Categories: Holíč

Komentár: V Holíči voľby po starom aj po novom, malo by sa skončiť s polarizáciou

V Holíči mali voľby na primátora najvyrovnanejší priebeh, keď o obhajobe Zdenka Čambala rozhodlo 56 hlasov.

Kým v Skalici a obzvlášť v Senici sa predvolebná kampaň až na malé výnimky niesla v pokojnom duchu, o Holíči sa to povedať nedá. Kampane až nezdravo polarizovali občanov tohto mesta a zostáva len veriť, že po voľbách sa napäté vzťahy v meste upokoja.

Súčasný primátor Zdenko Čambal vstúpi už do štvrtého volebného obdobia. Masívna kampaň opozície ho nedokázal zosadiť z jeho pozície, ale zato ním otriasla. V poslaneckých laviciach totiž prišiel o oporu, ktorou mu bol viceprimátor Rastislav Caletka a najbližšie dni ukážu, ako je to s jeho podporou v zastupiteľstve.

Primátor je po voľbách to, čo zostalo po starom. Po novom je to, kto uspel ako poslanec.

Pohľad do poslaneckých lavíc napovedá, že by to mohlo byť ináč ako v minulom volebnom období. Opozičné hlasy získali pomerne silný mandát a špeciálne sme zvedaví na poslanca Mareka Šefčíka. Ťažko sa hodnotí po voľbách, ale možno práve jeho prístup k predvolebnej kampani stál Bilického víťazstvo. Svojou rétorikou na sociálnych sieťach mohol znechutiť niektorých voličov, aby prišli k urnám. Bude mať teraz štyri roky na to, aby presvedčil, že vie ponúknuť aj konštruktívnu kritiku a alternatívu voči súčasnému vedeniu. Poslanci majú dostatočný mandát, aby boli protiváhou primátora, len ju musia dokázať využívať.

Objavili sa názory, že tretí kandidát Pavol Mihál bol nejakým „Trójskym koňom“, ktorý rozhodol voľby. Nad týmto konštatovaním sa treba pousmiať. Ak ho aj niekto presvedčil, aby kandidoval a neodstúpil, je to jeho slobodná vôľa. Porazení si skôr môžu vyčítať, že nedokázali zmobilizovať nerozhodnutých voličov, ktorí k urnám neprišli, lebo súčasnému primátorovi sa svojich aktivizovať podarilo.

Ku kampani ešte jeden spätný pohľad. Od pravice chýbal reálny program, lebo projekt internát, ktorý je navyše v majetku vyššieho územného celku bolo dosť málo. Zvyšok už bola iba antikampaň, prečo by sa nemal voliť Čambal. A to je podľa nás hlavný rozdiel prečo Mierna v susednej Skalici uspela a Bilický v Holíči nie, napriek tomu, že obaja mali za sebou podporu župana kraja.

Navyše treba poukázať ešte na jeden fakt. Kým Mierna za seba vystupovala na všetkých fórach sama, Bilický sa v mnohých prípadoch nechal zastrešovať teraz už novozvoleným poslancom Šefčíkom a verejne sa neprezentoval v tak významnej miere, ako bolo treba. Platí to predovšetkým o sociálnych sieťach, ktoré majú v súčasnom svete veľký vplyv a tam by pri väčšej aktivite (nie antikampani) dokázal chýbajúcich 56 voličov hravo nájsť.

Teraz by si všetky strany mali uvedomiť, že pre občanov Holíča je potrebné, aby sa prestalo s napádaním, ale pokračovala vecná diskusia. Pred novými poslancami stojí úloha kontrolovať mesto a pred primátorom, aby dokázal mestu ponúkať taký program, ktorý je v prospech Holíčanov.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

36 minút ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

2 hodiny ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

4 hodiny ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

6 hodín ago

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

7 hodín ago

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

8 hodín ago