Categories: Skalica

Skalica: Ruší sa pre koronavírus rokovanie poslancov zastupiteľstva a mesto spúšťa aplikáciu Mobilný rozhlas

V súvislosti so šírením nového koronavírusu zasadal 13. marca 2020 Krízový štáb mesta Skalica. Mesto Skalica, spúšťa novú aplikáciu Mobilný rozhlas.

Na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta Skalica sa ruší rokovanie poslancov Mestského zastupiteľstva Skalica plánované na 18. marca 2020 a zároveň všetky rokovania odborných komisií mestského zastupiteľstva do odvolania.

Mestský úrad bude naďalej pracovať pre verejnosť v obmedzenom režime. Pre verejnosť budú k dispozícií pracoviská:

  • Podateľňa
  • Evidencia obyvateľstva
  • Matrika
  • Pokladňa
  • Turistická informačná kancelária

A to v režime:

  • Pondelok od 8.00 do 11.00
  • Utorok zatvorené
  • Streda od 13.00 do 16.00
  • Štvrtok zatvorené
  • Piatok od 8.00 do 11.00

Ostatné pracoviská budú fungovať s vylúčením priameho kontaktu s verejnosťou.

Mesto Skalica žiada občanov, aby do spomínaných pracovísk MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia. V prípade potreby služieb môžu občania úrad kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailových adries a telefónnych čísel.

Od 13. marca 2020 platí obmedzenie organizovania sobášov a pohrebov iba v úzkom kruhu blízkych, v prípade sobášov v obradnej sieni MsÚ v maximálnom počte 15 ľudí. V súlade s Rozhodnutím ÚVZ SR č. OLP/2405/84443 zo dňa 9. 3. 2020 vyzývame verejnosť – účastníkov pohrebných obradov, aby došlo k minimalizácii počtu osôb. Mesto vyzýva všetkých občanov, aby zvážili svoj zdravotný stav, cestovateľskú anamnézu a správali sa zodpovedne. Zároveň neodporúčame, aby sa smútočných obradov zúčastňovali seniori, vzhľadom na to, že patria k najrizikovejšej skupine. Počas smútočných občianskych obradov sa neodporúča kondolovať smútiacej rodine. Pohrebné obrady v obradných miestnostiach budú obmedzené maximálne na 15 ľudí. Ostatní účastníci musia byť v otvorenom priestore mimo obradnú miestnosť.

Všetky preventívne opatrenia sú v súlade s vyhláseniami a usmerneniami Úradu verejného zdravotníctva a Ústredného krízového štábu Slovenskej republiky.

Primátorka Skalica Anna Mierna: „Chcem poprosiť občanov, aby zachovali pokoj a rozvahu, rešpektovali tieto preventívne opatrenia, sledovali webovú stránku mesta Skalica, Mobilný Rozhlas Mesta Skalica i oficiálnu facebookovú stránku mesta Skalica. Chcem poďakovať všetkým zdravotníckym pracovníkom za ich zodpovedný prístup. Chráňte seba a svojich najbližších.“

Skaličania budú rýchlejšie informovaní o aktuálnych hrozbách

Mesto Skalica, ako druhé na Slovensku, pre rýchlejšiu a lepšiu informovanosť ľudí spúšťa novú aplikáciu Mobilný rozhlas. Tá umožňuje komunikovať v reálnom čase a vďaka varovným správam ponúka ochranu pred potenciálnym nebezpečenstvom či prírodnými katastrofami.

Mobilný Rozhlas vznikol v Českej republike. Na konci roka 2019 začal pôsobiť na Slovensku. Mesto Skalica je po Topoľčanoch druhé, ktoré túto platformu zavádza. Český Mobilní Rozhlas je najrozšírenejšou platformou pre smart komunikáciu miestnych samospráv s občanmi. Využíva ho asi 550 českých obcí a zapojených je do neho celkovo 250 000 obyvateľov. Samosprávam, ale tiež napríklad krajom, ponúka kompletný ekosystém pre smart komunikáciu. 

V aplikácii sú k dispozícii aj základné oznamy, všeobecné informácie, tipy kam na výlet, ale tiež jem možné poslať podnety na zlepšenia života v obci čí nahlasovať stratené predmety, zvieratá a osoby.

Aplikácia zasiela informácie pomocou SMS, e-mailov a správ. Občania tak budú informovaní o dôležitosti diania, nech sú práve kdekoľvek. A to s možnosťou cielenia správ podľa bydliska, pracoviska alebo preferencií odberu informácií (seniori, rodiny s deťmi, psíčkari atď.) s možnosťou okamžitej spätnej väzby. Informuje tiež seniorov a slabozrakých. Zapája občanov do diania pomocou ankiet. 

Tlačová správa

Recent Posts

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

24 minút ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

11 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

11 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

21 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

22 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

23 hodín ago