Categories: Skalica

Návrh na zrušenie Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici

Štátny tajomník pre vedu a výskum Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis dnes informoval na sociálnej sieti o predložení návrhu na zrušenie vysokej školy v Skalici.

“Na základe zistení kontroly ministerstva školstva sme predložili reprezentáciam VŠ na vyjadrenie návrh na odňatie štátneho súhlasu pre fungovanie Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Po ich kladnom vyjadrení predložíme uvedený návrh vláde SR. VŠ podľa našich zistení totiž porušuje svoje povinnosti ustanovené zákonom o VŠ a rovnako porušuje aj povinnosti určené jej vnútorným predpisom,  Ešte 4. februára 2021 sme školu vyzvali na zabezpečenie nápravy nedostatkov a zaslanie listinnej odpovede o preukázaní nápravy, a to najneskôr do 31. marca 2021.  K uvedenému termínu naďalej pretrvávali nedostatky a porušovanie zákona o vysokých školách a vnútorných predpisov vysokej školy,  Ministerstvo školstva preto odporúča vláde odňať Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici n. o. udelený štátny súhlas. Teraz sa k nášmu návrhu môžu vyjadriť jednotlivé vysoké školy, ale aj ministerstvá prostredníctvom medzirezortného pripomienkového konania,” vyjadril sa v statuse 31.5.2021 Ľudovít Paulis – Veda a výskum.

 

PREDKLADACIA SPRÁVA

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „ministerstvo“) predkladá na základe § 105 ods. 3 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vysokých školách“) na rokovanie vlády SR materiál „Návrh na odňatie štátneho súhlasu na pôsobenie súkromnej vysokej školy Stredoeurópska vysoká škola v Skalici“ z dôvodu porušovania povinností ustanovených zákonom o vysokých školách.

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici porušuje povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách a rovnako porušuje aj povinnosti určené jej vnútorným predpisom. Ministerstvo vyzvalo Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici listom zo 4. februára 2021 na zabezpečenie nápravy vo veci zistených nedostatkov a zaslanie listinnej odpovede o preukázaní nápravy, a to najneskôr do 31. marca 2021. K uvedenému termínu naďalej pretrvávali nedostatky a porušovanie zákona o vysokých školách a vnútorných predpisov vysokej školy, a preto ministerstvo odporúča vláde SR odňať Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici n. o. udelený štátny súhlas.

Materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, na podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, vplyv na životné prostredie, vplyv na informatizáciu spoločnosti ani vplyv na služby pre občana.

Návrh sa predkladá na medzirezortné pripomienkové konanie a na vyjadrenie orgánom reprezentácie vysokých škôl v rámci medzirezortného pripomienkového konania, nakoľko odňatie štátneho súhlasu je podmienené súhlasom orgánov reprezentácie vysokých škôl.  

 

Návrh na odňatie štátneho súhlasu na pôsobenie súkromnej vysokej školy Stredoeurópska vysoká škola v Skalici

1. Úvod               

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) predkladá na základe § 105 ods. 3 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vysokých školách“)vláde Slovenskej republiky (ďalej len „vláda“) návrh na odňatie štátneho súhlasu na pôsobenie súkromnej vysokej školy (ďalej len „návrh“)Stredoeurópska vysoká škola v Skalici(ďalej aj ako„vysoká škola”). Vláda prerokúva návrh ministerstva a odníma štátny súhlas na pôsobenie súkromnej vysokej školy v súlade s § 105 ods. 3 a § 102 ods. 1 písm. a) zákona o vysokých školách. 

2. Návrh a odôvodnenie 

Uznesením vlády č. 907 zo 16. novembra 2005 bol udelený štátny súhlas právnickej osobe Stredoeurópska vysoká škola v Skalici n. o.na pôsobenie ako súkromná vysoká škola s názvom Stredoeurópska vysoká škola v Skalici(ďalej len „štátny súhlas“). 

Vysoká škola porušuje povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách a rovnako porušuje aj povinnosti určené jej vnútorným predpisom. 

Vysoká škola 

-neaktualizuje údaje v registri zamestnancov vysokých škôl (§ 49 ods. 1 písm. a) zákona o vysokých školách),

-neaktualizuje údaje v centrálnom registri študentov (§ 49 ods. 1 písm. a) zákona o vysokých školách), 

-neuložila  výročnú správu o hospodárení do verejnej časti registra účtovných závierok za rok 2018 a 2019  (§ 49 ods. 1 písm. c) zákona o vysokých školách), 

-nemá zverejnené úplné a aktuálne znenie vnútorných predpisov, napríklad študijný poriadok, zásady výberového konania na obsadzovanie pracovných miest vysokoškolských učiteľov, výskumných pracovníkov a funkcií profesorov a docentov; pracovný poriadok súkromnej vysokej školy; organizačný poriadok súkromnej vysokej školy; zásady volieb do akademického senátu súkromnej vysokej školy; rokovací poriadok akademického senátu súkromnej vysokej školy; rokovací poriadok vedeckej rady súkromnej vysokej školy; štipendijný poriadok súkromnej vysokej školy; rokovací poriadok disciplinárnej komisie súkromnej vysokej školy (§ 49 ods. 1 písm. j) zákona o vysokých školách). 

-nezverejnila Harmonogram akademického roka 2019/2020 ani 2020/2021 (čl. 12 ods. 7 Študijného poriadku SEVŠ v Skalici). 

Okrem neodstránenia porušovania vyššie uvedených povinností do konca apríla 2021, kontrolou zo strany ministerstva boli zistené ďalšie porušenia na strane vysokej školy. Zistenia sa týkali najmä organizácie štúdia a vedenia s tým súvisiacej dokumentácie (organizácia prijímacieho konania, zápisov na štúdium, (ne)preukázanie priebehu realizácie a riadneho priebehu štátnej skúšky ako povinnej podmienky na riadne skončenie štúdia), nedostatky v dokladoch o vzdelaní. 

Vysoká škola rovnako nebola schopná preukázať uskutočňovanie študijných programov v akademických rokoch 2018/2019 a 2019/2020. Z dôvodu overenia uskutočňovania štúdia v akademickom roku 2020/2021 vysoká škola bola požiadaná o  zaslanie aktuálnych študijných plánov a rozvrhov, vrátane uvedenia personálneho zabezpečenia výučby jednotlivých predmetov a zabezpečenie prístupu k možnosti zdokumentovania priebehu dištančnej výučby v letnom semestri akademického roka 2020/2021 (napríklad povolenie prístupu v online programe/systéme výučby, zaslanie internetového odkazu/webového linku k jednotlivým predmetom), a to najneskôr do 15. februára 2021. Vysoká škola v stanovenom termíne a ani v neskoršom období neposkytla požadované študijné plány ani rozvrhy s uvedením personálneho zabezpečenia výučby jednotlivých predmetov, a to aj napriek viacerým mailovým urgenciám zo strany ministerstva (16. februára 2021, 22. februára 2021, 26. februára 2021 a 5. marca 2021). 

Vysoká škola v období od 4. marca do 29. apríla 2021 poskytla ministerstvu prístup k dištančnej online výučbe celkovo 14 prístupov k 12 predmetom študijných programov. Pri absencii zaslania požadovaných rozvrhov a študijných plánov, a na základe informácii poskytnutých vysokou školou nebolo možné určiť formu štúdia, semester štúdia a pri 7 prístupoch ani určiť študijný program. Online dištančnej výučby (11 sledovaných prístupov) sa celkovo zúčastnili 4 vysokoškolskí učitelia a 17 študentov. Vzhľadom na uvedené možno konštatovať, že vysoká škola nepreukázala riadny priebeh výučbového procesu. 

Vysoká škola bola požiadaná listom zo 4. februára 2021 o zabezpečenie nápravy vo veci zistených nedostatkov a porušení zákona v zmysle § 105 ods. 2 zákona o vysokých školách. Ministerstvo požiadalo vysokú školu o zabezpečenie nápravy a zaslanie listinnej odpovede o preukázaní nápravy, a to najneskôr do 31. marca 2021. K uvedenému termínu naďalej pretrvávali nedostatky a porušovanie zákona o vysokých školách a vnútorných predpisov vysokej školy. 

Podľa § 105 ods. 3 zákona o vysokých školách vláda môže na návrh ministerstva so súhlasom orgánov reprezentácie vysokých škôl (§ 107 ods. 1) súkromnej vysokej škole odňať udelený štátny súhlas, ak porušuje povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách alebo určené jej vnútorným predpisom. 

Na základe vyššie uvedených zistení ministerstvo podľa § 105 ods. 3 zákona o vysokých školách navrhuje vláde so súhlasom orgánov reprezentácie vysokých škôl odňať vysokej škole udelený štátny súhlas. 

Dňom účinnosti odňatia štátneho súhlasu je deň prijatia uznesenia vlády o odňatí štátneho súhlasu.               

3.Záver 

Z uvedeného vyplýva, že právnická osoba Stredoeurópska vysoká škola v Skalici n. o.porušuje povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách, a preto ministerstvo odporúča vláde odňať jej štátnysúhlas – oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola s názvom Stredoeurópska vysoká škola v Skalici. 

Zdroj a viac tu:  https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2021-227 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí zasahovala dnes vrtuľníková záchranka

V pondelok 29. apríla 2024 zasahovala letecká záchranná služba ATE v obci Studienka v okrese…

7 hodín ago

Častkov oslávi 630. výročie svojej prvej písomnej zmienky

630. výročie Častkova. Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1394, keď uhorský kráľ…

9 hodín ago

Vesna otvorí vodácku sezónu na Baťáku v Skalici

Tento rok Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj zapožičiava Vesnu na otváranie vodáckej sezóny…

13 hodín ago

Senická tržnica už bude otvorená každý deň

Mestská tržnica Senica: Od pondelka 29.apríla 2024 sú na tržnici predajcovia každý deň, nielen soboty.…

14 hodín ago

Zrážka troch áut na D2, rátajte so zdržaním od Záhoria

Nehoda na D2: Na diaľnici pred tunelom Sitina v smere od Lamača sa v ľavom…

18 hodín ago

Záhorie: 20+1 miest, ktoré by ste mali navštíviť

Ak rozmýšľate, ktoré miesta by ste na Záhorí nemali vynechať v plánoch na tento rok, ponúkame…

18 hodín ago