Záhorie

Polícia upozorňuje: Stále sa darí podvodníkom oklamať seniorov

Polícia Trnavského kraja aj v mesiaci apríl tohto roka zaznamenala úspešné podvody na senioroch. „Upozorňujeme najmä starších ľudí, aby si dali pozor a s cudzími osoba nekomunikovali,“ NaZahori.sk informovala hovorkyňa KR PZ v Trnave Mária Linkešová

PODVODNÍCI OKRADLI AJ STARČEKA 

V okrese Piešťany sa obeťou podvodu stal aj 90-ročný starý pán. Muža presvedčili, že jeho brat potrebuje súrne 10 tisíc eur. Keď im starček peniaze dal, o podvod sa pokúsili opäť na druhý deň. Našťastie im to druhý krát už nevyšlo. 

O peniaze prišla aj 83-ročná pani z okresu Galanta. V noci jej volala cudzia osoba, ktorá jej oznámila, že jej syn leží v nemocnici a potrebuje hotovosť 4000 eur. Peniaze nechala podľa pokynov v igelitovej taške pred bránou rodinného domu. Cez okno potom sledovala muža, ktorý bol zahalený a peniaze si z dohodnutého miesta zobral. 

Extrémne presvedčivo znel aj telefonát, ktorý prijala 81-ročná pani v okrese Dunajská Streda. Od dôchodkyne žiadal 1000 eur. Ženu otázkami tak zmanipuloval, že nakoniec získal aj všetky informácie o jej blízkych a zosnulom manželovi. 

OKREM LEGENDY VNUK AJ POLICAJT

Podvodníci okrem rokmi osvedčenej legendy vnuk a vnuk – lekár zaradili do repertoáru aj legendu policajt. V telefóne sa predstavia ako policajti a predstierajú, že osoba (vnuk, syn) je zadržaná políciou, komunikuje v mene advokáta, sudcu a žiada kauciu.

V marci vyskúšali podvodníci aj inú verziu. Starí ľudia v noci nahlásili prípady, kedy sa volajúci predstaví ako príslušník kriminálnej polície a potenciálnej obeti povie, že bude vykradnutá a má si nachystať všetky peniaze, cennosti a tieto má vyhodiť von oknom, kde už bude čakať údajný policajt. 

PENIAZE NIKOMU NEPOSIELAJTE

„Upozorňujeme, že podvodníci ovládajú manipulačné techniky, ktorými vedia od ľudí najskôr vylákať potrebné informácie o ich rodine a potom im vyrozprávajú príbeh, ktorým obete ľahko uveria. Pod nátlakom a v snahe pomôcť blízkym v ťažkej životnej situácii konajú podľa presných inštrukcií z telefónu. Skôr ako chcete niekomu pomôcť, informácie si dôkladne preverte,“ doplnila Linkešová.

POHOVOR SO SENIOROM 

„Žiadame príbuzných seniorov, aby si v našom mene pohovorili so svojimi starými rodičmi a blízkymi, a upozornili ich na tieto podvody. Ak sa stanú obeťou podvodu, aj pokus o podvodu je trestný čin, seniori môžu ihneď kontaktovať políciu na bezplatné číslo 158. Sme im k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni,“ doplnila krajská hovorkyňa polície.

Policajné správy

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

16 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

18 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

21 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

22 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago