Senica

📺 V sobotu Záhorácky maratón a polmaratón

Tradičný Záhorácky maratón na trati zo Senice cez Šajdíkove Humence a Borský Mikuláš do mesta Šaštín-Stráže a späť do Senice sa kvapom blíži. Maratónski bežci sa na štart postavia v sobotu 10. júna 2023. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Pôjde už o 34. ročník maratónu (42 195 m) a 19. ročník polmaratónu, ktorý je súčasťou seriálu Grand Prix Záhoria a Moravsko-slovenského bežeckého pohára. A pozor, „beh s vôňou lesa“ – ako znie podtitul tohto podujatia, ktorý má odrážať jeho charakteristickú atmosféru a prepojenie s prírodou – odštartuje už o 9.00 hodine.

Trať ostáva bez zmeny: začína a končí v meste Senica pred športovou halou na Továrenskej ulici, cez železničné priecestie pokračuje k areálu senického letiska, odtiaľ okolo golfového areálu v Šajdíkových Humenciach cez borovicový les až do obce Borský Mikuláš. Nakoniec sa dostáva až do mesta Šaštín-Stráže, kde je na futbalovom ihrisku umiestnená obrátka maratónskej trate. Polmaratónci majú obrátku v borovicovom lese.

Zaregistrovať sa bude dať aj na mieste

Online registrácia skončila 2. júna a počet zaregistrovaných bežcov sľubuje aj tento rok zaujímavý závod. „Takýto spôsob registrovania sa využilo celkom 190 pretekárov, z toho 151 mužov a 39 žien. Na maratón je prihlásených 48 pretekárov, z toho 46 mužov a iba dve ženy. Na polmaratón je prihlásených 142 pretekárov, z toho 105 mužov a 37 žien,“ konkretizuje počty prihlásených riaditeľ trate Jaroslav Kubíček. Zaregistrovať sa bude dať aj na mieste, v deň konania maratónu, od 7.00 do 8.30 hodiny.

Medzi registrovanými bežcami sú aj známe mená, ako napríklad Marek Hladík z Bratislava Marathon Sport Club, ktorý sa stal víťazom známeho košického maratónu v roku 2020 a zvíťazil tiež vlani na bratislavskom polmaratóne. „Jeho osobné rekordy v polmaratóne (1:08:20) aj maratóne (2:22:44) sú lepšie ako evidované rekordy nášho Záhoráckeho maratónu, preto predpokladáme, že by ich mohol prekonať,“ uvádza J. Kubíček. „Na Záhoráckom maratóne očakávame aj súboj dvoch jeho bývalých víťazov – Tomáša Kopčíka a Michala Puškára, pričom v boji o víťazstvo im budú zdatne sekundovať Miroslav Ilavský z Dubnice nad Váhom (minuloročný víťaz polmaratónu) a domáci pretekár Pavol Masaryk z AK Senica,“ rozmieňa na drobné ohlásené pretekárske osadenstvo Záhoráckeho maratónu riaditeľ trate.

Vlani sa Záhoráckeho maratónu a polmaratónu zúčastnilo 208 pretekárov, z nich 162 zvolilo polmaratónsku trať.

Tohtoročné novinky podujatia

Tohtoročnou novinkou je, že v Senici bude po prvýkrát vyhodnotený aj najlepší Šaštín-Stražan, ktorý dostane cenu primátora mesta Šaštín-Stráže. Okrem toho bude vyhodnotený aj prvý pretekár na obrátke v Šaštíne-Strážach a tradične budú vyhodnotení aj traja najlepší Seničania a Seničanky v maratóne i polmaratóne, ktorí dostanú cenu primátora mesta Senica.

Finančná prémia za traťový rekord v polmaratóne

Primátor mesta Senica vypísal špeciálnu finančnú prémiu vo výške 100 € za prekonanie traťového rekordu v polmaratóne. Ten od roku 2017 drží časom 1:13:07 hod. Lukáš Soural z Českej republiky. 

Maratónci samozrejme tiež aj tento rok zabojujú o prémiu 170 € za zdolanie rekordného maratónskeho času 2:23:42 hod., ktorý Ondřej Němec z Českej republiky stanovil ešte na starej trati Záhoráckeho maratónu v roku 1996 a zatiaľ sa nikomu nepodarilo tento skvelý čas pokoriť. Dočkáme sa v roku 2023 rekordných časov?  

Najmladší a najstarší zo zaregistrovaných online

Najmladší online zaregistrovaný pretekár na Záhorácky polmaratón je 16-ročný Seničan Jakub Otrubčák. Najmladším online zaregistrovaný pretekár na Záhorácky maratón je 19-ročný Jakub Hačunda z Borského Mikuláša. Naopak najstarším online registrovaným bežcom na maratón je 61-ročný Jaroslav Pavlacký z Trenčianskych Teplíc, na polmaratón 73-ročný Vladimír Varmuža z Hodonína (ČR).

Pre pretekárov bude po behu zabezpečené jedlo, nápoj, ovocie, ale tiež bezplatný dvojhodinový vstup do mestskej plavárne a masáž nôh.

Záverečné pokyny pre účastníkov

Trať meria 42 195 m, je oficiálne premeraná, povrch trate je asfaltový, celkové prevýšenie je 180 m. Štart aj cieľ Záhoráckeho maratónu je pred športovou halou v Senici, na Továrenskej ulici. Po štarte sa beží po uliciach Hviezdoslavova a Železničná, cez železničné priecestie k letisku a okolo golfového areálu Penati resort. Borovicovým lesom do obce Borský Mikuláš po uliciach Družstevná, Záhorácka a Šaštínska až do mesta Šaštín-Stráže. Cez železničné priecestie (POZOR beží sa bez výluky vlakov !!!), po uliciach Jána Hollého, Mirka Nešpora a ul. Nádražná až na futbalové ihrisko, kde je obrátka maratónu.

PRÍJAZD a PARKOVANIE

Priestor štartu a cieľa je prístupný počas celého času konania iba pre peších návštevníkov.

Na zaparkovanie vozidiel môžete využiť parkoviská na Továrenskej ulici, parkovisko LIDL, alebo parkovanie na Hviezdoslavovej ulici. Vjazd na parkovisko na Továrenskej ulici bude možný z Hviezdoslavovej ulice (naproti hotelu Arli). Odjazd z parkoviska na Továrenskej ulici počas trvania maratónu bude regulovaný.

REGISTRÁCIA

Registrácia je vo vestibule mestskej plavárne ktorá sa nachádza v priestore štartu hneď vedľa športovej haly. Štartové číslo si vyzdvihnete pri registrácii v deň pretekov v sobotu 10. 6. od 7:00 do 8:30 h. Nenechajte si registráciu a vyzdvihnutie čísla na poslednú chvíľu, štartujeme presne podľa propozícií!

Pre 275 zaregistrovaných pretekárov garantujeme účastnícke tričko a medailu.

JE MOŽNÉ SA REGISTROVAŤ A UHRADIŤ ŠTARTOVNÉ AJ V DEŇ PRETEKOV t.j. v sobotu 10.6.2022 od 7:00 hod do 8:30 hod. za nezľavnené štartovné v plnej výške (polmaratón 30€, maratón 30€).

Viac TU: Záhorácky maratón

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

10 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

13 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

16 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

17 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

20 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

2 dni ago