Senica

📷 Svetlo sveta uzrela kniha Senica púl Vídne

December 2023: V Senici autori Peter BrezinaJán Peter predstavili novú knihu o meste s názvom Senica púl Vídne. Ako názov využili výraz, ktorý ako prvý o tomto záhoráckom meste použil skvelý rečník a evanjelický kňaz Ján Jaromír Boor.

Výraz Senica púl Vídne vyslovil ako prvý Boor

Stretol sa tu s bohatosťou života ako hospodárskeho aj kultúrneho. Rovnako ho zaujali aj poschodové stavby, ktoré sa v tej dobe v Senici nachádzali, najmä kaštiele. A tento pojem sa v podstate používal až do začiatku 20. storočia,“ vysvetlil čo viedlo Boora k tomuto výroku spoluautor publikácie Brezina.

Ako doplnil, táto kniha sa snaží poukázať a vysvetliť, prečo pol Viedne. Čiže zaoberá sa predovšetkým životom šľachty, veľkostatkárov, živnostníkov a cirkvi. „Teda skupín obyvateľstva, ktoré boli v minulosti zaznávané a nevenovala sa im pozornosť. Kniha zachytáva obdobie od prvej polovice 19. storočia do druhej polovice 20. storočia s presahom až do 21. storočia,“ doplnil Brezina.

Kniha Senica púl Vídne Zdroj: NaZahori.sk

V knihe je viac ako 1000 fotografií

Kniha je predovšetkým o fotografiách, ktorých je v publikácii viac ako 1000, ktoré museli autori prácne pozbierať. „Teším sa, že vznikla nová plnohodnotná kniha o histórii Senice, ktorá mapuje vývoj mesta tak, ako sa menilo, ako bolo v minulosti. Mapuje dobré aj zlé veci, tak ako to ľudia teraz vnímajú. A ja som rád, že práve takéto knihy vznikajú, pretože vzbudia záujem aj u našej mladej generácie záujem o históriu, aby mohli nasledovať a mapovať kroky nášho mesta,“ uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Obsah a zdroje, ktoré boli použité v knihe sa získavali dlhý časový úsek a rôznymi spôsobmi. „Zdroje informácií sme získavali viacerými spôsobmi. Jednak z rodinných archívov Seničanov. Ale chodili sme aj po burzách, kde nás už poznali, že zháňame staré senické pohľadnice a dokumenty, ako aj knihy o Senici. Mnohokrát na nás chceli ľudia vyslovene zarobiť, lebo vedeli, že tieto historické informácie velice chceme,“ naznačil spoluautor Ján Peter, že zháňanie podkladov nebolo jednoduché a niekedy aj finančne náročné.

Kniha poslúži ako podklad pre výstavu

Som veľmi rád, že autori pokračovali vo svojej práci. Zhromažďovali stále nové historické fotografie a nové fakty o Senici. Zároveň sa venovali novým témam a rozšírili to o ďalšie poznatky o našich senických dejinách. S Janom Petrom práve pripravujeme novú výstavu. Momentálne je síce múzeum zatvorené, keďže sa pripravuje nový krásny park. Ale hneď ako otvoríme, chceli by sme návštevníkov privítať novou výstavou o kúriách a kaštieľoc. Tam poznatky z tejto novej knihy určite využijeme,“ prezradil, že kniha pomôže aj novej výstave v Múzeu Senica jeho kurátor Tomáš Motus.

Vlado Miček

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 Rohožník – obec plná histórie a prírodných krás

Rohožník, malebná obec ležiaca v okrese Malacky, je miestom, kde sa snúbi bohatá história s…

15 hodín ago

Deň matiek – úcta matkám a materstvu

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname 12. mája.…

16 hodín ago

Zbierka pre dve deti po tragédii v Rohožníku

Zbierku na pomoc pre dve deti po tragédií, ktorá sa stala v okrese Malacky na…

19 hodín ago

Vrtuľník zasahoval po zrážke cyklistu s traktorom pri Moravskom Sv. Jáne

Dnes (11.5.2024) v ranných hodinách bola letecká posádka záchranárov Krištof 01 z Bratislavy vyslaná k…

21 hodín ago

📷 Polárna žiara nad obcou Záhorská Ves

Zem zasiahla v piatok geomagnetická búrka najvyššieho stupňa. Uviedol to podľa agentúry AFP americký Národný…

24 hodín ago