Categories: Skalica

Skalica: Je Matovič farizej, keď u “svojich ľudí” mu nevadí, čo u iných kritizuje?

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič sa stavia do pozície bojovníka proti korupcii a porušovaniu zákonov. Od konkurenčných politických zoskupení vyžaduje vyhlásenia, aby sa dištancovali od budúcej spolupráce so Smerom. Paradoxne pri primátorke mesta Skalica Anne Miernej, ktorá je nominantkou jeho strany, mu mnohé pochybenia a spolupráca so Smerom nevadia.

Jedným z pochybení je, že Mierna ( nominantka hnutia OĽaNO), uzavrela ako štatutár mesta dobrovoľnícku zmluvu s Antonom Bobríkom. Ten, okrem toho, že je podľa informácií zo strany Smer podpredsedom okresnej skalickej organizácie tejto strany, je aj spoluzodpovedný za verejné obstarávanie, za ktoré dostala spoločnosť so 100%-nou majetkovou účasťou mesta Skalica Správa mestského majetku (SMM) pokutu viac ako 21.500 eur, ktoré musia splácať všetci obyvatelia mesta Skalica.

Primátorka za OĽaNO spolupracuje so Smerom

Mierna ako zástupkyňa mesta Skalica podpísala dobrovoľnícku zmluvu s Antonom Bobríkom na administratívne práce. Už samo o sebe fakt, že Bobrík, ktorý bol v rokoch 2006 až 2010 poslancom Národnej rady za stranu Smer, pracuje bez nároku na odmenu, je pozoruhodný. Otázne je, aké administratívne práce pre mesto vykonáva a či sa počas svojej práce nedostáva k citlivým informáciám, ku ktorým by nemal mať podľa zákona prístup.

Samo o sebe je však zaujímavé, že v tomto prípade predsedovi Igorovi Matovičovi ani samotnému hnutiu OĽaNO neprekáža spolupráca s vedúcim funkcionárom strany SMER, keďže Bobrík je podpredsedom hnutia v okrese Skalica ( www.strana-smer.sk/kontakt).

Ak by sa aj Bobrík vzdal členstva v strane, ako v článku www.aktuality.sk/clanok/717717/komentar-mareka-vagovica-neverte-pellegrinimu-odstavenie-fica-je-falosna-hra píše Marek Vagovič: „Smerák zostane navždy smerákom, aj keď si premaľuje fasádu z červenej na modrú. A ružu v straníckom logu vymení za progresívne omaľovanky.


Bobrík pripravoval a rozhodoval o pochybnom verejnom obstarávaní

To, že Bobrík je Smerák a jeho primátorka Mierna s ním spolupracuje,by pre Igora Matoviča mal byť len jeden, ale nie najväčší problém. Bobrík sa totiž aktívne podieľal na verejnom obstarávaní, za ktoré SMM dostalo od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutu viac ako 21.500 eur.

Ako vidieť z nižšie uvedeného mailu, konateľ SMM Ľudovít Bránecký už pred zverejnením podmienok verejného obstarávania konzultoval výzvu na obstarávanie s Bobríkom, ktorý bol vtedy prednostom mesta Skalica.


 
Že pripravoval podklady aj Bobrík, potvrdil konateľ Bránecký aj Dozornej rade SMM, ktorá to má aj v zápisnici z rokovania, ktoré sa uskutočnilo 22. októbra 2018: „Verejné obstarávanie rekonštrukcie verejného osvetlenia, bolo pripravené v spolupráci s Ing. Antonom Bobríkom – odborníkom na verejné obstarávanie. Rekonštrukciu verejného osvetlenia vykonal víťaz verejného obstarávania,“ uviedol podľa zápisnice z Dozornej rady SMM Bránecký.

„Proti druhostupňovému rozhodnutiu bolo možné podať žalobu na súd. Žaloba nebola po konzultácii s JUDr. Horváthovou podaná. JUDr. Horváthová neodporúčala žalobu podať. Dozorná rada spoločnosti nebola o zamietnutí odvolania a teda ani o možnosti a lehote na podanie žaloby informovaná. Primátor mesta Skalica a zástupca primátora, pán Peter Pagáč, o tomto boli informovaní. Rozhodnutie žalobu nepodať bolo prijaté po porade primátora, pána Bráneckého a zástupcu primátora pána Pagáča,“ uvádza sa okrem iného v zápisnici.

Bobrík bol aj členom iba dvojčlennej komisie, ktorá rozhodovala o výsledkoch verejného obstarávania, keď v nej bol spoločne s konateľom Bráneckým. Takže ak by chcel niekto argumentovať, že nepracoval v SMM a preto nie je za to zodpovedný, je to argument, ktorý neobstojí. Že bol členom komisie, potvrdzuje aj časť odpovedi, ktoré zaslalo vedenie SMM na ÚVO (bod 6).


Zistenia ÚVO potvrdzujú viaceré porušenia zákona

Je zaujímavé, že primátorka za OĽaNO Mierna začala spolupracovať so Smerákom Bobríkom napriek tomu, že podklady o zbabranom verejnom obstarávaní, mala v rukách už viac ako polroka.

Na verejné obstarávanie verejného osvetlenia poukázal vtedajší zástupca primátora Vladislav Horňák, mimochodom tiež nominant OĽaNO, SaS a NOVA, ktorého si Mierna vybrala do svojho tímu aktívne sama. A v predvolebnej debate ho ako jediného spomenula v rámci svojho volebného tímu.

ÚVO poukázal okrem iných nedostatkov predovšetkým na tieto najväčšie pochybenia.

 
Rozmenené na drobné ide o toľko porušení a natoľko závažných, že len málokto môže uvažovať o náhode. Ak sa to naozaj stalo neúmyselne, je zarážajúce, že Mierna si takéhoto človeka zobrala na úrad, keďže spraviť toľko pochybení pri jedinom obstarávaní, nepoukazuje práve o odbornosti daného človeka.

ÚVO našiel tak závažné porušenia ako neoprávnené vyradenie uchádzača, ktorý splnil podmienky a súťaž by vyhral, keďže predložil pre mesto výhodnejšie podmienky ako vyhlásený víťaz, ktorým bola firma EMPEMONT Slovakia s.r.o.

SMM podpísalo zmluvu s vyhláseným víťazom o viac ako 11.500 eur vyššiu, akou bola vysúťažená zmluva. Navyše zmluva mala iný text, aká bola v podmienkach zmluvy, keď sa do nej zakomponovali nové body. Zákon o verejnom obstarávaní pritom jasne hovorí, že zmluva sa musí podpísať v tom znení aká bola v podkladoch verejného obstarávania.

Zadávateľ, teda SMM, ktorej konateľ si zadanie verejného obstarávania odkomunikoval s Bobríkom, určil predpokladanú hodnotu zákazky na 0 eur a nakoniec sa podpísala zmluva na viac ako 430.000 eur. Tým sa vyhol tomu, aby musel dodržať prísnejšie podmienky verejného obstarávania, naopak oslovil len vybraných uchádzačov bez nutnosti zverejňovať súťaž podľa zákona.

Marek Vagovič a kol.: Umlčaní: Autentický príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Úryvok z rozhovoru Moniky Radošovskej s Jánom Kuciakom z článku knihy na: https://www.aktuality.sk/clanok/711623/neviem-co-ma-caka/

Ján Kuciak: “Mnoho politikov vyrástlo zo samospráv, kedysi zastávali post starostu, primátora alebo župana. To, čo im prešlo v menšej politike, budú robiť aj v tej vrcholovej. Možno teda stačí kontrolovať zákazky a činy politikov vo vašom meste. Minimálne v polovici nájdete technické chyby, možno aj horšie veci. Treba sa zaujímať o svet okolo nás. Viem, že najzaujímavejšia a najviditeľnejšia je veľká korupcia, ale aj tá sa začína niekde v najmenších častiach. Napríklad aj to, že nemáme rozšírené kvalitné a nezávislé regionálne noviny, je veľký problém. Možností je naozaj veľmi veľa.”

Víťazná firma má prepojenie na súčasnú prednostku Lukianovú

Ďalším významným faktom je, že víťazná firma EMPEMONT Slovakia s.r.o. má evidentne preukázateľné prepojenie na súčasnú prednostu mesta Skalica Evu Lukianovú, ktorá v čase výberového konania bola vedúcou všeobecnej správy, ktorá ma mimo iného medzi náplňou práce to, že koordinuje proces verejného obstarávania podľa požiadaviek oddelení mestského úradu.

V čase, keď ÚVO začalo riešiť pochybné verejné obstarávanie, odvolal vtedajší primátor Ľudovít Barát najskôr z funkcie svojho zástupcu Petra Pagáča, ktorý bol v tej dobe zároveň druhým konateľom SMM a následne aj Bobríka z funkcie prednostu. Eva Lukianová v tej dobe nastúpila na dlhodobú pracovnú neschopnosť, z ktorej sa vrátila až tesne po komunálnych voľbách v novembri 2018 a následne ju primátorka za OĽaNO Mierna vymenovala za prednostku Mestského úradu v Skalici.

Víťazom verejného obstarávania, ktorého predpokladaná hodnota zákazky bola 0 euro, ale zmluva bola podpísaná na viac ako 430.000 eur sa stala firma EMPEMONT Slovakia s.r.o., aj keď ÚVO konštatoval, že ak by výberová komisia zložená z Bobríka a Bráneckého postupovala podľa zákona o verejnom obstarávaní, víťazom by sa stala iná firma.

Spolumajiteľom a jedným z konateľov firmy EMPEMONT Slovakia s.r.o. je Jiří Bolcek z Dolnej Bečvy.

A tu sa dostávame k tomu, že Lukianová si počas dlhodobej práceneschopnosti nechala nahlásiť na Sociálnej poisťovni pobyt priamo na adrese, ktorú udal v obchodnom registri Bolcek ako svoju adresu.


 
Ak by si niekto myslel, že ide o bytový dom a Lukianová náhodou býva v inom byte, je priložená aj snímka z google maps, nech si každý urobí obraz.


Začalo sa trestné stíhanie vo veci

Na základe podnetu vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Skalici konal a následne na základe Trestného poriadku aj začal trestné stíhanie vo veci zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.


Zúčastnení na verejnom obstarávaní s pokutou 21.500 eur

Ak si zrekapitulujeme verejné obstarávanie, tak ÚVO naparil mestskej firme pokutu, ktorá je právoplatná a SMM ju postupne spláca. Na príprave podkladov a vyhodnotení obstarávania sa podieľali konateľ Bránecký a vtedajší prednosta Bobrík, druhým konateľom SMM bol v tom čase Pagáč a prepojenie na víťaza súťaže je u bývalej vedúcej všeobecnej správy Lukianovej.

A v akých pozíciách sa nachádzajú teraz?

Ľudovít Bránecký je aj naďalej konateľom spoločnosti SMM.

Peter Pagáč, ktorého počas zistení o verejnej súťaži odvolal vtedajší primátor Barát z funkcie svojho zástupcu a následne ho MsZ odvolalo aj z funkcie konateľa SMM, je v súčasnosti na návrh primátorky za OĽaNO Miernej a schválení zastupiteľstvom konateľom ďalšej spoločnosti s majetkovou účasťou mesta VEPOS.

Anton Bobrík, ktorého počas zistení o verejnej súťaži odvolal vtedajší primátor Barát z funkcie prednostu, v súčasnosti spolupracuje s mestom na základe dobrovoľníckej zmluvy, podľa ktorej by mal vykonávať administratívne práce. Čo konkrétne vykonáva zatiaľ primátorka verejne nevysvetlila.

Eva Lukianová, odišla po tom, ako ÚVO začalo vyšetrovať verejné obstarávanie verejného osvetlenia, ktoré vyhrala firma EMPEMONT Slovakia s.r.o. a ktorého spolumajiteľom a konateľom je Jiří Bolcek, na dlhodobú práceneschopnosť. Svoj pobyt počas práceneschopnosti si nahlásila na rovnakej adrese, akú ma v obchodnom registri zapísanú aj konateľ víťaznej spoločnosti EMPEMONT Slovakia s.r.o. Jiří Bolcek. Tesne po komunálnych voľbách v novembri 2018 ukončila dlhodobú práceneschopnosť a primátorka za OĽaNO Mierna ju vymenovala za prednostku Mestského úradu v Skalici.

Vladislav Horňák, ktorý v komunálnych voľbách kandidoval spoločne s Annou Miernou za zoskupenie OĽaNO, SaS a NOVA, sa stal po voľbách zástupcom primátora a skalické zastupiteľstvo ho odhlasovalo za konateľa spoločnosti SMM. Keď poukázal na pochybné verejné obstarávanie a na prepojenia medzi Lukianovou a majiteľom spoločnosti EMPEMONT Slovakia s.r.o., stratil u primátorky dôveru a tá ho neskôr odvolala z funkcie zástupcu primátora a neskôr skončil aj ako konateľ SMM.

Matovič o konaní svojej primátorky vie, ale nekoná

Je smutné, že Igor Matovič, ktorý niekoľko rokov poukazuje na korupciu, zneužívanie verejných obstarávaní, ale aj na stranu Smer a ich predstaviteľov, pričom odhalil už množstvo pochybení a porušení zákona u iných, je zrazu tak zhovievavý voči „svojmu človeku“.

Je smutné, že o informáciách o pochybeniach, nielen o tomto, primátorky Skalice vie, ale napriek tomu nekonal. Je to podľa neho v poriadku, alebo má iný meter na „svojho človeka“?

O pochybeniach primátorky Miernej bol predseda OĽANO Igor Matovič informovaný mailom, ktorý dostala v kópii aj redakcia NaZahori.sk.

Kto riadi mesto?

Vladislav Hornak
Angelika Kmecová

Recent Posts

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

57 minút ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

2 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

13 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

23 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

24 hodín ago