Categories: Skalica

Návšteva pohotovosti sa môže predražiť

Zdravotná starostlivosť na Slovensku nie je zďaleka ideálna na tom  sa asi zhodne väčšina. 

Podiel na tom však majú všetky zložky štát, zdravotníci, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ale aj pacienti. Okrem stále sa opakujúceho nedostatku financií ( alebo zlého prerozdelenia) je namieste spomenúť nedostatočnú  komunikáciu. 

Na sociálnych sieťach na Záhorí rezonuje prípad ošetrenia pacienta vo FNsP Skalica v popoludňajších hodinách v rámci pohotovosti s následnou platbou 20€. Vyjadrenia sú až na malé výnimky jednostranné z pohľadu potenciálnych pacientov. 

Portál www.nazahori.sk pre objektívnosť oslovil aj druhú stranu a to vedenie FNsP Skalica.

FNsP Skalica a.s. samozrejme zachytila túto informáciu. Vzhľadom k tomu, že informácie o zdravotnom stave sú predmetom zvláštneho režimu, nie je možné ich v našom vyjadrení analyzovať. Týmto prípadom sme sa pochopiteľne zaoberali a zistili sme, že v danom prípade bolo postupované presne v zmysle platnej legislatívy a vnútorných predpisov nemocnice. Pacient v tomto prípade bol o poplatku poučený, súhlasil s ním, bez výhrad ho uhradil, bol riadne ošetrený a informovaný súhlas vyjadril aj svojim podpisom,“ ozrejmil MUDr. Daniel Vidovič MPH, námestník pre liečebno-preventívnu prevádzku FNsP Skalica.

Prečo v tomto prípade 20 €, tu je naše možné vysvetlenie:

Urgentný príjem (UP) zabezpečuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť pri náhlej zmene zdravotného stavu, kedy je ohrozený život alebo niektorá z bazálnych vitálnych funkcií – dýchanie a krvný obeh. Rýchle neposkytnutie zdravotnej starostlivosti môže vážne ohroziť zdravie osoby, spôsobuje jej náhlu a neznesiteľnú bolesť alebo spôsobuje náhle zmeny jej správania a konania, vplyvom ktorých dochádza k bezprostrednému ohrozeniu osoby alebo jej okolia (Zákon č. 576/2014 Z. z o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov).

VYŠETRENIE NEAKÚTNEHO STAVU

V prípade, že sa nejedná o stav, ktorý spĺňa horeuvedené kritéria, bude vyšetrenie so súhlasom pacienta vykonané ako odborné ambulantné vyšetrenie mimo určených ordinačných hodín v cene 20€ podľa cenníka výkonov a služieb na vlastnú žiadosť.

 http://www.nspskalica.sk/urgentny-prijem-1/

Za vyšetrenie v ústavnej pohotovostnej službe /spracúvanie údajov zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti v rámci ústavnej pohotovostnej služby alebo Urgentného príjmu/ sa platí zákonný poplatok:

  • 2,00€   – ak bol pacient na ÚPS odoslaný bezprostredne po poskytnutí LSPP (Lekárskej služby prvej pomoci) /APS (Ambulantnej pohotovostnej služby)
  • 10,00€ – ak pacient navštívil ÚPS bez predchádzajúceho poskytnutia LSPP (Lekárskej služby prvej pomoci) /APS (Ambulantnej pohotovostnej služby)

http://www.nspskalica.sk/platene-sluzby-cenniky/

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

8 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

9 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

9 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

10 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

11 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

13 hodín ago