Categories: Senica

Senica bola oslobodená 7. apríla 1945

Mesto Senica si pripomenulo 6.4. v piatok  73. výročie svojho oslobodenia.

Na Námestí oslobodenia sa uskutočnil pietny akt kladenia vencov, na ktorom sa zúčastnili členovia vedenia mesta, prvý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Nikolaj Ryžov, prvý tajomník rumunského veľvyslanectva Adrian Abrudan, pamätníci a občania mesta. 

Senica bola oslobodená 7. apríla po dlhotrvajúcom boji. Červená armáda útočila od Surovín už od tretej hodiny rannej, ale pre delostrelecký odpor nepriateľa sa do mesta dostali jej vojaci až o 17. hodine.

Mesto oslobodzovala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina vedená generálporučíkom Plijevom, 7. gardová armáda pod velením generálplukovníka Šumilova, 53. armáda na čele s generálporučíkom Managarovom, ku ktorej patril 4. zbor rumunskej armády. Tieto zbory boli súčasťou 2. ukrajinského frontu maršala Malinovského.

Na území mesta zriadili po oslobodení 11 ošetrovní, v ktorých zo širokého okolia (Hodonín, Skalica, Radošovce) privážali ranených vojakov. Zomrelo v nich 450 sovietskych a rumunských vojakov, z nich len 245 bolo známych po mene. Padlých vojakov pochovali na námestí pred kostolom a na cintoríne na mieste neskoršieho pomníka rumunským vojakom.

Pamätník oslobodenia mesta – na námestí vedľa kaplnky sv. Anny –odhalený bol v roku 1965. Autor je sochár Vladimír Farár z BratislavyPatrí k vojnovým hrobom.

Pamätník oslobodenia v Senici bol odhalený v roku 1965. Jeho ústredným výtvarnou dominantou je alegorická socha Víťazstvo v podobe ženskej postavy so vztýčenými rukami. Autorom bronzovej plastiky bol akademický sochár Vladimír Farár. Pamätník ďalej dopĺňajú vodorovná betónová doska s bronzovým nápisom SLÁVA NAŠIM OSLOBODITEĽOM a trojica štíhlych vysokých betónových stél rozložených na lúčovitom pôdoryse.

“Aj v dnešnej dobe je veľmi dôležité upozorňovať na krutosť, nezmyselnosť vojny a fašizmu. Hrôzu, akou bola druhá svetová vojna, by z nás nikto nechcel zažiť. Druhá svetová vojna musí byť poslednou svetovou vojnou. Nemôžeme pred ňou zatvárať oči a tváriť sa, že také niečo nebolo,” uviedol primátor Senice Branislav Grimm.

zdroj: senica.sk a TS 

Redakcia

Recent Posts

Častkov oslávi 630. výročie svojej prvej písomnej zmienky

630. výročie Častkova. Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1394, keď uhorský kráľ…

35 minút ago

Vesna otvorí vodácku sezónu na Baťáku v Skalici

Tento rok Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj zapožičiava Vesnu na otváranie vodáckej sezóny…

5 hodín ago

Senická tržnica už bude otvorená každý deň

Mestská tržnica Senica: Od pondelka 29.apríla 2024 sú na tržnici predajcovia každý deň, nielen soboty.…

6 hodín ago

Zrážka troch áut na D2, rátajte so zdržaním od Záhoria

Nehoda na D2: Na diaľnici pred tunelom Sitina v smere od Lamača sa v ľavom…

10 hodín ago

Záhorie: 20+1 miest, ktoré by ste mali navštíviť

Ak rozmýšľate, ktoré miesta by ste na Záhorí nemali vynechať v plánoch na tento rok, ponúkame…

10 hodín ago

Jazda veteránov zo Záhorskej Bystrice cez Marianku a Stupavu

Milovníci veteránov sa 1. mája 2024 potešia. Klub veteránov organizuje Zraz veteránov a spanilú jazdu…

12 hodín ago