Aktuality

Seniorka odovzdala podvodníkom 275 900 eur

Kriminálka vyšetruje obrovský podvod. 73- ročná pani odovzdala podvodníkom platobnú kartu s PIN kódom, za tri týždne tak prišla o 275 900 eur.

NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa KR PZ v BA Silvia Šimková.

“Priateľ netere“ volal za 22 dní 160-krát

Seniorku z Petržalky  kontaktoval s naliehavou prosbou o finančnú pomoc neznámy muž, ktorý sa jej v telefonáte predstavil ako priateľ jej netere. Oznámil jej, že je vo veľkej finančnej a časovej tiesni, a preto urýchlene potrebuje požičať čo najviac peňazí. Účel a ani výšku sumy jej nešpecifikoval. Poškodená vybrala zo svojho účtu 24 000 €, ktoré odovzdala pri nemocnici na Kramároch ,,blízkemu priateľovi“ neterinho priateľa.

Pri prvom telefonáte to však neskončilo a falošný priateľ neteri sa ozval opäť. Tentokrát žiadal seniorku o peniaze, ktoré potreboval na investovanie do zlata. Poškodená súhlasila a podľa jeho pokynov išla ku smetným nádobám nachádzajúcich sa v blízkosti jej bydliska, kde položila igelitku s hotovosťou 129 000 €.

Ani 153 000 € podvodníkovi nestačilo a opakovane žiadal od seniorky peniaze na investovanie do zlata. Tá opäť zabalila do igelitky ďalších 103 000 € v hotovosti, ktoré  následne uložila pri rovnakých smetiakoch ako predošlý raz.

Pri jednom z odovzdávaní peňazí, seniorka vložila do igelitky aj platobnú kartu s PIN kódom, z ktorej jej páchatelia vybrali ďalších 19 900 € z rôznych bankomatov v Prahe.

Neznámy páchateľ v období 22 dní telefonicky kontaktoval seniorku dokopy 160- krát, pričom celkový čas ich hovorov bol v trvaní 18,3 hodiny. 

Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu spáchaného na chránenej osobe.  

Opätovná výzva seniorom

-aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze,

-aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,

-aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,

-aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov,

-aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

„Zároveň Vás žiadame, aby ste o spôsoboch podvodných konaní informovali aj svojich starších príbuzných, ktorí nemajú prístup na internet,“ dopĺňa krajská hovorkyňa polície.

Policajné správy

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

11 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

13 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

16 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

16 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

21 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago