Malacky

Mestská kompostáreň v Malackách je dokončená

Mestská kompostáreň v Malackách je dokončená. Vyrástla na mieste bývalých vodární pri vjazde do Malaciek z Plaveckého Štvrtka. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Okrem štiepkovania a kompostovania trávy budú v kompostárni inštalované aj moderné biodomy na spracovanie kuchynského odpadu z domácností. Malačania tu budú môcť vyviezť aj vlastný zelený odpad a odrezky zo svojich záhrad. Mesto má už v rukách kolaudačné rozhodnutie.

Mestská kompostáreň v Malackách je dokončená. Foto zdroj: Michal Feik BSK

Na kompostáreň eurofondy 2,6 milióna eur

 Na výstavbu plánovanej kompostárne získali Malacky eurofondovú dotáciu vo výške 2,6 milióna EUR. „Verím, že prevádzkou kompostárne sa v meste zvýši miera separácie zeleného odpadu,“ uviedol primátor Malaciek Juraj Říha.

Kompostáreň vyrástla na mieste bývalých vodární pri vjazde do Malaciek z Plaveckého Štvrtka. Pozemky na tento účel získalo mesto do svojho majetku.

Kompostáreň umožní vyrábať štiepku a ekologicky spracúvať zelený odpad z malackých domácností. Súčasťou budú aj dva veľké hygienizačné biodomy na spracovanie kuchynského odpadu. „Som presvedčený, že by bol v tomto ucelenom novom areáli ideálny aj nový zberný dvor, čím by sme mohli uzavrieť ten pôvodný na Hlbokej ulici,“ dodal Juraj Říha.

„Mestský úrad pod vedením primátora Juraja Říhu doslova chŕli projekt za projektom. Opravujú školy a škôlky, revitalizujú športoviská, stavajú cyklotrasy, v centre mesta vybudovali parkovací dom či zrevitalizovali námestie. Najnovšie nechýba ani kompostáreň. Mesto má tiež v zásobníku pripravené množstvo projektov, územných rozhodnutí i stavebných povolení. Nuž a my na župe zase robíme všetko pre to, aby sme dobré projekty podporili a získali pre ne financie,“ spresnil župan Juraj Droba.

Ako to bude fungovať?

Realizácia kompostárne umožní využitie bioodpadov z údržby verejnej zelene mesta Malacky, pokosenej trávy, odrezkov, kríkov, konárov, stromov a biologicky rozložiteľného odpadu od obyvateľstva IBV, KBV, prevádzok a služieb (školy, organizácie). Kompostovanie bude realizované na pripravenej zabezpečenej betónovej ploche, pri dodržaní podmienok ochrany povrchových a spodných vôd a životného prostredia. Vlastné zabezpečenie podmienok ochrany je riešené v rámci stavebnej časti. Aby humifikačný proces počas kompostovania úspešne prebehol, je potrebné dodržať niektoré podmienky. Tieto podmienky musia umožniť rozvoj a činnosť prítomnej mikroflóry, ako aj priebeh potrebných chemických reakcií.

zdroj a viac info: BSK a mesto Malacky

Angelika Kmecová

Recent Posts

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

57 minút ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

2 hodiny ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

6 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

16 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

18 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

24 hodín ago