Senica

Nové pravidlá pre parkovanie v Senici

Parkovanie v Senici: Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Senici schválilo nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré prináša aktualizované pravidlá pre parkovanie v meste.

Nariadenie nielenže definuje podmienky pre dočasné parkovanie, ale zavádza aj daň za užívanie verejných priestranstiev pri trvalom parkovaní.

Jasné označenie parkovacích zón

Dočasné parkovacie miesta sú teraz jednoznačne vyznačené pomocou vertikálnych a horizontálnych dopravných značiek. Vodiči majú povinnosť uhradiť poplatok za parkovanie v týchto zónach.

Rôzne spôsoby platby za parkovanie

Vodiči môžu za dočasné parkovanie zaplatiť cez SMS službu za 0,50 € na hodinu. K dispozícii je tiež možnosť zakúpenia ročnej parkovacej karty za 150 €. Obyvatelia Senice a miestni podnikatelia môžu získať karty za výhodnejšiu cenu 20 € za prvé a druhé vozidlo, zatiaľ čo pre držiteľov Jánskej plakety a seniorov nad 65 rokov je cena ešte priaznivejšia – 10 € za rok.

Výnimky z poplatkov

Počas víkendov a štátnych sviatkov sa poplatok za dočasné parkovanie nevyberá. Držitelia špeciálnych parkovacích preukazov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sú od poplatkov oslobodení.

Nákup parkovacích kariet

Parkovacie karty si možno zakúpiť na Mestskom úrade v Senici alebo v Infosen. Kúpu možno vybaviť aj online na portáli datamesta.senica.sk. Pri kúpe je potrebné preukázať vlastníctvo vozidla.

SMS platby a daňové doklady

Platby za krátkodobé parkovanie sa realizujú cez SMS na číslo 2200. Užívatelia dostanú upozornenie pred koncom platnosti parkovacieho lístka. Daňové doklady o platbách je možné vytlačiť online.

Dlhodobé parkovanie a zvýšenie dane

Je možné žiadať aj o pridelenie miesta na dlhodobé parkovanie. Právo na vyhradené miesto majú obyvatelia a podnikatelia Senice, ktorí spĺňajú podmienky VZN č. 81/2023.

Zvýšenie poplatkov za trvalé parkovanie

V období od júna 2024 do mája 2025 dôjde k zvýšeniu ročnej dane za parkovanie z 250 eur na 365 eur. Držitelia Jánskej plakety a vozidiel s parkovacím preukazom si však udržia nižšiu daň.

Úľavy pre seniorov a darcov krvi

Osoby staršie ako 65 rokov a darcovia krvi majú nárok na zníženú daň. K využitiu tejto možnosti je potrebné splniť podmienku veku ku konkrétnemu dátumu.

Ako uviedlo mesto Senica, týmto nariadením zavádza prehľadnejšie a férovejšie podmienky parkovania, snažiac sa pritom vyjsť v ústrety potrebám svojich obyvateľov a návštevníkov.

Pre viac aktuálnych informácií čítajte www.nazahori.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

9 minút ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

1 hodinu ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

2 hodiny ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

3 hodiny ago

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

14 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

17 hodín ago