Senica

📷 📺 Sanagro otvorilo najväčšiu farmu pre sliepky vo voľnom výbehu v strednej Európe

Spoločnosť Sanagro zareagovala už v predstihu na fakt, že sa obchodné reťazce zaviazali nepredávať od roku 2025 vajcia z klietkového chovu a pri Senici otvorila najväčšiu farmu pre sliepky vo voľnom výbehu v strednej Európe.

Obchodné reťazce budú ponúkať iba vajcia z humánnejších chovov, či už podstielkového chovu, chovu vo voľnom výbehu či biochovu. V súčasnosti je približne 75 % vajec na pultoch slovenských predajní z klietkového chovu a tak sa po 1. januári 2025 môže stať, že slovenských vajec bude nedostatok.

Sanagro chce zmeniť imidž klasických družstiev na moderné farmy

„Dlhodobým cieľom spoločnosti Sanagro je zmena imidžu klasických družstiev na moderné farmy. Chceme tým podporiť nezávislosť krajiny od dovozu potravín zo zahraničia, ale zároveň to chceme robiť s ohľadom na kvalitný život zvierat,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti SANAGRO Tomáš Kohút.

Pri Senici farma s produkciou 12 miliónov vajec

Práve pre tieto okolnosti otvorila poľnohospodárska skupina SANAGRO pri Senici v Horných Surovinách farmu, ktorá bude ročne produkovať 12 miliónov vajec. Stala sa tak najmodernejšou a najväčšou farmou svojho druhu nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. „Na farme sa nachádza 37.000 nosníc, ktoré sú schopné mesačne vyprodukovať pre slovenský trh milión vajec z voľného výbehu,“ doplnila pre NaZáhorí PR manažérka spoločnosti SANAGRO Andrea Hrdá.

Ako ďalej uviedla, priemerná ročná spotreba na 1 obyvateľa vychádza na Slovensku zhruba na 200 kusov. „Ale tento trend má tendenciu stále sa zvyšovať. Na jednej strane je to dobré, ale na druhej výroba na Slovensku to nestíha pokrývať. Preto sa SANAGRO snaží tento negatívny dopad aspoň trošku zmierniť,“ vysvetlila Hrdá.

default
default
default
default
default
V strede generálny riaditeľ spoločnosti SANAGRO Tomáš Kohút zdroj foto: Vlado Miček NaZáhorí

zdroj fotiek: Vlado Miček NaZáhorí

Ide o unikátny projekt so značkou Pipidu

„Z môjho pohľadu je to unikátny projekt. Nie len svojim rozmerom, ale aj tým, že ideme robiť niečo nové. Podstielkový chov je na Slovensku bežný, ale s voľným výbehom je zriedkavejší a ukazuje sa, že je to naozaj niečo, čo má budúcnosť. Snažíme sa byť v tom tí, ktorí začnú novú éru,“ vysvetlil výnimočnosť Matúš Fürek, projektový manažér značky Pipidu, pod ktorou sa budú vajcia z farmy predávať. Umiestnené budú v maloobchodných sieťach na Slovensku, ale poputujú aj do hotelov či reštaurácií.

Farma má rozlohu 15 hektárov, 4 m2 na sliepku

Farma má rozlohu 15 hektárov, čo predstavuje na jednu sliepku 4 m2. Nosnice majú na širokej trávnatej ploche k dispozícii viacero zimných záhrad a prístreškov, kde majú možnosť odpočinku a úkrytu pred slnkom. „Farma je vybavená najmodernejším počítačom z Holandska, ktorý v podstate zabezpečuje celý chod farmy. Farma je zároveň vybavená špičkovou technológiou a halou, v ktorej prebieha znáška a kŕmenie,“ doplnil projektový manažér značky Pipidu.

„Vytvorili sme si vlastnú značku Pipidu a tieto vajíčka budú niektoré aj v biokvalite, keďže máme ešte jednu menšiu biofarmu, kde ich produkujeme v biokvalite. Rozdiel bude vo farebnom rozlíšení. My už tieto výrobky máme v predaji, ale keďže nosnice začínajú nosiť postupne, sú tieto vajíčka ešte menšie. Aj preto ich zatiaľ predávame pod značkou Vajcia od kohúta,“ s úsmevom prezradil generálny riaditeľ spoločnosti.

Vážnejšie už dodal, že spoločnosť vlastní až 14 fariem a jej záber je podstatne širší ako iba chov nosníc. „Pestujeme aj klasické agrokomodity a venujeme sa aj pestovaniu zeleniny a aktuálne máme 5 mliečnych fariem, z ktorých dodávame mlieko výučne slovenským producentom. Chceme sa vybrať aj iným smerom a zároveň sa snažíme rozmýšľať už aj nad komoditami. Máme už aj menší ovocný sad, takže sa naozaj snažíme diverzifikovať rôznymi smermi,“ prezradil na záver široký záber spoločnosti generálny riaditeľ.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

2 hodiny ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

3 hodiny ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

7 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

17 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

19 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

1 deň ago