Categories: Skalica

Skalica: Viceprimátor požiadal o poverenie rokovať s vlastníkom ZŠ Strážnická

 Budova Základnej školy Strážnická v Skalici je od roku 2013 majetkom súkromnej spoločnosti, ktorej ho predalo vtedajšie vedenie mesta. Mesto si na základe zmluvy budovu od spoločnosti len prenajíma.

Telocvičňa školy je v havarijnom stave a investície nevyhnutne potrebuje. Keďže mesto nie je jej majiteľom, nemôže s ňou nič robiť. Viceprimátor Milan Roman preto 26.9.požiadal poslancov o súhlas a poverenie rokovať s majiteľom o odkúpení budovy a pozemku pod školou späť do vlastníctva mesta.
Nedávne výdatné dažde dali opäť zabrať telocvični na ZŠ Strážnická.

Viceprimátor Milan Roman už vtedy v médiách avizoval, že podnikne kroky, ktoré by mohli smerovať k vráteniu budovy základnej školy a pozemku pod správu mesta.„Nikdy som nesúhlasil s predajom budovy. Myslím si, že jediný, kto môže konať a má byť v tejto situácii aktívny, je mesto. Aj preto som na zasadnutí zastupiteľstva  požiadal poslancov o schválenie poverenia rokovať so súčasným majiteľom budovy o možnosti odkúpenia pozemku a budovy ZŠ Strážnická,“ dodal Roman.
Keďže mesto nie je vlastníkom budovy, len nájomcom, nemôže do nej investovať. „Škola potrebuje investície, no pokiaľ nie je mesto majiteľom, zväzuje nám to ruky. V súčasnosti sa nemôžeme zapojiť do žiadnych výziev na granty a žiadať o dotácie na majetok, ktorý nám nepatrí. A to sa snažím zmeniť,“ povedal Milan Roman, viceprimátor Skalice.
Budovu školy predalo súkromnej spoločnosti BKS Leasing s.r.o. predchádzajúce vedenie mesta za približne 1,7 milióna eur. Malo ísť o tzv. relízing, teda dočasnú pôžičku, ktorú malo mesto vrátiť vo forme nájmu.

http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/1406-skalicu-dobieha-predaj-budovy-skoly-na-ulici-straznicka-leasingovke

Pokiaľ sa mestu nepodarí dostať budovu do vlastníctva, nemôže na ňu získavať dotácie ani z Európskej únie, ani zo štátu. „Pokúsili sme sa už o získanie prostriedkov z ministerstva, podali sme niekoľko žiadostí. Napriek tomu, že štátne orgány uznali, že v škole je havarijný stav, dotácie sme nezískali. Ministerstvo ako jediný problém uviedlo, že budova nepatrí mestu, a to nám potvrdili aj listom,“ doplnil viceprimátor Roman.

 

 

 

 

Zmluva leasing ZS Straznicka

Tlačová správa

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

18 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago