Skalica

Začína obnova havarijného mosta pri Holíči s obmedzením dopravy

V utorok 9.4.2024 začína rekonštrukcia mosta cez potok Chvojnica pri Holíči.

Po Veľkej noci sa začne rekonštrukcia mosta medzi Holíčom a Skalicou. Pre NaZahori.sk to po rokovaní krajského zastupiteľstva v Holíči 27.3.2024 uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Rekonštrukcia mosta M433 ponad Chvojnicu

Oprava bude prebiehať s čiastočnou uzávierkou cesty Holíč-Skalica a s úplnou uzávierkou cesty na úseku Holíč-Kátov. Kompletná rekonštrukcia sa uskutoční podobne ako pri mostoch v Dubovciach a Popudinských Močidľanoch.

Havarijný stav mosta pri Holíči

„Cesta medzi Holíčom a Skalicou patrí z hľadiska intenzít dopravy v trnavskom kraji k jednej z najvyťaženejších, v dôsledku čoho stavebno-technický stav mosta M433 dosiahol 7. stupeň, čiže havarijný stav,“ dopĺňa Správa a údržba ciest TTSK.

Už o pár dní bude doprava na moste smerovaná do jedného jazdného pruhu striedavo a riadená svetelnou signalizáciou s inteligentným dynamickým zabezpečením, premávka bude tiež obmedzená najvyššou povolenou rýchlosťou 30km/hod. Cesta III/1127 zo smeru od mesta Holíč do obce Kátov bude úplne uzavretá a obec Kátov bude dostupná obchádzkovou trasou s trvaním cca 5 min. a dĺžkou cca. 2 km (cestou III/1127 zo smeru od mesta Skalica).

Priorita mostov v kritickom stave

V minulosti sa krajskí poslanci rozhodli uprednostniť opravu ciest pred mostmi v kritickom stave, povedal pre NaZahori.sk poslanec TTSK a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal. Vyjadril vďačnosť, že v Trnavskom kraji nedošlo k tragickým udalostiam ako na východe Slovenska. „Statik označil niektoré mostné konštrukcie za dezolátne. Je nevyhnutné vyčleniť na ne prostriedky skôr, než dôjde k deštrukcii mosta, ktorá môže spôsobiť škody alebo dokonca tragédie,“ doplnil Čambal.

Dôkladné plánovanie a presvedčenie verejnosti

Oprava mostov si vyžaduje dôkladné plánovanie a presvedčenie verejnosti, ktorá nemusí byť nadšená z dopravných obmedzení. V roku 2021 identifikovali v Trnavskom kraji 63 mostov v havarijnom stave (kategórie 6 a 7),“ uviedol Viskupič.

Viskupič ocenil podporu zastupiteľstva pri realizácii potrebných, hoci nie veľmi populárnych krokov. Verí, že postupnými opravami sa mosty na cestách druhej a tretej triedy dostanú do poriadku a Trnavský kraj bude v rámci medzikrajského porovnania najlepšie pripravený.

Spolupráca so štátom pri cestách prvej triedy

Ďalšou úlohou TTSK je presvedčiť štát, aby venoval pozornosť cestám prvej triedy. Najmä ceste číslo 50 na Záhorí, ktorá si vyžaduje rekonštrukciu. Takisto zabezpečenie svahu na Bielej hore, ako aj opravu dvoch mostných objektov,“ doplnil župan Trnavského kraja.

Ako doplnil, na rokovaní vlády kontaktoval Slovenskú správu ciest (SSC), aby sa tejto téme venovali. Zdôraznil, že samospráva pomáha vlastnými prostriedkami tam, kde môže, a využíva svoj vplyv tam, kde je to potrebné.

Vlado Miček

Recent Posts

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

12 minút ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

22 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

23 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago