Skalica

Záhorie: 20+1 miest, ktoré by ste mali navštíviť

Ak rozmýšľate, ktoré miesta by ste na Záhorí nemali vynechať v plánoch na tento rok, ponúkame Vám hneď 20 a jedno atraktívnych miest, ktoré by vo Vašom zozname pri potulkách Záhorím určite nemali chýbať.

1, Skalica – historická časť mesta

Skalica je mesto, ktorého história siaha až do 13. storočia, kedy bola Skalica po prvýkrát písomne spomenutá. Vďaka výhodnej polohe na obchodných cestách sa mesto rýchlo rozvíjalo a stalo sa dôležitým centrom obchodu a remesiel.

V 14. storočí získala Skalica mestské práva a vzápätí sa stala slobodným kráľovským mestom. Vďaka týmto faktorom mesto zažívalo obdobie prosperity, ktoré sa odrazilo aj v architektonickom vývoji. V meste tak možno nájsť mnohé historické pamiatky.

Mesto Skalica je tiež známe svojím vínom a vinohradníckou tradíciou, ktorá sa tu vyvíjala po stáročia. Víno Skalický rubín je dokonca chránenou značkou. Nemenej známou a kvalitnou značkou je aj Skalický trdelník, tradičná pečená pochúťka, ktorá je typická pre toto mesto. Okrem toho sa tu každoročne koná viacero kultúrnych a historických podujatí, najznámejšie sú Trdlofest a Skalický jarmok.

Návšteva Skalice je ako cesta do minulosti s príchuťou tradičnej slovenskej kultúry, architektúry a gastronómie. Mesto je ideálne pre milovníkov histórie, umenia a dobrého jedla a vína.

2, Holíč – Holíčsky zámok

Zámok v Holíči je baroková stavba. Pôvodne bol postavený ako vodný hrad a neskôr bol prestavaný na barokový zámok. Zámok je obklopený vodnou priekopou a Bylinkovou záhradou, ktorá dodáva miestu pokojnú a relaxačnú atmosféru.

Zámok je známy svojou bohatou históriou, ktorá je spätá s mnohými významnými historickými osobnosťami, ako napríklad Mária Terézia. Počas svojej histórie slúžil zámok rôznym účelom a v 18. storočí bol dokonca letným cisárskym sídlom.

Dnes je zámok v Holíči prístupný verejnosti a ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do minulosti a objaviť jeho historické a architektonické poklady. V zámku sa organizujú výstavy, ktoré prezentujú umenie, históriu a kultúru regiónu. Jeho vonkajšie priestory poskytujú ideálne miesto pre prechádzky a oddych.

Návšteva zámku v Holíči stojí za to nielen pre jeho historický význam a architektonickú krásu, ale aj pre kultúrne podujatia, ktoré sa tu konajú počas celého roka, vrátane koncertov, výstav a rôznych festivalov. Zámok a jeho okolie sú teda skvelým miestom pre milovníkov histórie, kultúry a prírody.

3, Malacky – Pálffyovský kaštieľ

Pálffyovský kaštieľ v Malackách je historická budova, ktorá predstavuje jednu z architektonických perál Záhoria. Kaštieľ je pomenovaný podľa rodu Pálffyovcov, ktorý patril medzi významné uhorské šľachtické rodiny.

Budova kaštieľa je výnimočná svojimi zachovalými historickými prvkami. Počas svojej histórie prešiel kaštieľ viacerými rekonštrukciami a úpravami, ale stále si zachoval svoj pôvodný charakter.

Kaštieľ je obklopený rozsiahlym parkom, ktorý pridáva na jeho kráse a poskytuje návštevníkom príjemné prostredie na prechádzky a relaxáciu. V súčasnosti je kaštieľ využívaný pre kultúrne a spoločenské účely, hostí rôzne výstavy a iné kultúrne podujatia.

Návšteva Pálffyovského kaštieľa v Malackách stojí za to nielen kvôli jeho historickému a architektonickému významu, ale aj kvôli možnosti zúčastniť sa kultúrnych aktivít a užiť si príjemné chvíle v jeho parku. Kaštieľ je tiež svedkom bohatej histórie a môže poskytnúť zaujímavý pohľad do života šľachty v minulosti na území dnešného Slovenska.

4, Podbranč – Hrad Branč

Hrad Branč je zrúcanina hradu, ktorá sa týči na skale v obci Podbranč. Hrad bol postavený pravdepodobne v prvej polovici 13. storočia a slúžil ako strážny bod na ochranu. Počas svojej histórie bol viackrát prestavaný a rozširovaný.

Návšteva Hradu Branč je atraktívna z niekoľkých dôvodov.

Historický význam – Hrad má bohatú históriu a bol svedkom mnohých historických udalostí. Navštíviť ho môžete, ak máte záujem o stredoveké stavby a chcete sa dozvedieť viac o ich úlohe v histórii.

Architektonické pozostatky – Aj keď je hrad dnes v ruinách, stále si možno urobiť predstavu o jeho pôvodnej veľkosti a architektúre. Zachovali sa časti múrov, bašty a ďalšie elementy, ktoré približujú jeho kedysi mohutný charakter.

Výhľady – Z hradu sa naskytajú krásne panoramatické výhľady na okolitú krajinu. Výstup na hradnú skalu a samotná návšteva ruín sú odmenené výhľadom na Myjavskú pahorkatinu a pri priaznivom počasí aj na Malé Karpaty.

Príroda – Hrad Branč sa nachádza v malebnej prírodnej oblasti, ktorá je vhodná pre turistiku a relaxáciu. Okolie hradu ponúka príležitosť na pekné prechádzky a turistiku.

Kultúrne a spoločenské podujatia: Občas sa na hrade konajú rôzne kultúrne a historické podujatia, ako sú rytierske turnaje, stretnutia veriacich, historické rekonštrukcie či koncerty, ktoré pritiahnu návštevníkov z rôznych kútov krajiny.

Návšteva Hradu Branč je teda zaujímavá pre milovníkov histórie, prírody a pre tých, ktorí hľadajú miesto s osobitou atmosférou a krásnymi výhľadmi.

5, Kopčany – Kostolík Margity Antiochijskej

Kostolík Margity Antiochijskej v obci Kopčany je jedným z najstarších zachovaných sakrálnych stavieb na Slovensku. Tento kostolík, zasvätený svätej Margite Antiochijskej, pochádza pravdepodobne z konca 9. alebo z počiatku 10. storočia, čo ho radí k najvýznamnejším pamiatkam Veľkej Moravy.

Kostolík stojí za návštevu z viacerých dôvodov.

Historický význam – Kostolík je svedkom raného kresťanstva na území dnešného Slovenska a je jednou z mála fyzických pamiatok na veľkomoravské obdobie.

Architektúra – Jeho jednoduchá, ale pôsobivá predrománska architektúra odráža stavebný štýl toho obdobia a poskytuje návštevníkom možnosť nahliadnuť do minulosti.

Kultúrne dedičstvo – Kostolík je dôležitou súčasťou slovenského kultúrneho dedičstva a jeho návšteva môže prispieť k lepšiemu porozumeniu histórie a tradícií krajiny.

Pokojné prostredie – Kostolík sa nachádza v malebnej prírodnej lokalite, ktorá ponúka pokojné a meditatívne prostredie pre návštevníkov.

Návšteva tohto kostolíka je vhodná nielen pre milovníkov histórie a architektúry, ale aj pre tých, ktorí hľadajú miesto na oddych a zamyslenie sa v príjemnom prostredí.

6, Smrdáky – Smrdácka lavička

Smrdácka lavička v obci Smrdáky je zaujímavou a netradičnou turistickou atrakciou, ktorá láka návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Táto nadrozmerná lavička je umiestnená na vyvýšenom mieste s krásnym výhľadom na okolitú krajinu Záhoria, čo ponúka návštevníkom možnosť obdivovať prírodu a relaxovať v netypickom prostredí.

Lavička je navrhnutá tak, aby bola fotogenická a poskytovala originálne zábery, ktoré sú ideálne na zdieľanie na sociálnych sieťach, čím sa stala populárnym miestom pre fotenie. Vďaka svojim rozmerom a umiestneniu je lavička nielen miestom oddychu, ale aj symbolom kreativity a inovácie.

Návšteva Smrdáckej lavičky stojí za to aj kvôli možnosti spoznať lepšie oblasť Smrdák, ktorá je známa svojimi liečivými kúpeľmi a minerálnymi prameňmi. Okrem toho, návšteva lavičky môže byť spojená s prechádzkami v okolitej prírode alebo návštevou iných miestnych atrakcií.

Celkovo je Smrdácka lavička príkladom toho, ako aj malá obec môže prilákať turistov vďaka originálnej a jednoduchej idei, ktorá ponúka návštevníkom nové zážitky a perspektívy.

7, Plavecké Podhradie – Plavecký hrad

Plavecký hrad je zrúcanina hradu nachádzajúca sa nad obcou Plavecké Podhradie, ktorá leží v Malých Karpatoch. Hrad bol postavený pravdepodobne v 13. storočí a slúžil ako strážna pevnosť na ochranu obchodnej cesty. Vďaka svojej polohe na skalnom vrchu ponúkal hrad dobrý výhľad a kontrolu nad širokým okolím.

Plavecký hrad je zaujímavý svojou historickou hodnotou a malebnou polohou. Aj napriek tomu, že sa z neho do dnešných dní zachovali len ruiny, stále je možné vidieť zvyšky hradieb, veže a palácov. Výstup k hradu je zároveň príjemnou turistickou túrou, ktorá vedie prírodnou scenériou Malých Karpát.

Návšteva hradu stojí za to pre milovníkov histórie, stredovekých pamiatok, ale aj pre turistov hľadajúcich krásne výhľady a prírodné scenérie. Okrem historických zážitkov poskytuje lokalita možnosť turistiky, oddychu a fotografie. Z vrcholu, kde hrad stojí, sa návštevníkom naskytá nádherný pohľad na okolitú krajinu.

8, Cerová – Hrad Korlátka

Hrad Korlátka je malý hradný komplex nachádzajúci sa v obci Cerová v okrese Senica na západnom Slovensku. Hrad bol postavený v 13. storočí a pôvodne slúžil ako strážny bod, ktorý ochraňoval obchodné cesty v regióne. Jeho presná história nie je dobre zdokumentovaná, a preto je opradená rôznymi legendami a príbehmi.

O jeho význame svedčí aj fakt, že v 15. storočí sa na ňom liečil aj Žigmund Luxemburský. Napriek tomu, že hrad Korlátka je dnes v ruinách, stále predstavuje zaujímavú destináciu pre turistov a milovníkov histórie. Jeho zvyšky sú umiestnené na malebnom kopci, odkiaľ sa naskytá krásny výhľad na okolitú krajinu. Návšteva hradu môže byť spojená s príjemnou prechádzkou alebo výletom do prírody.

Hoci hrad nie je tak známy ako iné slovenské hrady, jeho skromné zvyšky a pokojné prostredie robia z neho ideálne miesto pre tých, ktorí hľadajú menej turistické a viac pokojné lokality. Návšteva hradu Korlátka môže byť zároveň spojená s objavovaním ďalších zaujímavostí v oblasti Záhoria, ktorá je známa svojimi vinicami, prírodnými krásami a bohatou kultúrnou históriou.

9, Sekule – Trojhraničie

Trojhraničie v obci Sekule je zaujímavým a pokojným miestom, kde sa stretávajú hranice troch európskych štátov – Slovenska, Rakúska a Českej republiky. Táto lokalita je atraktívna nielen svojou geografickou polohou na sútoku dvoch riek – Dyje a Moravy – ale aj možnosťami na turistiku a cykloturistiku, ktoré región ponúka. Cyklotrasy, ktoré sem vedú, sú vhodné pre milovníkov prírody a tichého oddychu.

Okrem prírodných krás je tu umiestnené aj umenie v podobe súsošia od Luba Kristeka, ktoré vytvára kultúrny a umelecký rozmer tohto miesta. Pôvodná socha bola ukradnutá, ale bola nahradená novým dielom, čím sa zachoval umelecký zámer a vytvorila sa tak súčasť prírodnej galérie. Pre návštevníkov to predstavuje príležitosť spojiť objavovanie prírodných krás s umením a kultúrou.

Návšteva Trojhraničia ponúka jedinečnú príležitosť byť na mieste, kde sa spájajú kultúry a histórie troch rôznych krajín, a zároveň poskytuje priestor na relax a odpočinok uprostred prírody. Preto je Trojhraničie pri Sekuliach vyhľadávaným miestom pre turistov, cyklistov a každého, kto hľadá miesto na pokojné strávenie voľného času.

10, Stupava – kaštieľ a jeho záhrady

Stupavský kaštieľ je kultúrno-historická pamiatka. Kaštieľ je renesančnou stavbou s barokovými a klasicistickými prvkami, ktorá pochádza pôvodne z 16. storočia. Kaštieľ prešiel rôznymi rekonštrukciami a jeho súčasný vzhľad je výsledkom prestavby z 19. storočia. V minulosti slúžil ako sídlo viacerých šľachtických rodov, vrátane známych Pálffyovcov.

Prečo stojí za návštevu? Stupavský kaštieľ je významnou súčasťou kultúrneho dedičstva regiónu. Návštevníci sa môžu pokochať nielen architektúrou budovy, ale aj krásnou kaštieľskou záhradou, ktorá poskytuje príjemné prostredie pre prechádzky. V jej priestoroch sa tiež konajú rôzne kultúrne podujatia, výstavy a koncerty, ktoré prispievajú k jeho kultúrnemu významu.

Navštíviť okolie kaštieľa môže byť príjemným spôsobom, ako stráviť deň, spoznať históriu a užiť si atmosféru starobylej architektúry s príbehmi, ktoré odrážajú bohatú históriu Záhoria.

11, Rybky – Miléniový kríž

Miléniový kríž pri obci Rybky je významnou pamiatkou a duchovným miestom, ktoré oslavuje dve tisícročia kresťanstva. Postavený bol na prelome milénií, v roku 2000, ako symbol viery a úcty k Ježišovi Kristovi. Nachádza sa na vrchu Virovská, kde sa vyníma svojou impozantnou výškou 27 metrov a šírkou ramien 9 metrov.

V spodnej časti kríža je umiestnená kaplnka Božieho Milosrdenstva, ktorá je domovom pre repliku svätej Faustíny a relikviu tejto svätice, kanonizovanej v roku 2000. Toto miesto sa stalo centrom duchovného života a pútnickým miestom, kde sa konajú bohoslužby a púte, najmä na sviatok Povýšenia svätého kríža a na druhú veľkonočnú nedeľu, ktorá je zasvätená Božiemu Milosrdenstvu.

V roku 2009 bolo okolie kríža pekne upravené, a prístupový chodník bol obohatený o 14 krížov predstavujúcich Krížovú cestu. Okrem toho tu návštevníci nájdu lavičky pre oddych a rozjímanie, čo dodáva miestu pokojnú atmosféru.

Miléniový kríž je teda výnimočný nielen svojimi rozmermi, ale aj duchovným významom a krásnym prostredím, ktoré láka návštevníkov k zamysleniu a vnútornej obnove. Je to miesto, ktoré stojí za návštevu nielen pre veriacich, ale aj pre milovníkov prírody a tých, ktorí hľadajú pokoj a inšpiráciu.

12, Sobotište – Habánsky dvor

Habánsky mlyn v obci Sobotište je významným historickým a kultúrnym miestom, ktoré stojí za návštevu nielen kvôli svojej architektonickej hodnote, ale aj kvôli bohatej histórii a kultúrnemu dedičstvu, ktoré reprezentuje. Mlyn je súčasťou habánskeho dvora a je centrom Habánskeho múzea, ktoré poskytuje návštevníkom unikátny pohľad na život a remeselnú zručnosť habánskej komunity.

Návštevníci múzea môžu obdivovať repliky habánskej keramiky, modely tradičných habánskych stavieb a kostýmy, čím získavajú predstavu o tom, ako táto anabaptistická skupina žila a pracovala. Významným prínosom múzea je aj maketa habánskeho dvora z konca 19. storočia, ktorá umožňuje návštevníkom lepšie pochopiť usporiadanie a štruktúru habánskeho sídliska.

Habánsky mlyn a priľahlé stavby sú významné aj z architektonického hľadiska, keďže predstavujú kombináciu habánskych a tradičných ľudových stavebných prvkov. Náučný chodník s informačnými tabuľami a QR kódmi zase ponúka interaktívnu formu vzdelávania a pomáha návštevníkom lepšie pochopiť jednotlivé objekty a ich význam v rámci habánskeho dvora.

Táto lokalita je teda atraktívnym miestom nielen pre milovníkov histórie a kultúry, ale aj pre tých, ktorí majú záujem o tradičné remeslá, architektúru a spôsob života komunít, ktoré sa u nás udomácnili v minulosti. Habánsky mlyn v Sobotišti je tak cenným príspevkom k zachovaniu a prezentácii unikátneho kultúrneho dedičstva Slovenska.

13, Senica – Múzeum Senica

Múzeum Senica sa nachádza v zrekonštruovanej budove, ktorá bola pôvodne známa ako Sokolovňa a je spojená s uhorským zemianskym rodom Vagyonovcov. V múzeu sú prezentované tri hlavné tematické časti, ktoré poskytujú pohľad na históriu budovy, archeologické nálezy z okolia mesta a informácie o významnej Českej ceste.

Návštevníci sa môžu oboznámiť s históriou budovy, ktorá slúžila rôznym účelom od športu po kultúrne podujatia. Výstava zahrňuje archeologické nálezy z Pároviec s unikátnymi hrobmi, ako je “Rodina”, “Milenci” a “Conan”, ktoré odhaľujú život ľudí v staršej dobe bronzovej. Zaujímavým prvkom múzea je aj detailná maketa centra mesta z prelomu 19. a 20. storočia, ktorá bola vytvorená na základe starých fotografií a pohľadníc.

Múzeum ponúka interaktívnu expozíciu s modernými technologickými vymoženosťami, čo z neho robí atraktívne miesto pre návštevu pre všetky vekové skupiny, vrátane mladých ľudí. Múzeum nie je len miestom pasívneho pozerania, ale ponúka aktívne zapojenie návštevníkov do procesu objavovania a učenia sa o histórii.

Stojí za návštevu aj preto, že ponúka bohatý pohľad na lokálnu históriu a kultúru, a zároveň dokáže zaujať svojou interaktivitou a moderným prístupom k prezentácii historických informácií. Okrem toho múzeum osvetľuje dôležitosť Senice ako križovatky obchodných ciest a jej úlohu v regionálnej histórii.

V areáli Múzea Senica pokračuje obnova parku. Vzhľadom na rozsah prác v okolí celej budovy je aktuálne múzeum do odvolania zatvorené, no v roku 2024 bude plne k dispozícia na prehliadku záujemcom.

14, Šaštín-Stráže – Bazilika

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne je jednou z najvýznamnejších sakrálnych stavieb na Slovensku. Tento impozantný kostol je známy predovšetkým ako pútnické miesto a od roku 1964 je národnou kultúrnou pamiatkou.

Hlavným dôvodom, prečo stojí za návštevu, je jeho architektonická krása a duchovný význam. Bazilika je významným centrom kresťanského života na Slovensku, a to najmä pre katolíkov. Každý rok sa tu koná národná púť na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Táto udalosť priláka tisíce veriacich z celého Slovenska a zo zahraničia.

Architektonicky je bazilika nádherným príkladom neskorobarokovej architektúry s prvkami klasicizmu. Jej výstavba sa začala v roku 1736. Bazilika má majestátnu kopulu a dva veže, ktoré dominujú panoráme mesta. Veže boli dostavané v roku 1864 na 300. výročie pútnického miesta.

Vnútri baziliky sa nachádzajú cenné umelecké diela a relikvie, vrátane sochy Sedembolestnej Panny Márie, ktorý je predmetom veľkej úcty veriacich. Interiér je bohato zdobený freskami, sochami a inými umeleckými dielami.

Návšteva baziliky poskytuje nielen duchovné obohatenie, ale aj možnosť obdivovať krásu slovenskej sakrálnej architektúry a umenia.

15, Rohožník – Obecné múzeum

Obecné múzeum v Rohožníku je múzeum, ktoré vzniklo v roku 2022 a stalo sa miestom prezentácie miestnej histórie a kultúry. Múzeum je umiestnené v obnovenej budove, ktorá v minulosti slúžila ako pálenica.

Zaujímavosťou múzea je, že výstavné predmety pochádzajú priamo od obyvateľov, ktorí ich poskytli zo svojich domovov, čím sa vytvorila autentická a osobitá expozícia. Táto kolekcia predmetov rozpráva príbeh obce Rohožník a umožňuje návštevníkom nahliadnuť do jej minulosti.

Múzeum má ambície stať sa nielen miestom prezentácie kultúrneho dedičstva, ale aj centrom spoločenského a kultúrneho života. V plánoch sú aj tradičné gastronomické zážitky, ktoré by mohli byť ponúkané v priestoroch múzea.

Obecné múzeum v Rohožníku stojí za návštevu preto, že ponúka jedinečnú príležitosť spoznať lokálnu históriu a kultúru z prvej ruky. Je to príklad úspešného projektu, ktorý zvýrazňuje význam spoločenskej spolupráce a ochoty obyvateľov zdieľať svoje kultúrne bohatstvo. Múzeum je dôkazom, že aj malá obec môže mať bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré si zaslúži byť ukázané a ocenené.

16, Unín – Zámčisko

Zámčisko pri Uníne je historické hradisko, ktoré stojí za návštevu z viacerých dôvodov. V prvom rade ide o významnú archeologickú lokalitu, kde boli objavené zvyšky osídlenia z rôznych historických období, od doby bronzovej až po staršiu dobu rímsku. Nálezisko ponúka jedinečný pohľad na osídlenie našich predkov a ich obranné techniky, ako aj remeselné zručnosti.

Valy a priekopy, ktoré obklopujú hradisko, sú dodnes viditeľné a vzbudzujú rešpekt voči obranným schopnostiam starovekých staviteľov. Informačné tabule a náčrty na mieste umožňujú návštevníkom lepšie si predstaviť, ako mohlo hradisko vyzerať v minulosti.

Zámčisko je tiež zaujímavé svojou prírodnou polohou na horskom ostrohu. Pre milovníkov prírody a histórie je preto návšteva tohto miesta spojením kultúrneho a prírodného zážitku. Okrem toho, návšteva Zámčiska môže byť spojená s ďalšími aktivitami v oblasti, ako je napríklad výstup na vyhliadkovú vežu, alebo návšteva Miléniového kríža čí Smrdáckej lavičky, čo dodáva celému výletu ďalší rozmer.

17, Hlboké – Pamätná izba J. M. Hurbana

Pamätná izba Jozefa Miloslava Hurbana v obci Hlboké je kultúrno-historické miesto, ktoré si pripomína život a dielo jednej z kľúčových postáv slovenského národného obrodenia. Hurban, hoci sa nenarodil v Hlbokom, pôsobil v tejto obci ako evanjelický farár a práve tu sa odohrali dôležité momenty jeho života, vrátane schôdzok s ďalšími predstaviteľmi národného hnutia ako boli Michal Miloslav Hodža a Ľudovít Štúr.

Pamätná izba je umiestnená v budove bývalej fary a návštevníkom ponúka pohľad na dobové dokumenty, fotografie a osobné predmety, ktoré sú spojené s Hurbanom a jeho rodinou. Významným momentom v Hurbanej živote bolo jeho manželstvo s Aničkou Jurkovičovou, ktoré odporovalo pôvodnému sľubu celibátu, no zároveň z tohto zväzku vzišlo deväť detí, medzi nimi aj Svetozár Hurban Vajanský, významný slovenský básnik.

Pamätná izba je hodnotná nielen z historického hľadiska, ale aj ako vzdelávací prostriedok. Ponúka možnosť dozvedieť sa viac o živote a práci J. M. Hurbana, ako aj o širšom kontexte slovenského národného hnutia. Návšteva tejto pamätnej izby teda môže byť obohacujúcim zážitkom pre každého, kto sa zaujíma o slovenskú kultúru a históriu.

18, Borský Mikuláš – Sumorovec

Sumorovec je unikátna historická pamiatka, ktorá predstavuje jedinečný príklad tradičnej ľudovej architektúry Záhoria. Ide o slamený zrubový domček, ktorý je významný nielen svojím stavebným štýlom, ale aj svojou históriou a pôvodným spôsobom života na slovenskom vidieku.

Stojí za návštevu preto, že ponúka návštevníkom autentický zážitok a možnosť nahliadnuť do minulosti, ako ľudia žili a bývali. Jeho konštrukcia a použité materiály sú typické pre oblasť, v ktorej sa nachádza, a odrážajú zručnosť a tradície miestnych obyvateľov.

Rekonštrukcie, ktoré sa uskutočnili, boli dôležité pre zachovanie stavby, aby mohla byť prezentovaná budúcim generáciám. Interiérové zariadenie zvyšuje edukačný potenciál domčeka a umožní lepšie pochopiť životné podmienky minulosti.

Návšteva Sumorovca poskytuje jedinečnú príležitosť na spojenie s našou kultúrnou históriou a podporu lokálneho dedičstva, čo je dôležité pre udržanie národnej identity a tradícií.

19, Plavecký Peter – pamiatková rezervácia

Pamiatková rezervácia v obci Plavecký Peter je významná svojou ukážkou tradičného ľudového staviteľstva z hliny, ktoré je typické pre rovinaté oblasti Slovenska. Obec má bohatú históriu a predstavuje sídelný typ hromadnej dediny s charakteristickým usporiadaním roľníckych a dlhých dvorov, ktoré vznikli v dôsledku tereziánskej regulácie.

Domov v obci je postavený z nepálenej tehly a kamenných základov, s omietkami z bieleného vápna a dekoratívnymi prvkami ako štukové šambrány a zuborezy. Tradičné domy majú typické troj- alebo štvorpriestorové usporiadanie s čiernou kuchyňou a komínom. Mnohé domy zachovávajú pôvodné drevené trámové stropy s vyrytými dátumami vzniku.

Plavecký Peter stojí za návštevu nielen kvôli zachovanej architektúre, ale aj preto, že je to živá ilustrácia histórie a spôsobu života našich predkov, ktorá sa v tejto forme dochovala málokde. Návštevníci môžu obdivovať unikátnu atmosféru a krásu tradičných slovenských vidieckych domov a získať lepšie porozumenie o dedičstve ľudového staviteľstva.

20, Kúty – expozícia ľudového bývania

Múzeum v obci Kúty predstavuje cenný pohľad na tradičný život obyvateľov vidieckeho Slovenska v minulosti. Jeho expozície sú zamerané na demonštráciu typického sedliackeho domu a hospodárskych budov, ako aj na spôsob života, ktorý v nich prebiehal. Návštevníci tu môžu obdivovať autentické predmety a dobové zariadenie, ktoré odrážajú každodenné životné podmienky našich predkov.

Toto múzeum stojí za návštevu nielen pre jeho kultúrno-historickú hodnotu, ale aj pre možnosť lepšie porozumieť tradičnému spôsobu života na slovenskom vidieku. Je to skvelá príležitosť pre rodiny s deťmi, školské exkurzie, ale aj pre zahraničných návštevníkov, ktorí sa chcú zoznámiť s lokálnou históriou a kultúrou. Múzeum ponúka edukačný zážitok, ktorý je zároveň pútavý a informačný.

21, Veľké Leváre – Habánsky dvor

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch je významným historickým a kultúrnym pamiatkovým komplexom. Ten dokumentuje život a architektúru komunity habánov. Táto unikátna pamiatková rezervácia ľudovej architektúry je výnimočná svojou zachovanou urbanistickou štruktúrou a charakteristickými domami s vysokými strmými strechami a špecifickými oknami.

Habánsky dvor stojí za návštevu preto, lebo poskytuje jedinečný pohľad na život a kultúru habánov, ktorí boli známi ako výnimoční remeselníci a ich výrobky boli vyhľadávané pre kvalitu a krásu. Návštevníci sa môžu dozvedieť o ich spôsobe života, náboženských praktikách a histórii, čo poskytuje fascinujúci vzhľad do minulosti regiónu. Zrekonštruovaný Iszerov dom a ďalšie expozície múzea prezentujú habánske remeslá a históriu obce, čím sa stávajú cenným vzdelávacím zdrojom.

Táto lokalita je tiež dôležitá z hľadiska náboženskej tolerancie a kultúrneho dedičstva, keďže habáni predstavujú dôležitú časť historickej mozaiky Slovenska. Pamiatková rezervácia umožňuje zachovať a prezentovať tieto hodnoty pre súčasné aj budúce generácie.

Záver

zdroj: NaZáhorí

Článok predstavuje 21 atraktívnych miest na Záhorí, ktoré sú spoznávanie histórie a kultúry tohto regiónu. Medzi vybrané lokality patria hradné zrúcaniny, sakrálne pamiatky a miesta s bohatou tradíciou a remeselnou výrobou. Tento výber je subjektívny a reflektuje len časť toho, čo Záhorie ponúka. V regióne sa nachádza obrovské množstvo ďalších zaujímavostí, ktoré sú rovnako hodné pozornosti a vzhliadnutia. Pre návštevníkov tak Záhorie zostáva atraktívnou destináciou s bohatými možnosťami na objavovanie nových miest a zážitkov.

Vlado Miček

Recent Posts

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

3 hodiny ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago