Senica

Múzeum Senica: Obnovený park ukáže svoju krásu po rozkvitnutí 3-tisíc rastlín

Múzeum Senica mesto otváralo v auguste 2020 a pred Vianocami 2023 bolo dokončené aj okolie – parkový mobiliár a vodozádržné opatrenia. Svoju plnú krásu záhrada ukáže, až keď rozkvitne viac ako 3000 rastlín, ktoré sú tam zasadené.

zdroj foto: Vladimír Miček NaZáhorí

zdroj fotiek: autor Vladimír Miček NaZáhorí

Revitalizácia exteriéru múzea

Mesto Senica získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) od Ministerstva životného prostredia SR ( v zastúpení Slovenská agentúra životného prostredia) na projekt Revitalizácia exteriéru Sokolovňa – park (v súčasnosti Múzeum Senica). Zmluva bola podpísaná koncom roka 2021.

„S projektom sme mali drobné problémy, pretože prvá spoločnosť, ktorá vysúťažila zákazku, prišla s požiadavkami na navýšenie prác a to až o 40 percent, čo sme nemohli akceptovať, preto bola zmluva ukončená a následne sme vyhlásili novú súťaž,“ povedal primátor mesta Martin Džačovský.

Zmena realizátorskej firmy

S pôvodným realizátorom mesto ukončilo zmluvu o dielo jednostranným odstúpením od zmluvy zo strany mesta Senica. Senická radnica následne požiadala Ministerstvo životného prostredia SR o zmenu zmluvy o poskytnutí nenávratných finančných prostriedkov a predĺženie realizácie projektu do 30. novembra 2023, v čom ministerstvo mestu vyhovelo. Firma Hílek si prevzala stavenisko bolo posledný májový deň 2023. Nová realizátorská spoločnosť sa zaviazala projekt zrealizovať do šiestich mesiacov.

“Máme v Senici krásny priestor a verím, že sa nám bude dariť vytvoriť ďalšie takéto územia,” uviedol po dokončení okolia múzea koncom roka 2023 primátor Martin Džačovský.

Foto: Euro Elektric

Múzeum Senica

Zrekonštruované Múzeum Senica (bývalý Letohrádok či Sokolovňa) bolo počas realizácie revitalizácie parku pre verejnosť uzatvorené.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

9 minút ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

3 hodiny ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

4 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

5 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

5 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

6 hodín ago