Categories: Skalica

Mesto Skalica plánuje spoplatniť parkovanie v centrálnej zóne

Skalickí mestskí poslanci budú na MsZ 10. apríla 2019 rozhodovať o zavedení plateného parkovania v centrálnej zóne mesta (CMZ). Informácie o parkovaní sú  z predložených materiálov k stredajšiemu zastupiteľstvu, ktoré zverejnilo mesto Skalica.

V návrhu sa počíta so štyrmi alternatívami, ktoré ulice a v akom rozsahu budú do systému zahrnuté.

„Varianty sa líšia len rozsahom ulíc a parkovacích miest. Po rozhodnutí MsZ sa chceme stretať s občanmi, aby sme prijali variant čo najlepšie prekonzultovaný a pripravili všeobecne záväzné nariadenie o platenom parkovaní,“ uviedla vo videonahrávke na oficiálnej stránke mesta Skalica –  skalica.sk primátorka Anna Mierna.

Primátorka ďalej dodala, že v následnom VZN sa určí výška poplatku, čas parkovania a možnosti platby.

„Našou prioritou nie je zabezpečiť príjem do mestskej pokladne, chceme vyriešiť situáciu s parkovaním v meste. Toto prvé rozhodovanie o spoplatnení nerieši vôbec výšku parkovného, iba nastoľuje jeho systém a fungovanie,“ doplnila vo videu primátorka.

Podľa návrhu materiálu, ktorý je v plánoch sa však spomína aj výška parkovného, doba spoplatnenia a aj finančné náklady jednotlivých variant.

„V tomto kroku pripravuje MsZ zjednodušene povedané predschválenie plateného parkovania v meste. Právny rámec tomu dá v konečnej fáze až VZN mesta. Tento návrh rieši komplexne parkovanie vrátane výšky parkovného, ktoré je súčasťou výpočtu nákladov a príjmov. Určenie parkovného je dôležité aj z toho dôvodu, aby sa dala nastaviť ekonomická časť zavedenia plateného parkovania,“ uviedol predseda komisie pre ekonomiku, správu majetku a územné plánovanie pri MsZ v Skalici Miroslav Horňák.

Podľa návrhu v dokumentoch bude cena parkovného 0,50 eura za hodinu. Obyvateľ s trvalým pobytom alebo vlastník nehnuteľnosti v CMZ získa právo na rezidentskú kartu. Za prvé auto by mal zaplatiť 100 eur, za druhé 300 eur, na tretiu kartu nemá právny nárok. Platiť by sa malo tromi spôsobmi – parkovacími automatmi, formou SMS správ a mobilnou aplikáciou. Spoplatnené by bolo parkovanie v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h a v sobotu od 8.00 do 12.00 h.

V návrhu, ktorý odporučila mestská rada sa počíta s približne 300 parkovacími miestami, ktoré sa nachádzajú na uliciach Štefánikova, Potočná, Lichardova, Jatočná, Kráľovská a Námestie slobody. Náklady na prvý rok prevádzky a zriaďovacie náklady sa predpokladajú vo výške 58.040 eur a predpokladané výnosy mesta sú naplánované vo výške takmer 75.000 eur.

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

19 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago