Skalica

Matovičova poslankyňa Mierna sa chváli transparentnosťou, v Skalici ale robí opak

Voľby 2022: V predvolebnej kampani v Skalici sa Anna Mierna, ktorá sedí aj na druhej stoličke v Národnej rade SR za hnutie Igora Matoviča OĽaNO, chváli transparentným vedením mesta. Škoda, že to čím sa chváli, je pravým opakom toho, čo robí.

Mesto Skalica neodpovedá na infozákon

Mesto už dostalo niekoľko žiadosti podľa infozákona, na ktoré sa neunúvalo ani len odpovedať a z tohto zákona si robí doslova trhací kalendár. To však nebránilo primátorke Miernej pri tom, ako sedí na druhej stoličke v Národnej rade SR, zahlasovať za infozákon a tváriť sa ako najväčšia bojovníčka za transparentnosť. Je smutné, že ten zákon, ktorý ako poslankyňa v Národnej rade SR podporila, na druhej strane ako primátorka nedodržuje.

Nevadí to ani ďalšiemu poslancovi OĽaNO M. Šefčíkovi z Holíča

Zdá sa, že to nevadí ani takým bojovníkom za spravodlivosť, akým sa tvári Marek Šefčík, ktorý je takisto poslancom Národnej rady SR za OĽaNO. Na Mestskom zastupiteľstve v Holíči, kde je tiež poslancom, na každom zasadnutí, ak sa ho zúčastní, keďže za posledné 2 roky sa nezúčastnil ani na tretine rokovaní, tvrdo útočí na primátora Holíča a poukazuje na jeho údajné porušovanie zákona. Pri svojej kolegyni, napriek tomu, že bol niekoľkokrát upozornený na jej pochybenia, je ticho a ani raz verejne na to nepoukázal.

Mimochodom, žiadosť o sprístupnenie informácie podľa zákona č. 211/2000 sme posielali aj do Holíča a to aj pri riešení podnetov, ktoré nám v minulosti poskytol Marek Šefčík a tam sme odpovede dostali podľa zákona, tak ako aj v iných mestách a krajoch, kde sme sa dotazovali.

Nedodržiavanie infozákona nevadí ani predstaviteľom SaS v regióne

Porušovanie zákonov nevadí ani zástupcom SaS v regióne. Napriek tomu, že viacerí z nich (napr. Pavol Kalman, Štefan Duffek, Marián Viskupič) boli upozornení na fakt, že mesto Skalica pod vedením Anny Miernej neodpovedá na žiadosti podľa infozákona, nemala strana SaS problém podporiť ju ako kandidátku na post primátora.

Mesto nechce zverejniť informácie o SMM-ke

Jedna vec je, že Mierna a mesto Skalica neodpovedá na infozákon, podstatné je aj na aké otázky neodpovedá. Správa mestského majetku je mestský podnik, kde sa nakladá s financiami občanov mesta Skalica.

Obzvlášť je centrom záujmu stav mestského vinohradu. Preto sa žiadali zápisnice zo zasadnutí valného zhromaždenia a dozornej rady SMM, aby sme získali fakty ako to s vinohradom, ale aj ďalším nakladaním s financiami Skaličanov je. Právnička mesta Andrea Kucharičová ešte poslala žiadosť o doplnenie informácie, ktorú sme odoslali, ale odpoveď v zákonnej lehote neprišla žiadna.

Ten istý dotaz sme poslali aj na Správu mestského majetku, kde sú konateľkami zástupkyňa primátorky Veronika Buc a poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Skalici Anna Ozábalová, ale ani od nich sme sa odpovedí nedočkali.

Mesto neposkytlo ani analýzu, ktorá išla z financií Skaličanov

Okrem toho sme od mesta žiadali aj analýzu odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva, ktorú vypracovala advokátka Natália Trubanová ešte v máji 2021. Ani tú sme napriek viacerým žiadostiam nedostali.

Nie je a čomu čudovať, primátorka mesta by musela priznať, čo sa v nej píše. My danú analýzu máme k dispozícii, preto z nej citujeme: „V prípade doslovného/gramatického výkladu citovaných ustanovení Ústavného zákona by sme boli nútení konštatovať, že poslanci mestských zastupiteľstiev nie sú oprávnení poberať za výkon funkcie v obchodnej spoločnosti odmeny, keďže takýto explicitný zákaz sa nachádza priamo v texte Ústavného zákona (čl. 5 ods. 5 Ústavného zákona).

Čo vedie mesto a jeho vedenie k nedoržiavaniu infozákona?

Na mieste Skaličanov by sme sa určite pýtali, aké pohnútky vedú Annu Miernu, Veroniku Buc a Annu Ozábalovú, aby nedodržali zákon a neodpovedali na žiadosť podľa infozákona. Na každom zastupiteľstve obhajovali výsadbu vinohradov ako skvelú vec pre mesto a teda aj občanov. Prečo teraz radšej porušia zákon, len aby sa nedostali na svetlo sveta oficiálne zápisnice zo zasadnutí valného zhromaždenia a dozornej rady SMM, ktoré by mali potvrdiť ich tvrdenie. Alebo by tomu tak nebolo?

Voliči by sa mali pýtať aj to, prečo niektorí poslanci nie že netlačia ale naopak bránia k zverejňovaniu niektorých údajov, ako sa nakladá s financiami Skaličanov.

Angelika Kmecová and Vlado Miček

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

10 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

11 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

14 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

15 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

19 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago