Senica

Múzeum Senica a DAV sa zahalia do tmy

Mesto Senica sa aj tento rok zapojí do Hodiny Zeme. Vypnutím nočného osvetlenia svojich dvoch budov – Múzea Senica a kultúrno-spoločenského priestoru DAV.

Hodina Zeme je najväčšou kampaňou WWF, do ktorej sa každoročne zapája viac ako miliarda ľudí vo viac ako 7 000 mestách celého sveta.

Organizátorom Hodiny Zeme na Slovensku je WWF Slovensko (World Wide Fund for Nature / Svetový fond na ochranu prírody), v spolupráci so Sekciou ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov.

Vypnutie svetiel na jednu hodinu, na Hodinu Zeme, je stále poznávacím znakom celej kampane. Zhasnite od 20:30 do 21:30 na 60 minút osvetlenie vo svojej domácnosti, firme či v obci. Vypnutie osvetlenia je symbolické a vyjadruje našu spoločnú vieru v pozitívnu zmenu.

Foto: Euro Elektric

Darujte hodinu Zemi

Po minulé roky bola Hodina Zeme známa tým, že sa všade na svete zhasínali svetlá. Pred časom k tomu pribudol aj nový rozmer. Každý z nás totiž môže urobiť niečo dobré pre planétu. A keď to urobia milióny ľudí po celom svete, bude to mať obrovský dosah.

Vypnite televízory a počítače. Hodinu môžete darovať ako jednotlivci, komunity, firmy, mestá či školy. Vyberte si aktivitu, ktorú sami na Hodinu Zeme zrealizujete, alebo zorganizujte niečo vo vašom okolí – napríklad čistenie prírody s kolegami, kamarátmi či rodinou, dobročinný beh alebo komunitný piknik. Spoločne tak premeníme 60 minút na tisíce inšpiratívnych udalostí v najväčšej hodine pre Zem.

“Preto vás tento rok pozývame, aby ste 23. marca 2024 strávili hodinu robením niečoho, čo vás teší a baví a môže to zároveň byť prospešné pre Zem. A máme pre vás aj nápady! Nech už sa nachádzate kdekoľvek, v sobotu môžete stráviť 60 minút zo svojho dňa tým, že urobíte niečo – čokoľvek – pozitívne pre našu planétu. Po minulé roky bola Hodina Zeme známa tým, že sa všade na svete zhasínali svetlá, teraz sa môžete zapojiť aj aktivitami, ktoré pomáhajú našej Zemi,” dopĺňa WWF Slovensko.

Hodina Zeme vznikla v roku 2007

Hodina Zeme vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney, kedy viac ako 2,2 milióna domácností a 2 000 firiem zhaslo na jednu hodinu svetlo. Cieľom tohto symbolického aktu bolo upozorniť na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny. Nasledujúci rok sa do Hodiny Zeme zapojilo už 50 miliónov ľudí v 35 krajinách v 18 časových pásmach a postupne vznikala masívna celosvetová kampaň na podporu Zeme. Hodina Zeme vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty, potrebu ochrany jej prírodných zdrojov a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás.

V súčasnosti sa Hodina Zeme koná vo viac ako 190 krajinách sveta a kampaň vytvára platformu pre mobilizáciu ľudí, ktorí sa snažia presadzovať environmentálne priority na globálnej, regionálnej a miestnej úrovni. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré podporili akciu zhasnutím o 20:30 na symbolickú jednu hodinu sú napr. Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro, Eiffelova veža, most Golden Gate Bridge v San Franciscu, alebo rímske Koloseum.

Krajiny strednej Európy sa do Hodiny Zeme aktívne zapájajú od roku 2009. Každoročne sa pripájajú mestá, obce, školy, firmy, športové kluby a aktivity na pomoc Zemi sú čoraz rozmanitejšie – od „zelených“ aktivít miest cez športové súťaže, maratóny, koncerty a pod. Slovensko sa do kampane zapojilo po prvý krát v roku 2011 pod koordináciou Sekcie ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov.

Budova DAV Zdroj: NaZahori.sk

Zapojenie významných pamiatok

Hodina Zeme sa minulý rok posunula o veľký krok ďalej. Významné pamiatky na planéte sa na tomto ikonickom momente podieľajú tým, že na hodinu vypnú. A my chceme, aby sa aj ľudia “vypli”, oddýchli si od každodenných činností a venovali 60 minút tomu, že spravia niečo pozitívne pre našu planétu. Môžu to robiť ako jednotlivci, alebo zapojiť aj svoju rodinu, kamarátov či okolie.

Môžu sa pridať k čisteniu svojho okolia, brehov obľúbeného jazera či rieky, zapojiť sa do sadenia stromov, či skrášlenia parkov a záhrad. Ale môžu robiť aj činnosti, ktoré ich tešia a pri ktorých si oddýchnu a ktoré sú zároveň prospešné pre planétu – ísť si na hodinu zabehať, zacvičiť si v prírode, navariť si dobré jedlo z lokálnych surovín, zorganizovať piknik či ísť na nákup s plátenými taškami.

Viac informácií o Hodine Zeme: https://www.earthhour.org/

zdroj: Mesto Senica a Hodina Zeme

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

16 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

18 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

20 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

21 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago