Categories: Rovensko

📷 Rovensko – história

Obec sa prvý raz spomína v písomnostiach v roku 1439 pod terajším názvom Rovensko. Po roku 1722 patrila obec rodine Apponyiovcov, Révayovcov, Moteľockovcov, Pežkovcov,Jeszenákovcov, Majthéniovcov.

Od roku 1846 rodine Windischagrätzovcov a od roku 1892 Hávorovcov, Petrovicsovcov, Tomcányvcov a Horeckovcov. Títo sa zdržiavali v obci len na troch majeroch. Dovtedy bola pôda veľmi roztrúsená. Mimo panskej pôdy mali malé kúsky i poddaní, robotníci a malí roľníci. Po poliach bolo veľa ciest a chodníkov.

Na návrh veľkostatkára Hávora sa v rokoch 1899 a 1900 začalo so sceľovaním, ktoré trvalo do roku 1904. Po ukončení zostali len 2 veľkostatky. Tie patrili veľkostatkárovi Kuffnerovi. Bol ich majiteľom do roku 1933. Budovy a pozemky si odkúpili miestni občania. Len časť jedného majera odkúpil Breclavský cukrovar. Ten ho neskôr predal poslednému veľkostatkárovi Čápkovi – Vernerovi, ktorý ho vlastnil až do roku 1948.

V 18. storočí bolo rozšírené vinohradníctvo. Vinice sa rozprestierali v časti Vinohrady. Spomína ich aj Matej Bel v práci Zemepisno dejepisné poznatky o novom Uhorsku, IV. zväzok z roku 1743.

V minulosti sa obci nevyhýbali živelné pohromy. Za povstania Štefana Bočkaia začiatkom 17. storočia- v roku 1608, bola obec úplne vypálená. Kvôli ohňu odišli i Habáni, ktorí sem prišli okolo roku 1547 na pozvanie grófa Nyáryho de Bedegth, brančského zemepána. Ich dvor bol vypálený oddielmi Gabriela Betlema, ktoré ustupovali z Hodonína 21. novembra 1623. V roku 1866 vznikla epidémia cholery, kedy zomrelo 28 obyvateľov.

Najstarší údaj o sčítaní obyvateľstva je z roku 1869. Vtedy bývalo v Rovensku 466 ľudí a v roku 1910 tu žilo 517 obyvateľov. Ich počet stúpal až do roku 1961, kedy bolo maximum 607 obyvateľov. Odvtedy prišlo k poklesu osadníkov, pretože mladí ľudia odchádzali z obce za prácou a bývaním do blízkej Senice. Až v posledných rokoch ich počet vzrástol.

Prvé vyučovanie detí sa začalo v roku 1875. Učiteľom sa stal Juraj Ivácek, vyučený murár. Počas služby na vojne sa naučil čítať a písať, preto viedol vyučovanie. Učilo sa len v zimných mesiacoch, v hociktorom súkromnom dome. Do roku 1900 vlastnili obchody v Rovensku Židia. Dobre sa im darilo až do otvorenia družstevného obchodu s potravinami, ktorý bol ich veľkým konkurentom. Po čase sa odsťahovali nevedno kam.

Zdroj: Obec Rovensko

Redakcia

Share
Published by
Redakcia

Recent Posts

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

10 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

11 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

12 hodín ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

13 hodín ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

15 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

17 hodín ago