Categories: Holíč

Mesto Holíč dostalo pokutu cez 50-tisíc, môže za to zlá zmluva z roku 1998

Mesto Holíč dostalo pokutu 51 469,84 eur za nedodržanie zákona o verejnom obstarávaní pri zmluve o vývoze komunálneho odpadu.

Pokuta je za zmluvu s VPP Holíč, s.r.o. a jej následné plnenie pre spoločnosť VPP servis, s.r.o.

Pokutu dostalo mesto ešte za zmluvu z roku 1998, ktorá bola podpísaná ešte s VPP Holíč, s.r.o., ktorého súčasným a jediným spoločníkom je Karol Čambal. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v dôvodovej správe konštatuje porušenie zákona v období od 28. 3. 2014 do 27. 3. 2017.

V správe sa okrem iného uvádza, že mesto Holíč napriek viacerým upozorneniam nedodalo ÚVO cenník služieb, ktorý má byť nedeliteľnou časťou zmluvy a ktorý je rozhodujúci pri fakturácii cien služieb. Od neho sa mali odvíjať všetky platby, ktoré mali prúdiť do VPP Holíč, s.r.o. a neskôr do VPP servis, s.r.o.

Takisto sa v správe uvádza, že zmluva má iba rámcový charakter a takéto zmluvy sa zo zákona môžu uzatvárať iba na dobu štyroch rokov a nie na neurčitú, akou je predmetná zmluva z roku 1998.

Ďalej sa v dôvodovej správe doslovne uvádza: „Uvedená Zmluva z roku 1998 je teda podľa druhostupňového správneho orgánu v podstate tzv. bianco zmluvou, v ktorej boli údaje týkajúce sa predmetu plnenia a cien za poskytnuté plnenia ponechané na dodatočné vyplnenie v budúcnosti, a to dokonca s tým, že bol k tomu oprávnený samotný dodávateľ (na základe vlastného cenníka).

Mesto zvolalo mimoriadne mestské zastupiteľstvo

Po udelení pokuty Úradom pre verejné obstarávanie zvolalo mesto mimoriadne zastupiteľstvo na štvrtok 21.12.2017, ktorého bodmi budú prerokovanie pokuty od ÚVO a zmena rozpočtu mesta Holíč. Na ňom by sa malo odhlasovať navýšenie rozpočtu na zaplatenie pokuty v plnej výške.

V dôvodovej správe pre poslancov sa konštatuje: „Mesto Holíč považuje vyššie uvedené správne rozhodnutie za nezákonné a preto bude predmetné rozhodnutie napadnuté v zákonnej dvojmesačnej lehote u príslušného správneho súdu podaním správnej žaloby o preskúmanie zákonnosti uvedeného rozhodnutia.

Zároveň však potvrdzuje, že pokutu treba do 15 dní od doručenia zaplatiť: „V rámci konania vo veci správnej žaloby o preskúmanie zákonnosti uvedeného rozhodnutia mal správny súd uvedené rozhodnutie v plnom rozsahu zrušiť. Vzhľadom na obvyklú dĺžku súdneho konania však v tejto veci nemožno očakávať právoplatné rozhodnutie skôr ako za rok alebo za niekoľko rokov. Podanie správnej žaloby nemá automaticky odkladný účinok. Preto je z opatrnosti potrebné uloženú sankciu zaplatiť, pretože inak by hrozila exekúcia. Terajšie zaplatenie sankcie pritom nebráni tomu, aby táto suma bola následne v prípade úspechu podanej správnej žaloby vrátená do rozpočtu mesta.

Mesto sa tak nevyhne zaplateniu pokuty vo výške 51 469,84 eur o čom by mali poslanci rozhodnúť už. na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Vlado Miček

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

11 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

13 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

14 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

21 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago