Categories: Skalica

Skaličania budú platiť výrazne viac za komunálny odpad, aj keď sú v triedení TOP

Obyvatelia Skalice a podnikatelia si v roku 2020 výrazne priplatia za komunálny odpad a to viac ako 32 eur. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva 30.10.2019.

Poslanci hlasovali aj o zmene VZN o nakladaní s komunálnym odpadom. Niektorí poslanci mali voči prijatej zmene výhrady. 

Návrh na zmenu intervalu, ktorý by pri rodinných domoch znamenal dvojtýždňový interval miesto súčasného jedného, však poslanci neodhlasovali a vývoz bude v nezmenenej frekvencii.

Mesto takmer o tretinu zvyšuje poplatok za jeho odvoz a likvidáciu, a to aj napriek tomu, že Skalica je lídrom v triedení odpadu. Viacerí poslanci návrh nepodporili.  Mesto by sa podľa nich malo skôr zamerať na znižovanie tvorby odpadu a podporu jeho triedenia. 

Podľa Inštitútu environmentálnej politiky ministerstva životného prostredia je najefektívnejším riešením nastaviť poplatky podľa vyprodukovaného objemu odpadu.

Miest a obcí s motivačnými poplatkami pribúda. V roku 2010 ich bolo na Slovensku približne sto, v roku 2018 sa ich počet zvýšil na 167. 

“Posledných päť rokov vznikali veľké nožnice medzi tým, čo dostaneme od občanov a podnikateľov, a tým, čo platíme za likvidáciu odpadu,” uviedla Anna Mierna primátorka mesta Skalica.

“Poplatky do Environmentálneho fondu sa zvyšuje veľmi veľkým skokom. Tento rok je to sedem, na budúci rok 12 a v roku 2021 to bude až 18 eur za jednu tonu odpadu,” uviedol riaditeľ spoločnosti VEPOS Peter Kuba, ktorá rieši v Skalici odvoz a likvidáciu odpadu.

 “Doteraz boli náklady približne 770.000 eur a strata mesta 200.000 eur. Predpokladáme, že po zavedení zmien vo VZN sa strata zníži o polovicu,” informoval Jozef Hlavatývedúci stavebného oddelenia MsÚ v Skalici.

 

“Skalica patrí medzi prvé tri mestá v rámci separovania a bude mať pomaly najvyššiu cenu za vývoz komunálneho odpadu, čo mi nedáva zmysel. Treba zvýšiť podiel separovaného zberu, pretože ak to zostane v súčasnom stave, čo je približne 45 percent, tak nám to do budúcnosti nepomôže,” vyjadril sa poslanec a bývalý primátor Ľudovít Barát.

 

“Mesto sa rozhodlo preniesť náklady na obyvateľov bez verejnej diskusie. Chýbala mi informácia, aká je možnosť využitia eurofondov a celková stratégia odpadového hospodárstva. Stojí za úvahu, či toto nie je služba občanovi, ktorú má mesto poskytovať a čiastočne ju dotovať,” povedal poslanec a bývalý viceprimátor Milan Roman

Poslanec a bývalý viceprimátor Vladislav Horňák sa k schválenému zvýšeniu poplatkov za likvidáciu odpadov v meste Skalica vyjadril na svojom FB profile takto: “Na poslednom zasadnutí MsZ bol jedným z bodov i návrh zvýšenia poplatkov za likvidáciu odpadov. Návrh zmeny VZN predkladala primátorka Mierna. Poslanci venovali tomuto bodu zvýšenú pozornosť a téma bola intenzívne diskutovaná i na porade poslancov. Zmenu VZN sme ako poslanci podporili, pričom základnou argumentáciou bolo, aby zvýšenie poplatku bolo v súlade so zákonom o miestnych daniach a poplatkoch a neprekročilo zákonom stanovený limit. Na podnet predsedu ekonomickej komisie (Ing.M.Horňák) MsU Skalica dodatočne dopracoval a predložil poslancom kalkuláciu, ktorá doložila súlad návrhu zvýšenia poplatku so zákonom. Napriek nepopulárnosti tohto opatrenia, vedenie Mesta nás poslancov presvedčilo, že takéto zvýšenie je nevyhnutné a je v súlade so zákonom. Ako poslanec som tlmočil, že zahlasujem za toto opatrenie v očakávaní, že podmienky nového verejného obstarávania na dodávateľa likvidácie odpadov (r.2020) prinesú i zvýšenie kvality manažmentu odpadového hospodárstva a služieb pre občanov. Túto problematiku budem aj naďalej sledovať a vytvárať tlak, aby Mesto skvalitňovalo manažment likvidácie odpadov v meste.”      

Redakcia

Recent Posts

Častkov oslávi 630. výročie svojej prvej písomnej zmienky

630. výročie Častkova. Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1394, keď uhorský kráľ…

38 minút ago

Vesna otvorí vodácku sezónu na Baťáku v Skalici

Tento rok Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj zapožičiava Vesnu na otváranie vodáckej sezóny…

5 hodín ago

Senická tržnica už bude otvorená každý deň

Mestská tržnica Senica: Od pondelka 29.apríla 2024 sú na tržnici predajcovia každý deň, nielen soboty.…

6 hodín ago

Zrážka troch áut na D2, rátajte so zdržaním od Záhoria

Nehoda na D2: Na diaľnici pred tunelom Sitina v smere od Lamača sa v ľavom…

10 hodín ago

Záhorie: 20+1 miest, ktoré by ste mali navštíviť

Ak rozmýšľate, ktoré miesta by ste na Záhorí nemali vynechať v plánoch na tento rok, ponúkame…

10 hodín ago

Jazda veteránov zo Záhorskej Bystrice cez Marianku a Stupavu

Milovníci veteránov sa 1. mája 2024 potešia. Klub veteránov organizuje Zraz veteránov a spanilú jazdu…

12 hodín ago