TTSK

SK8: Kraje súhlasia s kompromisným návrhom finančnej pomoci

Predstavitelia všetkých ôsmich samosprávnych krajov na Slovensku, po náročných rokovaniach s vládou SR, vyjadrili súhlasné stanovisko k návrhu kompromisného balíka pomoci pre samosprávy, o ktorom rokovali na poslednom stretnutí s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom.

Rokovania o prisľúbenom prerozdelení 108 miliónov eur na krytie nárastov cien energii do územnej samosprávy prebiehali veľmi intenzívne a na všetkých úrovniach. Samosprávne kraje Slovenska SK8 na túto tému rokovali s bývalou a aj súčasnou vládou odborníkov, poslancami Národnej rady SR a aj s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Následne, boli zástupcovia samospráv oboznámení so stavom verejných financií, od čoho sa odvíja aj výsledok kompromisného návrhu riešenia situácie zo strany vlády.

„Na poslednom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo 18. augusta 2023 nám poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení ako pomoc samosprávam, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek vo výške 152 mil. eur, kompenzácie cien energií vo výške 54. mil. eur z požadovaných 108 mil. eur a aj individuálnu pomoc najviac ohrozeným samosprávam. Na základe uvedeného, členovia Samosprávnych krajov Slovenska SK8 vyjadrujú súhlasné stanovisko s návrhom balíka pomoci pre samosprávy, “ povedal predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že konkrétne župám bude pridelených 25 % z celkových 54 miliónov eur, čo predstavuje 13,5 mil. eur.

V poslednom období boli samosprávy svedkami, že Národná rada Slovenskej republiky a vláda Slovenskej republiky prijímala rozhodnutia bez akýchkoľvek diskusií s volenými reprezentantmi. Tieto rozhodnutia mali významný vplyv na rozpočty samospráv, ktoré po zvládnutí  utečeneckej, energetickej, inflačnej, ako aj COVID-19 krízy nie sú v najlepšej ekonomickej kondícií.

Županka a župani preto oceňujú konštruktívnu komunikáciu na úrovni územnej samosprávy a vlády SR, ktorá odzrkadľovala potrebu partnerského dialógu. Považujú to za nevyhnutný faktor spolupráce, nakoľko regionálna samospráva je dôležitým článkom v systéme verejnej správy zabezpečujúca všestranný rozvoj územia ako aj potreby ich obyvateľov.

Tlačová správa

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

7 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

10 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

13 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

14 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

17 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

2 dni ago