Skalica

Návrh rozpočtu Skalice na rok 2024: Výzvy a riešenia

Primátorka Skalice O. Ľuptáková sa vyjadrila k návrhu rozpočtu na rok 2024, ktorý bude predmetom diskusie na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Príprava rozpočtu v zložitej situácii

V súčasnosti prechádza návrh rozpočtu mesta Skalica hodnotením v komisiách. „Tento dokument je výsledkom niekoľkotýždňovej práce vedenia mesta, poslancov a zamestnancov. Mesto však čelí výzvam spojeným s dopadmi daňového bonusu, ktoré negatívne ovplyvňujú rozpočty miest po celom Slovensku. V dôsledku týchto dopadov Skalica prichádza o 1 250 000 eur,“ uviedla primátorka.

Zodpovednosť za vyrovnaný rozpočet

Ako doplnila, je povinnosťou zostaviť vyrovnaný rozpočet, ktorý zabezpečí zachovanie všetkých služieb poskytovaných mestom. „Aby sme to dosiahli, museli sme urobiť viaceré škrty a dôsledne prehodnotiť výdavkové položky. Tieto kroky nám umožnili znížiť výpadok príjmov o približne 750 000 eur,“ spresnila Luptáková.

Nevyhnutnosť zvýšenia daní

Napriek úsporným opatreniam bude podľa samosprávy nevyhnutné zvýšiť niektoré dane. „Ak by sme to neuskutočnili, Skalica by musela vstúpiť do rozpočtového provizória. To by malo za následok značné obmedzenia v poskytovaní služieb a rozdeľovaní dotácií pre občianske združenia, ktoré v minulom roku dostali viac ako stotisíc eur,“ vysvetlila primátorka Skalice.

Dôsledky rozpočtového provizória

„Rozpočtové provizórium by okrem iného spôsobilo platobnú neschopnosť Správy mestského majetku, ktorá sa stará o budovy, športoviská a čistotu mesta. Tiež by to malo za následok obmedzenie prevádzky športových štadiónov a vzdelávacích inštitúcií, ako sú materské a základné umelecké školy,“ doplnila Luptáková.

Apel na pochopenie situácie

Primátorka vyjadruje svoje rozčarovanie nad súčasnou situáciou, ktorá vznikla bez zavinenia mesta, a aj v dôsledku rozhodnutí Národnej rady SR. Žiada obyvateľov Skalice o pochopenie a podporu prijímaných krokov, ktoré sú nevyhnutné pre zvládnutie finančných výziev.

Pripomienkovanie a komunikácia s verejnosťou

Materiály k rozpočtu sú verejne dostupné na webovej stránke mesta. Obyvatelia majú možnosť podať pripomienky do 4. decembra 2023. Po ukončení pripomienkového obdobia bude mestom zorganizovaná tlačová konferencia, kde budú poskytnuté detailnejšie informácie a odpovede na otázky verejnosti.

Vlado Miček

Recent Posts

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

23 minút ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

22 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

23 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago