Categories: Záhorie

Kompresory putovali aj senickým a skalickým hasičom

Hasiči v Trnavskom kraji dostali v stredu 10.januára 2018 nové kompresory potrebné na tlakovanie nádob autonómnych dýchacích prístrojov. 

Za viac ako 30.000 eur ich z prostriedkov Centrálneho krízového fondu zabezpečil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Kompresory obohatia prístrojové vybavenie profesionálnych hasičov v Trnave, Dunajskej Strede, Galante, Senici a Skalici, spoločný budú mať v Piešťanoch a Hlohovci. 

Prístroje príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) odovzdal predseda TTSK Jozef Viskupič na pôde Hasičskej stanice v Trnave. Prítomní boli riaditelia Okresných riaditeľstiev a riaditeľ KR HaZZ v Trnave.

 

Riaditeľ KR HaZZ v Trnave Vojtech Valkovič“Kompresory budú využité na plnenie tlakových fliaš nielen pre profesionálnych hasičov, ale aj pre dobrovoľné hasičské zbory, pretože viaceré už majú tiež vo výbave autonómne dýchacie prístroje.”

Nové kompresory boli rozdelené do jednotlivých regiónov kraja, staré ešte poslúžia ako záložné.

,,Ja mám vo veľkej úcte hasičov, pretože ich voláme vždy, keď nám niečo ,,horí“. Ak môžeme v niečom pomôcť, budem rád, ak im aj v budúcnosti pomôžeme vytvoriť také podmienky práce, aby mohli nerušene vykonávať svoje povolanie a aby im pri ich zásahoch nič nechýbalo,“ povedal Viskupič.

Centrálny krízový fond TTSK bol zriadený ako prvý v rámci vyšších územných celkov na Slovensku v roku 2009. Funguje na princípe, že nenávratnú finančnú podporu poskytne obciam, ktoré v kalendárnom roku prispejú čiastkou 0,5 eura za každého svojho obyvateľa. Ostatné obce, ak ich postihne nešťastie, sa môžu na fond obrátiť so žiadosťou o bezúročnú pôžičku. Od svojho vzniku pomohol viacerým obecným samosprávam pri záplavách či veterných smrštiach, z prostriedkov sa kúpilo už aj 100 hadíc k čerpadlám pre Komplexnú centrálnu záchrannú službu v Gabčíkove a veľkokapacitné kalové čerpadlá pre hasičov v Senici, Trnave a Dunajskej Strede.

 zdroj: KR PZ v Trnave TS

 

Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

6 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

8 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

12 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

13 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago