Brezová pod Bradlom

Overili si poslanci, koho volia za konateľa Mestských lesov v Brezovej ?

Mestské lesy Brezová pod Bradlom s.r.o. skončili v roku 2020 s vysokou stratou takmer 84.000 eur. K tomu treba pripočítať zbytočných 13.000 eur, ktoré musia zaplatiť Mestské lesy ako pokutu, za nedodržiavanie predpisov a zákonov.

„To je spolu „sekera“ takmer 100.000 eur. A keďže jediným spoločníkom je mesto, táto suma išla z peňaženky každého jedného z nás,“ NaZahori.sk informovala poslankyňa Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Brezovej pod Bradlom Gabriela Ciranová.

Vyjadrenie poslancov MsZ v Brezovej pod Bradlom prinášame v plnom znení bez redakčných úprav.

Overili si poslanci, koho volia za konateľa Mestských lesov?

Mestské lesy skončili v roku 2020 s vysokou stratou takmer 84.000 eur. K tomu treba pripočítať zbytočných 13.000 eur, ktoré musia zaplatiť Mestské lesy ako pokutu za nedodržiavanie predpisov a zákonov. To je spolu „sekera“ takmer 100.000 eur. A keďže jediným spoločníkom je mesto, táto suma išla z peňaženky každého jedného z nás.

Aj preto sme ako poslanci iniciovali odvolanie dovtedajšieho konateľa. Predpokladali sme, že voľbu nového konateľa zoberú všetci poslanci zodpovedne. Aby sme na túto dôležitú funkciu dostali čo najschopnejšieho človeka, ktorý dokáže dostať Mestské lesy do kladných čísiel. Aby sme do spoločnosti nemuseli investovať, ale naopak nám prinášala zisk, ktorý by sa mohol investovať do rozvoja mesta.

Už v prvej voľbe časť poslancov zablokovala kandidáta, ktorého vybrala odborná komisia, ktorú zriadil primátor. Voľba sa tak musela opakovať. Prihlásili sa do nej štyria kandidáti, ktorí prešli testom a následne pohovorom novozloženej komisie.

V písomnej odbornej časti bola najúspešnejšia dvojica Piecka, Kuriš, teda uchádzači, ktorí majú s prácou na vedúcich pozíciách v obore skúseností a aj aktuálne pracujú v Lesoch SR alebo Vojenských lesoch. Prvý menovaný bol najúspešnejší aj v ústnej časti, ktorá bola subjektívnym hodnotením komisie, spoločne s Liborom Dohnálkom. Komisia napokon určila poradie Piecka, Dohnálek, Kuriš, Božík.

Na zasadnutí zastupiteľstva sa 7 poslancov rozhodlo, že do tejto zodpovednej funkcie napokon odporučí Dohnálka. Paradoxne, bol to jediný kandidát, ktorý vo svojom procesnom živote nepreukázal, že robil v lesoch, tobôž na vedúcej pozícii. Zo zvyšných kandidátov dvaja pracujú v Lesoch SR alebo Vojenských lesoch a tretí kandidát odpracoval 7 rokov v štátnych lesoch.

Navrhnutý kandidát v životopise uviedol, že pracoval 10 rokov v Obecnom podniku Jablonica a 11 rokov v spoločnosti Beluga Trade Holding. V nej si ako pozíciu uviedol správca samostatnej zvernice. Zaujímavé je, že táto spoločnosť ruských majiteľov z Bašoviec má v predmete činnosti napr. administratívne služby, reklamné a marketingové služby, organizovanie kultúrnych podujatí, počítačové služby, poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia, prenájom hnuteľných vecí alebo čistiace a upratovacie služby. O lesoch či aspoň poľnohospodárstve ani slovko. Aby napokon tá najdôležitejšia kvalifikácia nového konateľa nebola čistiace a upratovacie služby po bývalom vedení…

Ak si to zhrnieme, traja kandidáti s lesníckou praxou neboli zvolení, naopak jediný bez praxe bol podľa 7 poslancov ideálnou voľbou. Je zaujímavé, že zvolený kandidát v koncepcii riadenia spoločnosti navrhuje dodávať drevo jednému, maximálne dvom, odberateľom. Naopak jeden z neúspešných uchádzačov odporučil elektronické aukcie a sám v roku 2017 dosiahol najväčšie speňaženie drevnej hmoty na celom Slovensku. Kto asi získa lepšiu cenu za drevo? Ten čo ju ponúkne 2 kupujúcim alebo ten, ktorý ich ponúkne stovkám? Ani toto nedokázalo poslancov presvedčiť o schopnostiach jednotlivých kandidátov. Na základe akých predpokladov hlasovali, by poslanci mali vysvetliť svojim voličom. Keďže ide o peniaze všetkých Brezovanov, budem len rada, ak sa napokon nový konateľ ukáže ako muž na svojom mieste, aj keď bez dostatočnej praxe.

Lebo ak nie, mestské lesy budú aj naďalej príťažou mesta. Aby sa nám opäť nestalo, že zaťažia rozpočet Brezovej o ďalších 100 000 €, ako to spravilo predchádzajúce vedenie spoločnosti. Lebo miesto zaplatenia straty a pokuty mestských lesov, mohlo za tieto peniaze mesto zrealizovať 12 oddychovo-relaxačných zón aká je v areáli centra voľného času po celej Brezovej pod Bradlom. Za túto sumu by mesto mohlo dotovať aj takmer 5 rokov fungovania FK Bradlan, 5 rokov prevádzkovať mestskú televíziu, postaviť príp. opraviť 3015 metrov nových chodníkov alebo ciest.

Autori: Gabriela Ciranová, Jozef Ďuriš, Branislav Kovačech, Ingrid Vrkočová – poslanci MsZ v Brezovej pod Bradlom.

Archívne články NaZahori.sk

https://www.nazahori.sk/2021/11/02/hlada-sa-konatel-mestskych-lesov-v-brezovej-pod-bradlom/
https://www.nazahori.sk/2021/10/12/brezova-poslanci-odhlasovali-odvolanie-konatela-mestske-lesy/

Redakcia

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

19 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

21 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

24 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

2 dni ago