Kopčany

Kopčany: Obnova a využitie barokového objektu Kačenáreň

Ministerstvo kultúry SR v roku 2020 finančne podporilo projekt “Obnova a využitie objektu Kačenáreň” v katastri obce Kopčany v okrese Skalica. Zámerom projektových aktivít je obnova unikátnej stavby pôvodnej, jedinečnej funkcie odchytu divých kačíc. 

Kačenáreň z roku 1749 dal postaviť František Štefan I. Lotrinský, ktorý do panstva svojej manželky prinášal nové myšlienky, technológie, procesy a postupy založených na skúsenostiach zahraničných odborníkov pozývaných do panstva. Projekt rieši obnovu danej architektúry s návratom k pôvodnej identite historickej štruktúry na základe pamiatkových výskumov.Architektúra objektu Kačenárne bude zrealizovaná podľa pôvodných historických podkladov z roku 1750, ktoré sú pôdorysne zhodné s realizovaným zameraním v celom rozsahu.

Hospodárska funkcia Kačernárne súvisiaca s odchytom kačíc nebude prinavrátená. Po obnove bude objekt plniť kultúrnospoločenskú funkciu – ako vstupná brána a zároveň zázemie pre mnohú subjekty a skupiny do cezhraničného Archeoparku Kopčany- Mikulčice s funkciami informačnej kancelárie, expozície archeologických nálezov archeoparku, predaja suvenírov, občerstvenia, technického a logistického zázemia Kostola sv. Margity Antiochijskej, sociálneho zázemia – toalety.

Kačenáreň zdroj: NaZahori.sk

Objekt Kačenárne bol od zaniknutia odchotvého hospodárstva ( 1918) nevyužívaný, bez vykonávania základnej údržby, čo spôsobilo jeho postupný rozpad. V súčasnosti je stavba bez strechy s polorozpadnutými klenbami nad prízemím a suť zakrýva veľkú časť prízemia stavby. Prevalená je aj klenba suterénu ( pivnice). Pivnica je v celom rozsahu zasypaná. S prácami na objekte sa plánuje začať v termíne mesiaca august 2020, predpokladaný termín ukončenia práce je december 2021.

Kačenáreň v symbióze s už zrealizovanými projektovými aktivitami iných dotačných titulov ako je vybudovanie lávky cez rieku Morava ( 13-ročné intenzívne úsilie aj samosprávy obce Kopčany), ktorá prepája pre peších nýávštevníkov a cykloturistov jedinečné , cezhraničné územie Archeoparku Kopčany – Mikulčice ( adept na nomináciu zápisu do UNESCO) , vybudovanie turistických chodníkov a cyklochodníkov v tomto území napájajúcich sa na jestvujúce turistické trasy a cyklotrasy aj smerom na mesto Holíč, s ktorým vytvára v priestore Veľkomoravských hodnôt archeoparku hodnoty barokovej krajiny v napojení na Holíčsky zámok- letné sídlo Márie Terézie a hospodársku budovu bývalého cisárskeho žrebčína v Kopčanoch bude vytvárať unikátny priestor nadeurópskeho významu.

Projekt je podporený z programu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.6 1.6 Komplexná rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou  ochrany a obnovy, č. zmluvy: MK-5721/2019-423. Výška dotácie: 371.000,- EUR spolufinancovanie obce: 5% ( 21.386,- EUR)

zdroj:  Erika Okániková / Obec Kopčany

Redakcia

Recent Posts

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

17 minút ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

54 minút ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

2 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

2 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

4 hodiny ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

13 hodín ago