TTSK

Prezidentka: Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie

Tradičné novoročné stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej s predstaviteľmi samospráv miest, obcí a krajov sa tentokrát konalo na netradičnom mieste – v nádherných priestoroch Starej radnice v Košiciach.

Posilnenie kompetencií a financovania samospráv

“Mestá, obce, kraje, ich volení zástupcovia a zastupiteľstvá, to nie sú iba úrady a úradníci. Zastupujú občanov a ich záujmy, a preto aj problémy, ktoré doliehajú na nich, v skutočnosti doliehajú na celú verejnosť. Do nového roku som im preto popriala, aby bol pre nich menej náročný ako ten predchádzajúci, kedy sa museli vyrovnávať nielen s dopadom vonkajších kríz, ale aj s dôsledkami legislatívnych zmien, ktoré im znižovali príjmy alebo zvyšovali výdavky,” vyjadrila sa po stretnutí vo štvrtok 11.1.2024 prezidentka SR.

Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie

Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie, akú krajina môže mať. Združenie samosprávnych krajov SK8, Únia miest Slovenska aj Združenie miest a obcí Slovenska majú svoje nenahraditeľné miesto a sú predurčené na spoluprácu. “Trúfam si povedať, že ak z uplynulých rokov plynie nejaké poučenie, mal by ním byť záver, že posilnenie kompetencií a financovania samospráv by bolo pre Slovensko správnym krokom. Opakovane to v minulých rokoch potvrdzovala aj prax, keď samosprávy prejavili schopnosť pomáhať v kritických chvíľach, dokázali byť oporou, na ktorú sa môže štát v ťažkých chvíľach spoľahnúť. Započaté volebné obdobie preto nesmie byť ďalšou premárnenou príležitosťou na skutočné otvorenie otázky reformy verejnej správy,” doplnila Z.Čaputová.

zdroj: SK8

Zlepšiť komunikáciu medzi štátom a samosprávami

Predseda Združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) a trnavský župan Jozef Viskupič poukázal aj na to, že je potrebné zlepšiť komunikáciu medzi štátom a samosprávami, aby sa už neopakovala situácia, keď vláda zasahovala do fungovania samospráv bez dialógu.

“Ďakujem aj za milé slová podpory, ktorých sa im od zástupcov samosprávy dnes dostalo. Veľmi si ich vážim a cením si, že Prezidentský palác vnímajú ako partnera, na ktorého sa dá s dôverou obrátiť. Dúfam, že ktokoľvek tento úrad prevezme po ďalších voľbách, bude k samosprávam pristupovať rovnako,” poďakovala na záver stretnutia prezidentka.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

13 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

14 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

17 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

18 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

22 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago