Záhorie

Na matrike ale aj pri svadbe si od apríla priplatíte

Od apríla 2024 sa zmenia ceny viacerých poplatkov vo verejnej správe. Tieto úpravy sú súčasťou konsolidačného balíka. Zmeny sa dotknú najmä služieb poskytovaných matričnými úradmi a ďalších administratívnych úkonov.

Vyššie poplatky za služby matrík a ďalšie úkony

Vyhotovenie výpisu z matričnej knihy alebo písomného potvrdenia matričným úradom bude od 1. apríla 2024 stáť 7 eur. Doterajšia cena bola 5 eur. Rovnako sa zvýši poplatok za vyhotovenie viacjazyčného štandardného formulára z 5 na 7 eur.

Vydanie potvrdenia alebo písomného oznámenia o pobyte osoby bude tiež spoplatnené sumou 7 eur. V súčasnosti je tento poplatok vo výške 5 eur. Za nahliadnutie do matrík sa bude platiť 3 eurá za každý zväzok, čo je o euro viac ako doteraz.

Uzavretie manželstva bude nákladnejšie

Výraznejšie zmeny nastanú pri poplatkoch za uzavretie manželstva. Ak ani jeden zo snúbencov nemá trvalý pobyt v obvode matričného úradu, poplatok sa zvýši z 20 na 30 eur. Rovnaká suma sa bude platiť aj za povolenie uzavrieť manželstvo mimo určenej doby.

Uzavretie manželstva mimo úradne určenej miestnosti bude od apríla spoplatnené sumou 100 eur, čo je o 30 eur viac ako v súčasnosti. Ak bude manželstvo uzatvárať štátny občan SR s cudzincom, poplatok sa zvýši zo 70 na 100 eur.

V prípade, že manželstvo uzatvoria cudzinci alebo ani jeden zo snúbencov nemá na území SR trvalý pobyt, poplatok bude vo výške 280 eur. Doteraz to bolo 200 eur.

zdroj: NaZáhorí

Osvedčenia samostatne hospodáriacim roľníkom

Od apríla sa zvýšia aj poplatky súvisiace s evidenciou samostatne hospodáriacich roľníkov. Za vydanie osvedčenia o zápise do evidencie sa bude platiť 10 eur namiesto doterajších 6,50 eura. Poplatok za zmenu priezviska alebo trvalého pobytu v osvedčení sa mierne zvýši z 1,50 eura na 2 eurá.

Uvedené zmeny poplatkov vo verejnej správe sú súčasťou konsolidačného balíka. Jeho cieľom je stabilizovať verejné financie a zefektívniť fungovanie štátnej správy. Občania by teda mali počítať s tým, že od apríla budú za niektoré služby a úkony platiť viac ako doteraz.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

10 minút ago

📷 Rohožník – obec plná histórie a prírodných krás

Rohožník, malebná obec ležiaca v okrese Malacky, je miestom, kde sa snúbi bohatá história s…

12 hodín ago

Deň matiek – úcta matkám a materstvu

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname 12. mája.…

14 hodín ago

Zbierka pre dve deti po tragédii v Rohožníku

Zbierku na pomoc pre dve deti po tragédií, ktorá sa stala v okrese Malacky na…

16 hodín ago

Vrtuľník zasahoval po zrážke cyklistu s traktorom pri Moravskom Sv. Jáne

Dnes (11.5.2024) v ranných hodinách bola letecká posádka záchranárov Krištof 01 z Bratislavy vyslaná k…

18 hodín ago

📷 Polárna žiara nad obcou Záhorská Ves

Zem zasiahla v piatok geomagnetická búrka najvyššieho stupňa. Uviedol to podľa agentúry AFP americký Národný…

21 hodín ago