Senica

Mesto Senica má zvoleného nového hlavného kontrolóra

Voľba kontrolóra Senica: Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici na svojom riadnom zasadnutí vo štvrtok 8.2.2024 schválili v tajných voľbách nového hlavného kontrolóra mesta.

Voľba hlavného kontrolóra mesta Senica

Doterajšia hlavná kontrolórka mesta Senica Elena Jankovičová sa vzdala funkcie hlavného kontrolóra ku dňu 29.2.2024, čím jej zaniká funkcia hlavného kontrolóra. Dňom zániku výkonu funkcie hlavného kontrolóra zaniká aj jej pracovný pomer. 

Zoznam kandidátov

1.         Mgr. Radoslav Horváth,

2.         Ing. Vladimír Kožuch,

3.         Mgr. Anna Abramovičová,

4.         Ing. Denisa Stanislavová,

5.         Mgr. Tomáš Makas.

Počas vystúpenia sa kandidáti v krátkosti predstavili a uviedli svoje doterajšie pracovné a odborné skúsenosti. Poslanci následne schválili voľby v tajnom hlasovaní.

V prvom kole volieb nikto nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov MsZ. Do druhého kola volieb tak postúpili s najvyšším počtom získaných hlasov 9 Tomáš Makas a pre rovnosť získaných hlasov 2 Anna Abramovičová a Denisa Stanislavová.

V druhom kole volieb získal najviac hlasov právnik z obce Boleráz Tomáš Makas. Hlasovalo za neho 10 z 18 prítomných poslancov.

Hlavného kontrolóra volí obecné zastupiteľstvo na 6 rokov a jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako deň nástupu do práce. V prípade nového hlavného kontrolóra mesta Senica je to 1.3.2024.

Plat hlavného kontrolóra

Základný plat hlavného kontrolóra mesta Senica bol s účinnosťou od 01.01.2023 určený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve (1.304,- Eur), vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok 2022 a koeficientu 1,96 pre obce s počtom obyvateľov od 10.001 do 20.000 (mesto Senica malo podľa Štatistického úradu SR k obdobiu 10/2023 počet obyvateľov 19.330):

1.304,- Eur x koeficient 1,96 = základný plat 2.555,84 Eur, po zaokrúhlení na celé eurá nahor = základný plat hlavného kontrolóra bol vo výške 2.556,- Eur s účinnosťou od 01.01.2023.

Primátor Senice Martin Džačovský gratuluje novému kontrolórovi mesta Senica Tomášovi Makasovi. zdroj: Mesto Senica

Rozhovor s novým zvoleným kontrolórom

Mgr. Tomáš Makas absolvoval Právnickú fakultu na Trnavskej univerzite, pôsobil ako exekútorský koncipient, v súčasnosti pracuje ako právnik vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Zároveň pôsobí ako poslanec v obci Boleráz. Je ženatý a má dve deti.

Poslanci Mestského zastupiteľstva Senica vás zvolili za nového hlavného kontrolóra. S akými ambíciami, kde bol ten popud, prečo ste sa vôbec prihlásili do tohto výberového konania?

„V tom, že pred nejakými tromi-štyrmi rokmi som sa vo svojej obci Boleráz začal zúčastňovať obecných zastupiteľstiev, nakoľko situácia, ktorá tam bola, hlavne politická a medzi poslancami ma donútila k tomu, aby som ich začal viac kontrolovať doslova, aj keď som ešte v tej dobe o funkcii hlavného kontrolóra nechyroval.

Následne som na popud viacerých aj bývalých poslancov aj súčasných poslancov rozhodol kandidovať na poslanca. Dostal som sa do obecného zastupiteľstva a začal ďalší boj. Ten čas, keď už som sa nemal kam viac pohnúť, všimol som si tú ponuku na hlavného kontrolóra mesta Senica. Do poslednej chvíle som zvažoval, myslím, že to bolo predposledný alebo posledný deň, keď som podal prihlášku a nakoniec to vyšlo. Je to sa samozrejme veľký záväzok do ďalšej práce, nakoľko som hlavným kontrolórom nikdy nebol, aj keď mám na to vzdelanie aj nejakú tú prax, „ vyjadril sa nový zvolený hlavný kontrolór mesta Senica Tomáš Makas.

Viac v podcaste:

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

8 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

10 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

13 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

13 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

18 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago