Senica

Nová výrobná hala Vaillant v Senici nominovaná na stavbu roka

V meste Senica vyrástla nová výrobná hala spoločnosti Vaillant Heat Pump Plant. Stavba bola nominovaná na prestížne ocenenie Stavba roka 2023. Nový výrobný areál sa nachádza približne 2 km južne od centra mesta v katastrálnom území Senice.

Dominantou areálu je výrobná hala

Hlavnou dominantou nového výrobného areálu je stavba výrobná hala. Jej funkčná náplň je zameraná na priemysel a výrobu. Hala je architektonicky riešená ako uskočený kubus nad obdĺžnikovým pôdorysom. Maximálne pôdorysné rozmery sú 350,02 m x 201,28 m. Objekt je nepodpivničený s plochou strechou a maximálnou výškou 18,2 m. Farebne je opláštenie výrobnej haly riešené v sivej farbe.

Vaillant Heat Pump Plant Zdroj: Stavba roka

Administratívna budova prepojená s halou

Severozápadne od výrobnej haly sa nachádza stavba administratívnej budovy. Tá je s halou stavebne a funkčne prepojená. Na prízemí administratívnej budovy sú umiestnené priestory expozície a showroomu, kancelárie, sociálne zázemie, technické miestnosti, jedáleň so zázemím s kuchyňou pre prípravu jedál a šatne pre zamestnancov vo výrobe. Na poschodí sa nachádzajú ďalšie kancelárie, zasadacie miestnosti, technické miestnosti, serverovne a prepojovací tunel s operačným strediskom.

Logistický HUB dopĺňa areál

Súčasťou nového výrobného areálu je aj stavba logistický HUB. Tá je architektonicky riešená ako jednoduchý kubus nad obdĺžnikovým pôdorysom s maximálnymi pôdorysnými rozmermi 193,37 m x 121,18 m. Objekt je nepodpivničený s plochou strechou a výškou 16,6 m. Farebne je opláštenie logistickej haly riešené rovnako ako výrobná hala, teda v sivej farbe.

Vaillant Heat Pump Plant Zdroj: Stavba roka

Nová výsadba zelene dotvorila areál

Po ukončení výstavby bola v areáli vykonaná nová výsadba zelene. Tá dotvorila celkový vzhľad nového výrobného komplexu. Hlavné dopravné napojenie na existujúcu cestnú sieť je riešené pomocou napojenia navrhovanej miestnej obslužnej komunikácie na existujúcu miestnu obslužnú komunikáciu na ulici Kaplínske pole. Riešené územie výrobného areálu je zo severnej strany ohraničené touto komunikáciou.

Stavba za viac ako 100 miliónov eur

Hlavným zhotoviteľom stavby bola spoločnosť Goldbeck. Stavebníkom a developerom projektu je VAILLANT GROUP Heat Pump Production. Stavebné náklady na výstavbu nového výrobného areálu dosiahli výšku 102,7 mil. eur bez DPH. Výstavba prebiehala od apríla 2022 do augusta 2023. Či stavba získa prestížne ocenenie Stavba roka 2023, sa dozvieme už čoskoro. Hlasovať môžete TU.

Vaillant Heat Pump Plant Zdroj: Stavba roka

O súťaži Stavba roka

Súťaž Stavba roka na Slovensku má dlhoročnú tradíciu, ktorá siaha až do roku 1995. Jej cieľom je podporovať kvalitu realizácie stavebných diel a prispievať k dosiahnutiu európskych štandardov v stavebníctve. Súťaž je súčasťou komplexného systému zabezpečovania kvality v tomto odvetví.
Každý rok sa súťaž vyhlasuje v dvoch hlavných kategóriách:

“Budovy” – zahŕňa nové stavby, obnovy a rekonštrukcie
“Inžinierske stavby” – taktiež zahŕňa nové stavby, obnovy a rekonštrukcie

Od roku 2009 je súčasťou súťaže aj Cena verejnosti, o ktorej rozhoduje široká verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania na známom portáli. Všetky prihlásené stavby automaticky súťažia aj o túto cenu. Cena verejnosti slúži nielen na účinnú propagáciu odvetvia výstavby, stavebníctva a samotnej súťaže, ale aj na šírenie osvety, zvyšovanie vedomostí občanov v oblasti architektúry a stavebníctva, a tiež na posilnenie zdravého sebavedomia pri aktívnom ovplyvňovaní vecí verejných v oblasti výstavby miest a obcí.

Organizátorom súťaže bola od jej vzniku v roku 1995 Nadácia ABF Slovakia. Od roku 1997 prevzalo organizáciu súťaže Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia, ktoré v tejto úlohe pokračuje dodnes.

Vaillant Heat Pump Plant Zdroj: Stavba roka
Vlado Miček

Recent Posts

Vyjadrenie pozemnej a vrtuľníkovej záchranky k nehode na Záhorí

Vyjadrenie záchranárov k ošetreniu a prevozu účastníkov nehody v nedeľu 12.5.2024 krátko po 15.00h, ku…

8 hodín ago

Aktuálne: Pri nehode na Záhorí prišla o život mladá žena

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách aktuálne dokumentujú okolnosti tragickej dopravnej nehody, ku ktorej…

11 hodín ago

Po zrážke vozidiel na Záhorí privolali vrtuľníkovú záchranku

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách boli dnes, krátko po 15.00h vyslaní k dopravnej…

13 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

23 hodín ago

📷 Rohožník – obec plná histórie a prírodných krás

Rohožník, malebná obec ležiaca v okrese Malacky, je miestom, kde sa snúbi bohatá história s…

1 deň ago

Deň matiek – úcta matkám a materstvu

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname 12. mája.…

2 dni ago