Borský Svätý Jur

SANAGRO Záhorie: Rozbeh nových chovov sliepok nosníc brzdí obrovská byrokracia

SANAGRO: Chovateľom sliepok by pomohlo zníženie byrokracie pri otváraní nových chovov.

Už o dva roky ukončí drvivá väčšina maloobchodov predaj vajec z klietkového chovu, ktoré dnes na našich pultoch výrazne dominujú. Nové chovy nosníc či ich transformácia sú však pre farmárov finančne náročné. Rozbehy, najmä v oblasti bioprodukcie, zároveň brzdí prílišná administratíva.

Už od roku 2025 sa viaceré zahraničné obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku zaviazali ukončiť predaj vajec z klietkového chovu. Tie však tvoria až tri štvrtiny dnešnej ponuky na pultoch. Poľnohospodárska spoločnosť SANAGRO tvrdí, že zmena chovov či vybudovanie nových je finančne náročné a mnohí farmári na to nemusia mať dostatok financií. „Prechod z klietkového na iný typ chovu si vyžaduje investície v desiatkach až stovkách tisíc eur v závislosti od veľkosti chovu. Navyše proces otvárania chovov je  administratívne veľmi náročný,“upozornil Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny SANAGRO, ktorá na západnom a strednom Slovensku obhospodaruje 12 fariem.

Práve SANAGRO otvorilo presne pred rokom jeden z najväčších BIO – voľných výbehov pre nosnice na svojej ekofarme BOS-POR Agro na Záhorí. Dosiaľ na nej vyprodukovalo a dodalo na slovenský trh takmer trištvrte milióna bio vajec.

Investície do vybudovania mobilnej chovnej haly vrátane triedičky bio vajec boli na úrovni 340-tisíc eur. Avšak práve pre byrokraciu sme po otvorení chovnej stanice nemohli na trh umiestniť približne 130-tisíc vajec, čo pre nás predstavovalo čistú stratu,“ spomína Tomáš Kohút.

Ako ďalej dodal, pri otváraní prevádzkarní na chov hydiny je potrebný celý rad povolení, kontrola chovov a samotných sliepok. „Ide o proces, pri ktorom sú chovatelia závislí od činnosti orgánov štátnej správy, ktoré majú naň stanovené zákonné lehoty. Proces schvaľovania je mimoriadne zdĺhavý a nezohľadňuje sa pri ňom skutočnosť, že pracujeme so živými zvieratami a s ich produktmi, ktoré majú obmedzenú lehotu trvanlivosti,“ uviedol T.Kohút. Práve na margo toho upozorňuje, že prechod z klietkových chovov nosníc na podstielkový či výbehový môže byť pre niektorých farmárov problém.

Ukončenie klietkového chovu vychádza z nariadenia Európskej únie, na ktoré reagovali viaceré zahraničné obchodné reťazce na Slovensku. A to tak, že sa zaviazali, že od roku 2025 nebudú vo svojich prevádzkach predávať spotrebiteľom vajcia z klietkových chovov. Slovenskí chovatelia pritom uzavreli so štátom dohodu, že s klietkovým chovom skončia najneskôr do roku 2030.

V rokoch 2019 až 2021 Slovensko zaznamenalo postupný pokles sebestačnosti v produkcii vajec pod hranicu 90 percent. Podľa posledných údajov Eurostatu z roku 2021 je naša krajina sebestačná na úrovni 83 percent. Najviac vajec sa u nás vyprodukuje v klietkovom chove, pričom podiel Slovenska na produkcii bio vajec a chove vo voľnom výbehu je zatiaľ minimálny. 

Bio vajcia obsahujú až trikrát viac vitamínu D ako bežné vajcia, keďže sliepky sú vo voľnom výbehu vystavované počas celého dňa slnečnému žiareniu. Zároveň tieto vajcia obsahujú trikrát viac omega-3 mastných kyselín a dvojnásobok vitamínu E, na čo poukázala štúdia univerzity v Pensylvánii.

Tlačová správa

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

13 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

15 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

19 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

20 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago