Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Pyrotechnika len na Silvestra a Nový rok aj s povolením a poplatkom

Pyrotechnika: Od roka 2024 sa obmedzí predaj a upraví čas používania vybraných kategórií pyrotechniky, ktorá poškodzuje a ohrozuje ľudí aj zvieratá.

Vyplýva to zo schváleného zákona.

Použitie pyrotechniky sa od 2.1.2024 sprísňuje

Od 2. 1. 2024 sa pravidlá sprísňujú tak, že bude platiť celoročný zákaz používania výrobkov kategórie F2 a F3ktorými sú petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy. 

Iné výrobky kategórie F2 a F3 sa smú používať len: 31. decembra od 18:00 hod. do 24:00 hod. a 1. januára od 00:00 hod. do 02:00 hod., v minimálne vzdialenosti 250 metrov od: zariadení a lokalít ako nemocnice, liečebne, hospice, domovy ošetrovateľskej starostlivosti, zariadenia sociálnych služieb, karanténne stanice, útulky a záchranné centrá pre zvieratá, veterinárne kliniky s časťou pre hospitalizáciu zvierat, registrované chovné zariadenia s chovom hospodárskych zvierat, zoologické záhrady, zariadenia na záchranu chránených živočíchov alebo iné zariadenia na držbu a chov voľne žijúcich živočíchov v zajatí. 

Zábavná pyrotechnika zdroj: Polícia S*R

Súhlas obce a uhradenie poplatku

Použitie povolených výrobkov kategórie F2 a F3 v období okrem Silvestra a Nového roka bude možné len s predchádzajúcim súhlasom obce po uhradení správneho poplatku. 

Osoba, ktorá bude chcieť spraviť ohňostroj s pyrotechnickými výrobkami kategórie F2, F3, F4, musí požiadať obec o súhlas. Novela ďalej doplnila povinnosť banských úradov a obcí informovať obyvateľov o tom, že vydali súhlas na použitie zábavnej pyrotechniky na ich území mimo vyhradených dní, teda počas roka, aby sa ľudia mohli na to pripraviť.

Riziko poškodenia majetku a zdravia ľudí či zvierat

Zábavná pyrotechnika poškodzuje a ohrozuje fyzické i duševné zdravie ľudí. Najmä pri neodbornej manipulácii s pyrotechnickými výrobkami dochádza k vážnym úrazom s dočasnými alebo trvalými následkami. Neočakávané použitie extrémne hlučnej zábavnej pyrotechniky aj so svetelným efektom pôsobí podľa predkladateľov negatívne na starších ľudí, deti, ľudí s poruchami duševného zdravia či mentálne hendikepovaných ľudí. Pyrotechnika zároveň môže poškodiť súkromný aj verejný majetok,

Pyrotechnika poškodzuje aj fyzické a duševné zdravie zvierat. Vo všeobecnosti patria medzi najcitlivejšie zvieratá voči pyrotechnike psy a kone. Podľa dostupných štúdií trpí až 45 percent psov fóbiou z ohňostrojov a takmer 80 percent koní úzkosťou spôsobenou výbuchmi, ktoré u tretiny z nich spôsobia zranenia v dôsledku paniky a pokusu o útek, keď sa snažia preskočiť plot,” uviedli predkladatelia napokon schváleného zákona.

Pozor, používanie pyrotechniky je regulované aj všeobecne záväznými nariadeniami (VZN) jednotlivých miest a obcí.

AKO NA SILVESTRA S PYROTECHNIKOU

Policajní pyrotechnici apelujú na všetkých amatérskych používateľov, aby boli obzvlášť opatrní. Neodpalujte pyrotechniku na balkónoch alebo z okien.

Dodržujte jednoduchá pravidlá:

výrobky kupujte len s certifikátom a v oficiálnych predajniach

uskladnite ich mimo dosahu detí

dodržujte návod na použitie

pred manipuláciou s pyrotechnickými výrobkami nepoužívajte alkohol ani iné návykové látky

Nedodržanie zásad je najčastejšou príčinou úrazov alebo škôd na majetku.

zdroj: Slov-Lex a Polícia SR

Angelika Kmecová

Recent Posts

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

17 minút ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

1 hodinu ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

2 hodiny ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

3 hodiny ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

4 hodiny ago

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

15 hodín ago