Categories: Senica

Senica má pamätnú mincu k 625. výročiu udelenia mestských privilégií

V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“ v stredu 18.8.2021 primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici. 

Všetci prítomní na historickej dišpute v mestskom múzeu, ktorej témou bol „Senický poklad a peniaze v minulosti“ autorov kurátora mestského múzea Tomáša Motusa a historika Jána Petra, ju dostali ako milú pozornosť stredajšieho podvečera.

„Aj takýmto spôsobom sa snažíme pripomínať históriu nášho mesta, ktorá je naozaj bohatá. A tohtoročné 625. výročie od udelenia mestských výsad pre Senicu je ideálnou príležitosťou ako pripomínať dôležité momenty z histórie nášho mesta a vytvárať tak základ pre zdravý lokálpatriotizmus,“ uviedol pri predstavení pamätnej mince primátor Džačovský.

Minca s priemerom 25 milimetrov, ktorá je vyrobená z kovovej zliatiny vo farebnom prevedení ako bronz, má na jednej strane vyobrazený námet s postavou svätého Martina s mečom – patróna Senice a latinským nápisom „SIGILLUM OPPIDI SENIC 1396“. Vyrazená grafika je inšpirovaná stredovekou mestskou pečaťou Senice.

Na opačnej strane mince je zasa vyrazený nápis odkazujúci na 625 rokov od udelenia mestských privilégií pre Senicu. Tie jej udelil panovník Ctibor zo Ctiboríc. Stalo sa tak presne 24. júna roku 1396. Listina z tohto obdobia sa ale nezachovala.

No keďže bolo v starých časoch zvykom nechávať si udelené výsady opakovane potvrdzovať novými panovníkmi, jej doslovný prepis zachytáva pečatná listina z roku 1464, ktorá je zároveň absolútne najstaršou dochovanou senickou písomnosťou uloženou v skalickom archíve.

Pamätnú mincu si bude možné zakúpiť v turisticko-informačnej kancelárii INFOSEN, ktorá sídli v priestoroch senického domu kultúry na Námestí oslobodenia. 

Tlačová správa

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

7 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

8 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

11 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

12 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

16 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago