Rohožník

Mário z Rohožníka si plní sny, Slovensko reprezentuje na dvoch kolesách

Väčšina chlapcov a priznajme si, že aj nemálo dievčat, sníva o rýchlej jazde na dvoch kolesách. Málokomu sa však tieto sny splnia. Jedným z tých, ktorým sa to darí je aj 19-ročný Mário Zajac z Rohožníka, ktorý reprezentuje Slovensko na cestných motocykloch. Viac sa o ňom dozviete v rozhovore, ktorý poskytol nášmu webu NaZahori.sk.

Akému športu sa venujete a v akej kategórii?

  • Súťažnému jazdeniu na cestných motocykloch sa venujem už od svojich 7 rokov. Aktuálne pretekám na stroji Ohvale GP2 190, čo znamená, že motor v danom motocykli má obsah 190 cm3 (centimetrov kubických). Je to stredná trieda, medzi malými a veľkými motorkami. Na tomto type motocykla trénuje väčšina jazdcov z majstrovstiev sveta, pričom s niektorými som sa už mohol stretnúť aj priamo na dráhe počas pretekov. V sezóne 2023 jazdím v tíme Paca Racing Team a reprezentujem Slovensko v troch šampionátoch. Konkrétne na medzinárodných majstrovstvách Slovenska, v medzinárodných majstrovstvách Českej republiky a predovšetkým v prestížnom talianskom šampionáte CNV.

Prečo práve tento šport?

  • O motorky som sa zaujímal už od malička. Celá moja rodina inklinovala k motocyklovému športu. Zo začiatku som bol v roli fanúšika, no postupom času som chcel aj sám na vlastnej koži vyskúšať, aké je to sadnúť si na pretekársku motorku. Absolvoval som prvú slovenskú akadémiu, kde som spomedzi všetkých zúčastnených vyčnieval z davu. Hneď počas mojej prvej sezóny som sa dostal na majstrovstvá Slovenska, čo bol pre mňa osobne ako pre dieťa veľký úspech. Mojim veľkým vzorom boli v tom čase niekoľkonásobný majster Slovenska v triede Superbike Vlado Ruža a Lukáš Jasenský. Práve vďaka nim som už v tom čase vedel, čomu sa chcem v živote venovať.

Po zlomeninách je dôležité opäť nastaviť psychiku

Pódium po výhre v Ottobiane Mário Zajac

Čím všetkým ste si prešli v danom športe?

  • To, že som sa dostal až na takúto úroveň jazdca, na akej som dnes, vďačím predovšetkým mojej rodine a sponzorom, ktorí ma už od útleho detstva neustále podporujú. Vyžaduje si to však veľa úsilia a driny aj z mojej strany. Ak sa chcete stať úspešným motocyklovým jazdcom, musíte počítať s tým, že to nebude zadarmo. K tomuto športu patria nepochybne aj pády, ktoré môžu viesť, k menším alebo väčším zraneniam. Našťastie v mojom prípade to bolo len niekoľko zlomenín. Po samotnej rekonvalescencii je najdôležitejším krokom nastaviť svoju psychiku do toho štádia, v akom bola pred samotným zranením, čo je vo väčšine prípadoch veľmi ťažké. Niekedy to dokáže ukončiť aj celú kariéru jazdca. Je dôležité deň čo deň na sebe pracovať, či už po fyzickej alebo mentálnej stránke. Motorky ma naučili napríklad aj to, ako pracovať pod veľkým stresom, čo som dokázal využiť aj počas štúdia. Istým spôsobom, vám to do života prinesie ešte omnoho viac ako len úspech. Napríklad samotná komunikácia s partnermi vás naučí ako funguje napríklad taký marketingový svet. Takže ak by som to mal zhrnúť, nie je to len o tom ako ťahať za plyn.

Ste zatiaľ na začiatku kariéry, ale už sa môžete pochváliť aj niekoľkými úspechmi.

  • Mám za sebou niekoľko úspechov, na ktoré som aj patrične hrdý. V roku 2020 som reprezentoval Slovensko na majstrovstvách Európy v kategórii Ohvale 160 a podarilo sa mi umiestniť na výbornom 7. mieste. Za veľmi úspešnú považujem sezónu 2022, kedy sa mi podarilo stať sa majstrom Slovenska v triede Ohvale GP2 190, vicemajstrom Českej republiky a podarilo sa mi umiestniť na celkovom 4. mieste v prestížnom talianskom šampionáte CIV Junior, kde som si sily mohol pomerať aj s jazdcami z majstrovstiev sveta.

Za prioritu sme si stanovili taliansky šampionát

foto: Ottobiano Mário Zajac

Bojujete o titul šampióna v triede Ohvale 190 GP, priblížte čitateľom, o akú triedu ide?

  • V aktuálnej sezóne je našou prioritou taliansky šampionát CNV, ktorý sa skladá z piatich podujatí. V piatok sa vždy konajú voľné tréningy. V sobotu absolvujeme tri voľné tréningy, jednu kvalifikáciu a preteky v šprinte. V nedeľu nás čaká to najdôležitejšie, a to sú dva hlavné preteky. V tomto šampionáte súťažím v kategórií Moto190 GP. Je to kategória, v ktorej môžu jazdiť motocykle rôznych značiek do obsahu 190ccm a jazdec musí mať viac ako 15 rokov. Tento rok sa mi podarilo vyhrať už 4 preteky. Pred poslednými pretekmi v Cremone, ktoré sa budú konať na konci septembra, figurujem na priebežnom celkovom druhom mieste. V Cremone sa bude rozhodovať o titule šampióna CNV, ktorý sa budem snažiť vybojovať. Doposiaľ najúspešnejší víkend som mal na pretekoch v Ottobiane, kde som dominoval od začiatku víkendu, až po koniec a podarilo sa mi vyhrať všetky tri preteky.

Popri motorkách sa venujem ďalším športovým činnostiam

Tímová fotka Paca Racing Team

Venovali resp. venujete sa aj iným športom?

  • Pred tým, ako som sa začal venovať jazdeniu na motocykloch, hral som futbal, ktorí ma moc nebavil. Popri futbale som sa venoval už aj motorkám a kombinoval som to aj s džudom. Časovo sa to už nedalo stíhať, musel som si určiť priority a bez váhania som si vybral motorky. Sú fyzicky veľmi náročné, a preto sa momentálne venujem viacerým športovým činnostiam, medzi ktoré patrí napríklad beh, plávanie, bicyklovanie a tiež aj kondičné tréningy. Minulú zimu som začal jazdiť aj na lyžiach, čo sa stalo mojou veľmi obľúbenou aktivitou počas zimnej prípravy.

Niečo o sebe…

  • Od narodenia žijem v obci Rohožník, ktorá sa nachádza neďaleko Malaciek. Je tu veľa nových príležitostí a jednou z nich je aj obecné zastupiteľstvo mladých, ktorého som súčasťou. Tento rok som dokončil strednú školu zameranú na podnikanie. Určite by som sa do budúcna chcel venovať rozvoju motocyklového športu na Slovensku prostredníctvom juniorov. Je to naozaj veľmi pekný šport, ktorý je na Slovensku bohužiaľ stále nepodporovaný. Práve preto si myslím, že by sme postupne mali zvyšovať povedomie o motocyklovom športe a priblížiť sa tak zahraničným krajinám.
Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

16 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

17 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

20 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

21 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago