Categories: Myjava

Najvyšší počet kliešťovej encefalitídy za posledných 20 rokov

V roku 2020 Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) zaznamenal 184 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE), čo je najvyšší počet prípadov za ostatných 20 rokov. 

“Súvisieť to môže s pandemickou situáciou, vďaka ktorej ľudia viac vyhľadávali aktivity v prírode na Slovensku. Napriek tomu sledujeme už dlhodobo rastúci trend výskytu ochorenia,” informuje o tom ÚVZ SR.

Zatiaľ čo v minulosti bola najviac riziková oblasť Trenčianskeho kraja a Považie, za ostatné roky najvyšší počet prípadov KE hlási Banskobystrický a Žilinský kraj. Pravdepodobne to súvisí so zmenou klimatických podmienok, vďaka ktorým sa kliešte posúvajú na sever, ako aj do vyšších nadmorských výšok nad 1000 metrov nad morom.

Vírus kliešťovej encefalitídy sa na človeka prenáša zaklieštením: prenášajú ho všetky vývojové štádiá kliešta. „Znamená to, že človek si nemusí všimnúť prisatého kliešťa, pokiaľ ide o drobnú prehliadnuteľnú larvu alebo nymfu,“ vysvetľuje doktorka J. Kerlik z RÚVZ  BB.

Druhým spôsobom prenosu je konzumácia infikovaných nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu. Slovensko hlási každoročne v rámci Európy najviac epidémií kliešťovej encefalitídy. Súvisí to aj s obľubou salašníckych výrobkov a s konzumáciou mliečnych výrobkov kozieho pôvodu pre ich zdravotné benefity.

Kliešťova encefalitída

Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je dvojfázový. Jeden až dva týždne od zaklieštenia nastáva prvá fáza KE, ktorej príznaky sú nešpecifické, prípadne chrípke podobné (horúčka, bolesti tela).

V druhej fáze dochádza k „zápalu mozgu“, ktorého príznaky bývajú stuhnutosť šije, bolesti hlavy, zvracanie a svetloplachosť. Dlhodobé následky KE môžu byť rôzneho charakteru (bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie).

Špecifická liečba kliešťovej encefalitídy neexistuje. Ochoreniu sa dá najspoľahlivejšie predísť očkovaním.

Kliešte začínajú svoju aktivitu pri teplote 5°C, vplyvom klimatickej zmeny preto evidujeme prípady KE takmer počas celého roka.

„Očkovanie proti KE je preto možné realizovať celoročne, aj keď ideálne je začať očkovanie počas zimných mesiacov pred sezónnou aktivitou kliešťov. Pre tých, ktorí nie sú očkovaní a obľubujú mliečne výrobky najmä ovčieho a kozieho pôvodu, odporúčame preváranie surového mlieka pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je potrebné aspoň opiecť z oboch strán. Vírus KE sa ničí pri teplote 70 °C,“ doplnila J. Kerlik z RÚVZ BB. 

Ďalšie informácie o prevencii nájdete tu: http://bit.ly/EK-mapa-vyskytu-prevencia 

zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

 

Redakcia

Recent Posts

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

32 minút ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

2 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

12 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

22 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

23 hodín ago