Categories: Malacky

V Malackách pomáhajú obetiam trestných činov

Domáce násilie, sexuálne zneužívanie, podvody na senioroch, nútená práca, únos, obchodovanie s ľuďmi, šikana – žiaľ, aj tieto negatívne javy patria k realite. 

Treba ich čo najskôr riešiť a prvý krok býva často veľmi ťažký: Na koho sa obrátiť? Kto mi pomôže? Polícia je tu preto, aby pomáhala a chránila, avšak nie každý chce hneď podávať trestné oznámenie a zažívať ťahanice na súdoch. Možno máte obavy z následkov, možno sa bojíte, že vás niekto uvidí ísť na políciu a že to agresorovi povie. Možno potrebujete pomoc vo forme informácií, prípadne zistiť, či je spáchaný skutok skutočne trestným činom. Možno potrebujete vedieť, ako postupovať a čo robiť, keď máte podozrenie z páchania trestnej činnosti. A možno chcete pomôcť svojej staršej susedke, ktorú okradli podvodníci a ona v zúfalstve nevie, na koho sa obrátiť a komu vlastne veriť. Presne preto vznikla v Malackách Informačná kancelária pre obete trestných činov. Sídli na prízemí okresného úradu (Záhorácka 2942/60A) a jej pracovníci sú osobne k dispozícii každý utorok od 8.30 do 15.00 h. 

V informačnej kancelárii vám poradia a nasmerujú, na koho sa vlastne obrátiť a čo ďalej robiť. Poradenstvo je bezplatné a diskrétne. „Naša pomoc má tri hlavné piliere: právna podpora s usmernením, sociálne služby a prípade potreby aj psychologická podpora,“ vysvetlil riaditeľ Odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR Jozef Halcin.  Kancelária je oficiálne otvorená od včera (20. júla), avšak funguje už od júna. O pomoc už požiadalo 6 ľudí z nášho regiónu. 

Malacká kancelária je súčasťou projektu Pomoc obetiam trestných činov v gescii ministerstva vnútra. Hlavnými partnermi u nás sú Bratislavský samosprávny kraj, policajný zbor, úrad práce a samospráva Malaciek. „Mesto aktuálne dokončilo rekonštrukciu nájomných bytov v centre, kde chceme časť bytov vyčleniť ako rezervných či pohotovostných. Aj preto,  že nás v poslednom období oslovili tri matky ako pravdepodobné obete domáceho násilia s prosbou o okamžitú pomoc s bývaním. Ak sú matky v rizikovom prostredí, je pre ne najlepšie zbaliť sa, odísť a môcť využiť takéto dočasné ubytovanie,“ povedal počas oficiálneho otvorenia informačnej kancelárie primátor Juraj Říha.    

Kancelária v Malackách je detašovaným pracoviskom kancelárie v Bratislave – tu o pomoc požiadalo takmer 300 ľudí. Najčastejšie išlo o ženy a seniorov. Pomoc žiadali v prípade podvodov, domáceho násilia, ublíženia na zdraví či sexuálne motivovaných trestných činov. „Ak je človek v ohrození života, zdravia či na majetku, najrýchlejšou cestou je zavolať tiesňové linky 112, 158 alebo 159. Ale zároveń nekoná nič zlé ani protiprávne, ak najskôr príde za nami poradiť sa, čo má urobiť. My ho vieme nasmerovať na príslušnú inštitúciu,“ zdôraznil J. Halcin. 

Na Slovensku je momentálne 14 informačných kancelárií pre obete trestných činov. V Malackách môžu pomoc vyhľadať nielen Malačania, ale aj obyvatelia okolitých dedín či regiónov Senice a Skalice. 

INFORMAČNÁ KANCELÁRIA PRE OBETE TRESTNÝCH ČINOV

  • prízemie Okresného úradu Malacky (Záhorácka ulica)
  • každý utorok v čase 8.30 – 15.00 h
  • objednávanie termínov: 0908 736 351
  • mail: prevencia@minv.sk
  • dá sa prísť aj bez dohodnutého termínu
  • informácie: www.prevenciakriminality.sk  

zdroj: J. Hargaš / Ministerstvo vnútra SR

Tlačová správa

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

47 minút ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

5 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

19 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

21 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago