor som šokovaný, že bez nášho vedomia sa v areáli záchrannej brigády na Továrenskej ulici v Malackách pripravuje humanitárne centrum pre nelegálnych migrantov, ktorí nežiadajú o azyl a štát ich ani nevie vrátiť domov.  Minister Roman Mikulec mal podpísať pred svojím odchodom kontingenčný plán a na jeho pokyn sme počas príprav ani nemali byť informovaní, čo považujem za absolútne neprípustné. Veľmi striktne rozlišujem osoby, ktoré utekajú pred vojnou a na Slovensku požiadajú o azyl, lebo ich domovy boli bombardované. Som presvedčený, že takýmto matkám s deťmi musíme poskytnúť ochranu ,“ zverejnil dnes ( 10.5.2023) Juraj Říha.

Ministerstvo vnútra však chce na územie mesta a bez vedomia Malačanov vpustiť migrantov, ktorí hranice prekročili nelegálne. „S čím nemôžem ako primátor súhlasiť. Ale čo je najhoršie, toto zariadenie má byť bez obmedzenia pohybu, čiže nikto im nedokáže zabrániť v ďalších nekontrolovaných odchodoch z brigády. Rovnako nemá byť zabezpečená zdravotná starostlivosť, ktorú ako už vieme z nedávneho stanového mestečka v Kútoch zabezpečovali dobrovoľníci pod vedením zosnulého prof. Krčméryho. Budem sa ďalej verejne pýtať, ako je možné, že o tak závažnej veci sa pred nami zamlčiavajú informácie. Veď Slovensko zvažuje takýmto osobám dokonca udeliť cudzineckou políciou štatút takzvaného strpenia v Slovenskej republike. Po skúsenosti z Kútov mi je jasné, že nevedia, čo s nimi robiť a ministerstvo je bezradné. Takto sa to ale v žiadnom prípade nerobí. Obzvlášť, ak ma štát zabezpečené vlastné zariadenia,“ uzatvára  Juraj Říha.

Redakcia and Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

6 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

8 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

14 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

15 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Aktualizácia: Počet bombových hrozieb rastie, NAKA preveruje viac ako 1300. O obsahu mailu informoval portál…

16 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

1 deň ago