Kopčany

Lávkou pri Kopčanoch prešlo za 10 mesiacov takmer 70-tisíc návštevníkov

Lávkou Veľkej Moravy, ktorá spája moravskú obec Mikulčice a záhorácke Kopčany prešlo za prvých 10 mesiacov roku 2022 takmer 70.000 návštevníkov. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejňuje na základe merania Obecne prospešná spoločnosť Partnerství.

Najväčšiu záťaž musela lávka zvládnuť počas nedieľ

Najväčší záujem o využitie lávky bol v letných mesiacoch. Najviac návštevníkov cez ňu prešlo v mesiaci júl, viac ako 12.000. Nasledoval august s 10.384 návštevníkmi a takmer 10.000 využilo lávku v mesiaci máj.

Najväčšiu záťaž musela lávka zvládnuť počas nedieľ, keď ju využilo v posledný deň týždňa takmer 18.500 návštevníkov. Počas sobôt využilo možnosť prejsť cez rieku Moravu takmer 14.500 záujemcov. Počas pracovného týždňa bola najviac vyťažená vo štvrtok (7892), najmenej v pondelok (6957).

Väčšina prechodov lávkou bolo obojsmerných

Zaujímavý je aj pohľad, v ktorých denných hodinách zažíva lávka najväčší nápor. Cez 9000 návštevníkov ju využili návštevníci medzi 15.00 a 16.00 h ako aj o hodinu neskôr. Naopak od januára do októbra 2022 zaznamenal merač na lávke medzi treťou a štvrtou hodinou rannou iba štyri prechody.

Z celkového počtu 69.843 prechodov bola väčšina takých, ktorí využili lávku obojsmerne. Ale celkovo bolo približne o tisíc viac takých návštevníkov, ktorí smerovali na moravskú stranu. Priemerné denné využitie Lávky Veľkej Moravy bolo 229 návštevníkov, počas pracovných dní to bolo 171 a počas víkendov 372. Priemerne cez lávku prešlo za jeden mesiac takmer 7000 záujemcov.

Celkové výdavky projektu boli takmer 3,8 milióna eur

Lávku začali budovať spoločne Trnavský samosprávny kraj a Juhomoravský kraj v septembri 2018 a bola financovaná z operačného programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Oficiálne bola odovzdaná do užívania 29. októbra 2019.

Celkové výdavky projektu boli takmer 3,8 milióna eur. Projekt bol realizovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z ktorého sa financuje 85 percent celkových výdajov projektu, čo predstavuje sumu 3.227.271,98 eura. Zostávajúce finančné prostriedky boli hradené zo zdrojov štátneho rozpočtu Českej a Slovenskej republiky a z vlastných zdrojov Juhomoravského kraja a TTSK.

O názve lávky sa rozhodlo v internetovom hlasovaní

O samotnom názve sa rozhodlo v internetovom hlasovaní. “Verím, že táto lávka nespája iba dediny a štáty, ale spája nás ako ľudí, že bude využívaná vo voľnom čase a bude pri cestách pripomínať veľkomoravský odkaz,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

9 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

22 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago