Categories: Mokrý Háj

Mokrý Háj – história

Mokrý Háj je neveľká rázovitá obec pri meste Skalica s počtom 716 obyvateľov. Na rozdiel od väčšiny slovenských miest a obcí je u nej známy presný rok založenia, ide o rok 1569.

Zakladateľom obce boli Chorváti, ktorí zo svojej vlasti utiekli pred Turkami. Bohatších urodzených utečencov prijalo kráľovské mesto Skalica, kde si zakúpili domy s príslušnými pozemkami. Utečencom, ktorí si nemali za čo kúpiť majetok, dovolilo vedenie mesta Skalica usadiť sa na pustej a neobrábanej pôde, z ktorej mesto nemalo nijaký osoh a na ktorom si založili obec a našli zdroj obživy.

Novozaložená obec bola najprv poddanskou obcou mesta Skalice. Po zrušení poddanstva sa stal Mokrý Háj samostatnou obcou okresu Skalia. Pracovitosť a statočnosť obyvateľstva boli cennou devízou, takže aj pri poddanských povinnostiach a napriek rôznym živelným a vojnovým pohromám si postupne zveľaďovali svoju obec a ich hmotná situácia sa zlepšovala.

V roku 1631 sa už vyskytli medzi pôvodnými chorvátskymi utečencami aj mená iného pôvodu, najmä české. Toto miešanie obyvateľstva malo za následok, že obec rýchlo strácala svoj chorvátsky ráz a z obyvateľstva sa utváral svojrázny typ „slovenského ľudu z okolia Skalice“.

Miestni obyvatelia si zachovali slovenský ráz i počas maďarizačného nátlaku až do rozpadnutia Uhorska (1918). V Mokrom Háji sa nezachovala ani chorvátska reč pôvodných prisťahovalcov, ani nejaké osobitné chorvátske piesne a ľudové zvyky.

Po založení spoločného štátu, Čechov a Slovákov, sa v obci rozvinul bohatší kultúrny i hospodársky život. Mokrohájčania žili dosť svojským životom, mali svoje zvyklosti i svoje zábavy. Svadby a veselia bývali, ako všade inde, plné obradnosti a zábavy; ženích dával neveste veno. Fašiangy sa odbavovali dosť neviazane, boli pritom i výtržnosti. Veľká muzika bývala na hody, kedy mládenci pri tejto príležitosti stavali pred krčmou máj. Muziky bývali však aj v iné nedele a v dňoch, keď bol v Skalici jarmok a často sa pri muzike chlapi pobili. Obľúbeným ľudovým zvykom bolo chodenie s Mikulášom.

zdroj: Obec Mokrý Háj

Redakcia

Recent Posts

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

47 minút ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

2 hodiny ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

3 hodiny ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

5 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

7 hodín ago

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

8 hodín ago