Senica

Komentovaná finisáž výstavy Ľ. Hološku v Záhorskej galérii

V nedeľu 19.11.2023 od 15.00 hodiny bude komentovaná prehliadka a zároveň finisáž (slávnostné ukončenie výstavy) výstavy Denník koloristu s kurátorkou Ivanou Moncoľovou a autorom Ľudovítom Hološkom v Záhorskej galérii v Senici.

Sprievodným podujatím bude Nedeľný ateliér pre rodiny s deťmi. Informuje o tom Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.

O výstave

Výstava Denník koloristu prezentuje rozsiahle kresliarske diela na papieri Ľudovíta Hološku (1943).
Je prvou obsiahlou výstavou autora prezentujúcou rozsiahle kresliarske diela na papieri. Konvolút prác obsahuje kresby od raných stredoškolských čias, cez vysokoškolské, kresby voľné – ktoré častokrát smerovali ako myšlienkový základ k realizácii maľby na plátne, ilustrácie kníh, kresliarske denníky – záznamy z okolia a podnetov svojho bydliska, prípravné kresby určené na prenos tvarov a základných čiar na plátno ako príprava na maľbu, topografické denníky z dovolenky, alebo z umeleckých sympózií najčastejšie z Poľska, kresliarske denníky ako mentálne mapy sumarizujúce výstavy, ktoré Hološka videl počas svojho života vo svetových galerijných inštitúciách, denníky – náčrtníky stále opakovaného motívu tela, kresby pílkou do tvrdej drevenej dosky.

Vymenovanie všetkých týchto aspektov prác na papieri, kresby v Hološkovej tvorbe je náležité a na vnímanie rozsahu jeho tvorby dôležité, najmä ak sa snažíme navnímať viac ako šesťdesiatročnú kariéru výtvarného umelca, možno všeobecne známeho ako tvorcu v médiu maľby na plátne. Výstava je reprezentatívnou prehliadkou jeho tvorby, ktorá sa uskutočňuje k jeho životnému jubileu.

O sprievodnom podujatí

Nedeľný ateliér pre rodiny s deťmi vo veku od 5 do 12 rokov v nedeľu 19.11.2023 od 13.00 do 17.00 hodiny.

Kreatívne rodinné stretnutia s umením pre deti, ich rodičov i starých rodičov tematicky nadväzujúce nielen na aktuálne výstavy. Vlastným nápadom a detskej kreativite sa ponecháva voľný priestor, čím sa podporuje ich talent. Každé stretnutie je realizované prostredníctvom rôznych výtvarných aktivít, hier a netradičných remeselných techník.

Nedeľný ateliér je realizovaný 1x v mesiaci, vždy v nedeľu pre rodiny s deťmi vo veku od 5 do 12 rokov. Každé stretnutie pre rodičov i starých rodičov s deťmi je vyhradené inej umeleckej aktivite v nadväznosti na aktuálne témy výstav a zbierkové predmety ZGJM. Cieľom je motivovať laickú verejnosť k spoznávaniu výtvarného umenia a pravidelnej návštevy ZGJM, ako aj vytvoriť priestor na spoločné kreatívne činnosti pre rodičov s deťmi a na zmysluplné trávenie voľného času.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

21 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

23 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

2 dni ago