Skalica

Poslanec V. Horňák kritizuje hospodárenie SMM a pozýva na prehliadku vinohradov

Poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici a člen Dozornej rady spoločnosti SPRÁVA MESTSKÉHO MAJETKU, s.r.o.( SMM) Vladislav Horňák sa vyjadril k hospodáreniu mestskej spoločnosti SMM a spracoval vývoj hospodárenia mestskej spoločnosti za posledných 8 rokov.

„Spoločnosť dostáva od mesta každoročne dotáciu na aktivity vo verejnom záujme 491.000 eur. Napriek dotácii spoločnosť dosahuje pravidelne prevádzkovú stratu, ktorá je tiež hradená z rozpočtu mesta. Minuloročná strata (2021) vo výške 321.948 eur bez odpisov bola najhoršia za posledných 8 rokov. Spolu teda na priamu prevádzku SMM išlo 812.000 eur z rozpočtu mesta,“ uviedol V. Horňák.

„Dotované činnosti v rámci spoločnosti nie sú rozdelené na verejnoprospešné (športoviská a pod) a komerčné (nájmy a pod). Dotácia sa tak používa i na krytie strát v komerčnej oblasti čo skresľuje reálne hospodárenie komerčných stredísk. Podľa môjho názoru tak mesto z daní občanov nehospodárne podporuje komerčné, ale stratové činnosti spoločnosti,“ komentoval ekonomický vývoj mestskej spoločnosti poslanec.

Ako doplnil, vývoj hospodárenia spoločnosti v predchádzajúcom volebnom období (2015-2018) sa dá považovať za stabilný. Za posledných osem rokov spoločnosť dosiahla najmenšiu stratu v prvom roku súčasného volebného obdobia (2019). Po výmene oboch konateľov, t.j. v druhom a treťom roku volebného obdobia (2020 a 2021) sa hospodárenie spoločnosti výrazne zhoršilo a hospodársky výhľad pre rok 2022 je ešte oveľa horší (viď graf šedý stĺpec – plán pre rok 2022).

„Nové vedenie spoločnosti zabudlo, že SMM je predovšetkým obchodná spoločnosť a nie príspevková organizácia. Namiesto riešenia prehlbujúcej sa straty v dôsledku pandemickej krízy a rastúcich cien sa konateľky venujú novým projektom bez toho, aby bola spracovaná ekonomická a finančná analýza a poznali dopady projektov na hospodárenie spoločnosti. V uplynulých dvoch rokoch neboli navrhnuté ani zrealizované žiadne opatrenia na zamedzenie negatívnych dopadov hroziacej energetickej krízy spôsobenej prudkým nárastom cien energií. Namiesto toho si spoločnosť zobrala polmiliónový úver na výsadbu vinohradov, ktoré sa nepodarilo prenajať a efektivita investície ani jej návratnosť neboli nikdy vyčíslené. Z dlhodobého hľadiska je takéto nezodpovedné hospodárenie neudržateľné,“ zhodnotil aktuálne kroky vedenia spoločnosti poslanec.

V roku 2019 a 2020 prišlo k výraznému oddlženiu spoločnosti resp. k zníženie záväzkov po lehote splatnosti. „Zníženie záväzkov po splatnosti nie je výsledkom práce vedenia spoločnosti, ale je výsledkom tlaku poslancov Mestského zastupiteľstva. Poslanci prvý raz v roku 2019 a následne v 2020 uznesením zaviazali vedenie spoločnosti použiť časť financií z uhradenej straty na oddlženie spoločnosti. V roku 2021 z uznesenia záväzok o oddlžení vypadol, napriek tomu, že pôvodný návrh túto formuláciu obsahoval. Financie z uhradenej straty tak neboli v roku 2021 vedením SMM použité na oddlženie, ale na iné aktivity súvisiace s prepadom hospodárenia,“ komentoval spôsob oddlženia V. Horňák.

Ako spresnil, napriek superlatívom vo vyhláseniach konateliek i primátorky mesta o výsledkoch ich práce, čísla spoločnosti ukazujú niečo iné. „Takéto “klamanie si do vrecka” a nepriznanie si reality býva v samospráve pre občana veľmi drahé. Preto sa odvolávam na vyjadrenie poslankyne a konateľky Anny Ozábalovej a pozývam občanov, ktorí by si chceli pozrieť výsledky práce na projekte “Vinohrady Novosady Dolné” na ich obhliadku vyžiadanú Dozornou radou, ktorá sa bude konať vo štvrtok 5. mája 2022. Stretnutie bude o 15.00 h pri hornej bráne,“ pozýva na prehliadku vinohradov poslanec a zároveň člen dozornej rady mestskej spoločnosti.

Oslovili sme otázkami aj spoločnosť  SPRÁVA MESTSKÉHO MAJETKU, s.r.o.,  po doručení odpovedí ich zverejníme.

https://www.nazahori.sk/2021/12/14/t-bucha-ozabalova-verejne-slubovala-navstevu-vinohradu-slub-nedodrzala/
https://www.nazahori.sk/2022/02/21/smm-vyhlasila-verejnu-sutaz-na-prenajom-vinohradu-v-lokalite-novosady-skalica/
https://www.nazahori.sk/2021/01/29/smm-skalica-zakazka-na-vysadbu-vinohradu-za-takmer-313-tisic-eur/

Redakcia

Recent Posts

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

23 minút ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

1 hodinu ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

11 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

12 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

22 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

23 hodín ago